Hortensja( Hydrangea )- barwienie na niebiesko
Hortensja( Hydrangea )- barwienie na niebiesko
Czy ktoś eksperymentował z kolorem hortensji? Z różowego na niebieski?
pozdr Dorota
Moje storczyki
Moje storczyki
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Im kwaśniejsza ziemia ,tym bardziej intensywnie niebieski kolor uzyskamy.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
Nie Mariolu, może być różowa Z barwnikiem zawsze zabarwi się na niebiesko. Biała nigdy!Mariola54 pisze:Pod warunkiem, że posadzimy orginalną niebieską hortensję.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Do podbarwiania nadają się hortensje różowe i bladofioletowe, można je wybarwić aż do ciemnoniebiekiego. Ja stosuję w sezonie nawóz do hortensji i rododendronów- zakwasząjacy,a dodatkowo podsypuję tzw."Koloryzatorem hortensji" Doktora Ogrodnika( w składzie ma glin) .Ten preparat należy stosować od pocz. pażdziernika) bo wtedy zaczynają zawązywać się pączki na kolejny sezon ) potem podsypuję od marca 3-4 krotnie. :)Hortensjom służy zarówno igliwie jak i kopostowana kora,ale to nie wystarczy do zmiany koloru.
Nie ma odmian nibieskich,choć są takie w sprzedaży. One po prostu są silnie zakwaszone już w trakcie produkcji. Dwa lata temu kupiłam taką "pod gwarancją" niebieską... tyle, że gdy w kolejnym roku jej nie zakwasiłam( no bo miala być odmianą o niebieskich kwiatach ) to zakwiła na różowo
Nie ma odmian nibieskich,choć są takie w sprzedaży. One po prostu są silnie zakwaszone już w trakcie produkcji. Dwa lata temu kupiłam taką "pod gwarancją" niebieską... tyle, że gdy w kolejnym roku jej nie zakwasiłam( no bo miala być odmianą o niebieskich kwiatach ) to zakwiła na różowo
- adamza07
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
Są odmiany o kwiatach niebieskich genetycznie ale trudno je zdobyć. Te "gwarantowane "to różowe traktowane doglebowo ałunem (związek glinu o charakterze zasadowym !!!!!) Natychmiast po kwitnieniu trzeba rośliny zakwasić aby nadal prawidłowo się rozwijały. AdamEwelina pisze:Nie ma odmian nibieskich,choć są takie w sprzedaży. One po prostu są silnie zakwaszone już w trakcie produkcji. Dwa lata temu kupiłam taką "pod gwarancją" niebieską... tyle, że gdy w kolejnym roku jej nie zakwasiłam( no bo miala być odmianą o niebieskich kwiatach ) to zakwiła na różowo
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin