Miało być małe bagienko
Miało być małe bagienko
Miało być małe bagienko z roślinkami bagiennymi, ale dlaczego nie mieć lilii wodnej, a później "dam ci parę rybek" no i powstało takie coś. Ma 3 m na 1,3 lustra wody i jest w 1/3 głębokie na 80 cm. Rybek jest 15 - 20 (kolorowe karasie) po 5 cm długości. Jeszcze nic nie posadziłem, więc nie ma źródła tlenu dla tych rybek. Miesiąc temu napełniłem wodą ze studni, a tydzień temu wpuściłem rybki. Proszę o pomoc, jak długo mogą przetrwać rybki bez napowietrzacza? Ja poznać że rybom brakuje tlenu zanim ...zdechną? Czy dożyją do momentu, aż rośliny wytworzą tlen - czerwiec - ? Woda ma raczej odczyn kwaśny (ma brązowy odczyn). Docelowo, tam gdzie jest piasek ma być bagienko z ziemią torfową i nadmiar wody ma przepływać do oczka, więc będzie stale kwaśne. Czy to dobry plan?
- szkodnikk
- 200p
- Od: 2 sty 2014, o 10:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: miało być małe bagienko
Co do karasia to przeżyje bez napowietrzacza, co do ich ilości to lekka przesada. Zostaw 2 sztuki a resztę komuś oddaj. Na zimę i tak trzeba będzie coś z nimi lub oczkiem zrobić.
Jacek
Oczka w głowie
Oczka w głowie
Re: Miało być małe bagienko
W tym oczku miały przede wszystkim pływać lilie i żaby, stąd podzielę się z sąsiadem. Dzięki za poradę ...ale mam zostawić tylko dwa, aby uniknąć "produkcji" nawozu? Jaka jest wg Ciebie optymalna liczba (masa - bo będa rosły) rybek w tak małym oczku? Zimy nie przeżyją bo oczko jest za płytkie?
- szkodnikk
- 200p
Karaś dość szybko się rozmnaża. W tak małym oczku 2szt. wystarczą. Zanim uzyskasz równowagę biologiczną w oczku te 2 szt. przydadzą się do tego żeby nie było ono wylęgarnią komarów. Co do nawozu to w niedużych ilościach wspomoże rośliny. Co do zimy to już kwestia samej pogody i zabezpieczenia przed mrozem. Najgłębszy dołek w twoim oczku jest dość mały, im większa ryba tym większe zapotrzebowanie na tlen. Zawsze możesz co roku nowe 2 szt. wpuszczać. 10zł to nieduży wydatek albo odbierać od sąsiada to co mu się namnoży. Nie będziesz musiał kombinować z napowietrzaczami lub innymi cudami.
Jacek
Oczka w głowie
Oczka w głowie
-
- 10p - Początkujący
- Od: 6 kwie 2014, o 17:06
- Kontakt:
Przy 80 cm głębokości 20 szt karasi spokojnie ci przezimuje. Można dać ew. prosty i tani napowietrzacz akwarystyczny. A 2 sztuki karasia i tak najprawdopodobniej zamieni się po roku w 20. dodaj do tego towarzystwa ze 2-3 orfy i będzie ok.
Miod na serce! Dzięki za poradę
I powtorze jeszcze pytanie. Docelowo, tam gdzie jest piasek ma być bagienko z ziemią torfową i nadmiar wody ma przepływać do oczka, więc będzie stale kwaśne. Czy to dobry plan?
I powtorze jeszcze pytanie. Docelowo, tam gdzie jest piasek ma być bagienko z ziemią torfową i nadmiar wody ma przepływać do oczka, więc będzie stale kwaśne. Czy to dobry plan?
- szkodnikk
- 200p
Dorzuć jeszcze ze 20 okoni, 4 szczupaki i 2 sumy wszystko na zimę przykryj tunelem z folii tak aby woda nie zamarzła i masz pewność że wszystko oprócz karasi przeżyje, a no i jeszcze parę amurów co by rośliny się nie rozmnożyły. A po roku wymień wodę bo mimo tego torfu będzie pewnie mętnie zielona. Powodzenia.
Jacek
Oczka w głowie
Oczka w głowie
Cytat usunięty/KaRo
Panie Jacku, jak Pan (zapewne) jestem zwolennikiem umiaru. Liczę na życzliwą uwagę na temat przepływu wody "nadmiarowej" z bagienka do oczka. Planuję odseparowac bagienko fizeliną na żwirze położonym na wale separujacym oczko od bagienka
Panie Jacku, jak Pan (zapewne) jestem zwolennikiem umiaru. Liczę na życzliwą uwagę na temat przepływu wody "nadmiarowej" z bagienka do oczka. Planuję odseparowac bagienko fizeliną na żwirze położonym na wale separujacym oczko od bagienka
- mmudant
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 mar 2011, o 11:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zgadzam się z Jackiem, ile w tym oczku będzie litrów wody? ok 300 ? Do takiego akwarium karasi to 20 bym nie wpuściła, ale np 5-6 to już ok. Z aką ilością ryb nie osiągniesz równowagi, zaszlami Ci się b. szybko i glonów będzie masa. Karasie dużo brudzą i dużo ryją w mule dennym. Posadź rośliny tak aby korzenie miały obłożone kamieniami.
Obszedłem moje "ogródkowo" i nikt nie chciał karasi. Za darmo. Sąsiad, z którym miałem się podzielić, do tej pory nie może znaleźć siatki na ryby, a ja się jeszcze nie dorobiłem. Jeżeli ktoś jest zainteresowany w okolicy Traktu Lubelskiego (Warszawa), to zapraszam. Z siatką
Oczko ma około 2 m3 wody. Ostatnie deszcze wykazały mi, że nie mam systemu "przelewowego". W ciągu tygodnia przybyło mi 5-7 cm słupa wody.Zapewne na lato wystarczy studnia o objetości jednodniowych opadów, ale jak to będzie zimą? Pod glebą mam piach.
Oczko ma około 2 m3 wody. Ostatnie deszcze wykazały mi, że nie mam systemu "przelewowego". W ciągu tygodnia przybyło mi 5-7 cm słupa wody.Zapewne na lato wystarczy studnia o objetości jednodniowych opadów, ale jak to będzie zimą? Pod glebą mam piach.
Trochę "zmanipuluję" i umieszczę zdjęcie jednego boku oczka. Drugi bok jest trudniejszy bo wyższy. Ten drugi brzeg wykończę kładką z desek. Obecnie wygląda bardzo słabo
Dostałem od sąsiadki trochę roślinek i jest weselej. Mają być jeszcze irysy
Mam płaski teren wokół oczka. W jaki sposób połączyć opaskę żwirową z trawnikiem? Na obecnym etapie budowania oczka wywinięcie foli dochodzi do poziomu murawy. W kieszonkach jakie się stworzyły za folią wysypałem grys. Pomiędzy krawędź folii a trawnikiem planuje wstawić listwy aluminiowe. Tak co byś nie usypywało itp. Dosypię jeszcze grysu, aby wyrównać poziomy. Ale czy będzie to praktyczne np. w przypadku koszenia trawnika?
Dostałem od sąsiadki trochę roślinek i jest weselej. Mają być jeszcze irysy
Mam płaski teren wokół oczka. W jaki sposób połączyć opaskę żwirową z trawnikiem? Na obecnym etapie budowania oczka wywinięcie foli dochodzi do poziomu murawy. W kieszonkach jakie się stworzyły za folią wysypałem grys. Pomiędzy krawędź folii a trawnikiem planuje wstawić listwy aluminiowe. Tak co byś nie usypywało itp. Dosypię jeszcze grysu, aby wyrównać poziomy. Ale czy będzie to praktyczne np. w przypadku koszenia trawnika?