tajemnicza osoka
-
- 10p - Początkujący
- Od: 6 kwie 2014, o 17:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: tajemnicza osoka
Osoka aloesowata tylko przed kwitnieniem pływa tuż pod powierzchnią wody. Resztę czasu leży na dnie. Roślina jest rzeczywiście fajna, ale u mnie zawsze marniała i zanikała.
o, to znaczy, że muszę ja zakotwiczyć w płytszej części oczka.
Moja osoka ma niezwykły (dla mnie) kolor, bo bordowy. W pamięci mam obrazy tylko zielonych osok. Skąd pochodzi ich kolor?. Zauważyłem że świeże przyrosty w moim oczku są zielone
Moja osoka ma niezwykły (dla mnie) kolor, bo bordowy. W pamięci mam obrazy tylko zielonych osok. Skąd pochodzi ich kolor?. Zauważyłem że świeże przyrosty w moim oczku są zielone
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 10 lip 2013, o 14:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Osoka aloesowata- wybarwianie się tej rośliny zależy od parametrów wody i nasłonecznieniu stanowiska , wybarwiają się na kolor czerwony-bordowy rośliny które pływają tuż pod lustrem wody , rośliny które wyrastają ponad lustro wody zawsze wybarwiają się na zielono
cieżko ją utrzymac w małym oczku, doskonale jednak filtruje wodę
jakieś zwierze wpadło/wlazło do oczka, a wyłażąc zaplątało się w korzenie jednej z osok. Znalazłem osokę 0,5m od oczka, a jej korzenie ciągnęły sie jak macki zdechłej meduzy. Na szczęście nie było innych strat. Rybki były przestraszone i nie podchodziły do lustra wody, jak zwykle.