Szaleniec hobbysta - uprawa roślin cebulowych
- grzes993
- 200p
- Od: 24 wrz 2015, o 20:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Szaleniec hobbysta - uprawa roślin cebulowych
Witam.
Od 5 lat zajmuję się hobbystyczną uprawą roślin cebulowych. Uprawiam głównie tulipany (ponad 50 odmian), hiacynty, narcyzy, krokusy, irysy oraz czosnki. Chciałbym w tym wątku dzielić się zdobytą wiedzą, oraz prezentować Wam, jak bardzo różnorodne są to rośliny.
Niedługo zaczną pojawiać się tu zdjęcia, oraz przydatne informacje.
Jeśli macie jakieś wątpliwości zapraszam do dyskusji.
Od 5 lat zajmuję się hobbystyczną uprawą roślin cebulowych. Uprawiam głównie tulipany (ponad 50 odmian), hiacynty, narcyzy, krokusy, irysy oraz czosnki. Chciałbym w tym wątku dzielić się zdobytą wiedzą, oraz prezentować Wam, jak bardzo różnorodne są to rośliny.
Niedługo zaczną pojawiać się tu zdjęcia, oraz przydatne informacje.
Jeśli macie jakieś wątpliwości zapraszam do dyskusji.
- grzes993
- 200p
- Kontakt:
Re: Szaleniec hobbysta - uprawa roślin cebulowych
Największym problemem w tym roku na mojej plantacji są nornice i krety. Skutecznie niszczą tulipany oraz krokusy. Z dnia na dzień widziałem coraz więcej więdnących roślin, przy których widoczne były kretowiska oraz tunele sporządzone przez nornice. Ojciec opowiedział mi, że kiedyś radzono sobie w bardzo prosty sposób - w tunel sporządzony przez gryzonie wbijano patyk, na którym osadzano plastikową butelkę. Butelka kręcąc się, wytwarza nieznośne dla gryzoni dźwięki. Postanowiłem pójść tą drogą. Zakupiłem elektroniczny odstraszacz gryzoni, który emituje sygnały dźwiękowe o częstotliwości 400 Hz. https://images81.fotosik.pl/493/81e06ed07d92db33med.jpg Gryzonie, które obdarzone są doskonałym słuchem, oraz zdolnością odczuwania drgań bardzo szybko opuszczają naszą działkę. Producent deklaruje, że urządzenie działa na powierzchni do 600m2. Po kilku dniach stosowania zauważam, że nie pojawiają się już świeże dziury, oraz zniszczenia. Polecam! Wieczorem zamieszczę kolejny banalny sposób na gryzonie stosowany na plantacjach w Holandii.
- grzes993
- 200p
- Kontakt:
- Rennni
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2012, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
grzes993, jestem bardzo ciekawa do zdjęć, a zwłaszcza dla doświadczenie z uprawy, o chorobach itd.
Ja również szaleniec hobbysta Tulipan, krokus, hosty i trawy ozdobne, to jest moja choroba
Wspaniałe hiacynty
Ja również szaleniec hobbysta Tulipan, krokus, hosty i trawy ozdobne, to jest moja choroba
Wspaniałe hiacynty
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Bardzo fajny wątek! Uwielbiam tulipany i mieczyki Niestety 'moje' nornice też je uwielbiają
Takich łanów, jak u Ciebie nie mam, ale na szczęście mam za mało miejsca
Będę zaglądać, liczę na dużo fotek
Takich łanów, jak u Ciebie nie mam, ale na szczęście mam za mało miejsca
Będę zaglądać, liczę na dużo fotek
- maniolek
- Od: 21 gru 2016, o 17:45
Hiacynty super ! ciesze się, że tu trafiłem będę podziwiał, bo sam mam na razie niewiele
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
No Grzesiu dałeś po oczach. nie mogę się oderwać od monitora.
Ale mam pytanie. Czy te hiacynty to jesienne nasadzenia, czy rosną jakiś czas w gruncie? Pytam, bo u mnie zawsze pięknie kwitną, ale tylko pierwszej wiosny. Kolejna to "milion" małych nie kwitnących hiacyntów, mijają 2-3 lata aż podrosną. Oczywiście co roku dosadzam. Chyba mnie nie lubią.
Ale mam pytanie. Czy te hiacynty to jesienne nasadzenia, czy rosną jakiś czas w gruncie? Pytam, bo u mnie zawsze pięknie kwitną, ale tylko pierwszej wiosny. Kolejna to "milion" małych nie kwitnących hiacyntów, mijają 2-3 lata aż podrosną. Oczywiście co roku dosadzam. Chyba mnie nie lubią.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
To i tak jesteś szczęściarą.szarotka66 pisze:u mnie zawsze pięknie kwitną, ale tylko pierwszej wiosny. Kolejna to "milion" małych nie kwitnących hiacyntów, mijają 2-3 lata aż podrosną.
U mnie wiosną "nowe" kwitną jako tako
a na drugi rok szukam ich i albo są jakieś chore,
albo zwalam na sarny, że mi zjadły zielone.
To samo mam z krokusami.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Grześ co to za sposób, bo moje gryzonie nawet narcyzy niszczą, które przecież ponoć są dla nich trującegrzes993 pisze:Największym problemem w tym roku na mojej plantacji są nornice i krety. ...
Wieczorem zamieszczę kolejny banalny sposób na gryzonie stosowany na plantacjach w Holandii.
i nie straszne im są żadne dźwięki, patyki, butelki itp.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
U mnie zżerają też róże, chociaż te bynajmniej cebulek nie posiadają
- grzes993
- 200p
- Kontakt:
@szarotka66
Wiem, że to pracochłonne ale większość cebulowych powinno się wykopywać. Sporo producentów deklaruje, że "ich" cebule są bezobsługowe, jednak z doświadczenia wiem, że wykopanie ich i przechowywanie we właściwych warunkach dobrze wpływa na jakość cebul, a co za tym idzie na jakość kwiatów w kolejnym sezonie. Szczególnie hiacynty, które nie znoszą nadmiaru wilgoci są zagrożone, gdy lato jest bardzo deszczowe.
ed. tak, to jesienne nasadzenia
Wiem, że to pracochłonne ale większość cebulowych powinno się wykopywać. Sporo producentów deklaruje, że "ich" cebule są bezobsługowe, jednak z doświadczenia wiem, że wykopanie ich i przechowywanie we właściwych warunkach dobrze wpływa na jakość cebul, a co za tym idzie na jakość kwiatów w kolejnym sezonie. Szczególnie hiacynty, które nie znoszą nadmiaru wilgoci są zagrożone, gdy lato jest bardzo deszczowe.
ed. tak, to jesienne nasadzenia
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Grzesiu, ale co z tą walką z gryzoniami w Holandii?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw