Olbrzymia lilia himalajska (Cardiocrinum giganteum.)
Olbrzymia lilia himalajska (Cardiocrinum giganteum.)
Łacińska nazwa to Cardiocrinum giganteum.
Mam pytanie,czy ktoś ma tą lilię?Jak rośnie u nas?Czy wyhodowana była z nasion?
Cebule tych lilii sa super drogie.Na Allegro są nasiona w przystępnej cenie,ale nie chciałabym być nabita w butelkę.No bo jeśli to u nas sie nie sprawdza,albo nie kiełkuje to po co wydawać ponad 10 zł.
I inne zdjęcia
http://davesgarden.com/guides/pf/showimage/56924/
Mam pytanie,czy ktoś ma tą lilię?Jak rośnie u nas?Czy wyhodowana była z nasion?
Cebule tych lilii sa super drogie.Na Allegro są nasiona w przystępnej cenie,ale nie chciałabym być nabita w butelkę.No bo jeśli to u nas sie nie sprawdza,albo nie kiełkuje to po co wydawać ponad 10 zł.
I inne zdjęcia
http://davesgarden.com/guides/pf/showimage/56924/
- xipe
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Podłoże do wysiewu - jałowy torf odkwaszony + gruby pisek jak 2:1. Nasiona wysiewać zaraz po odebraniu. Nakryć warstwą 0,5 cm piasku. Pojemnik pozostawić w ogrodzie lub szklarni, pilnować czy podłoże jest wilgotne. Ja takie wysiewy, co do których mam podejrzenie, że będą przelegiwać, wstawiam do skrzynek i wtedy mam wszystko pod ręką. Od czasu do czasu podlewam roztorem fungicydu (Topsin, Previcur, Rovral Flo). Podłoże do wysiewu powinno być sterylne - najlepiej odkazić przez parowanie w wysokiej temperaturze lub gotowanie w garnku z niedużą ilością wody.
Masz szczęście,że Ci wzeszły po roku,bo w angielskiej instrukcji pisze,że mogą wykiełkować nawet po 2 zimach/pewnie część/.Po 2 latach od wzejścia przepikować do doniczek/uważać na korzenie/,a po następnych 2-3 latach na miejsce stałe do cienia.Tyle "mówi" angielska instrukcja w dużym skrócie.
O,cierpliwości do tego potrzeba dużo.Zakwitnie najwcześniej poewnie po 5,a może nawet 6 latach.Może trzeba było kupić cebulę za przeszlo 80 zł?
O,cierpliwości do tego potrzeba dużo.Zakwitnie najwcześniej poewnie po 5,a może nawet 6 latach.Może trzeba było kupić cebulę za przeszlo 80 zł?