Pomidory pod folią cz. 5
- Faworyt
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pomidory pod folią cz. 5
Poprzednia część wątku jest tu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... start=1050
Pomidora Monterosa mam w tym roku po raz pierwszy z pozyskanych marketowych owoców.Jedynym hamulcem przed wysianiem większej ilości nasion był fakt że sklepowe owoce miały puste przestrzenie w komorach.Rośliny urosły solidne-wegetatywne.Trzy pierwsze grona to to owoce duże i jest ich sporo w gronie.Czwarte grono też sporo owoców i naturalnie trochę drobniejsze.Pustych komór brak a smak Regularne dostarczanie wody zrobiło robotę w komorach a w porę(od kwitnięcia trzeciego grona) podwyższona ilość potasu wpłynęła na smak.
Podobnie ma się sprawa z Tommimaru Muchoo F2 którego uprawiam drugi rok w w tym pokoleniu.Plenność b. dobra a smak łagodny,słodkawy.Owoce jak na malinówkę twarde co nie ma najmniejszego wpływu na walory smakowe.
Pomidora Monterosa mam w tym roku po raz pierwszy z pozyskanych marketowych owoców.Jedynym hamulcem przed wysianiem większej ilości nasion był fakt że sklepowe owoce miały puste przestrzenie w komorach.Rośliny urosły solidne-wegetatywne.Trzy pierwsze grona to to owoce duże i jest ich sporo w gronie.Czwarte grono też sporo owoców i naturalnie trochę drobniejsze.Pustych komór brak a smak Regularne dostarczanie wody zrobiło robotę w komorach a w porę(od kwitnięcia trzeciego grona) podwyższona ilość potasu wpłynęła na smak.
Podobnie ma się sprawa z Tommimaru Muchoo F2 którego uprawiam drugi rok w w tym pokoleniu.Plenność b. dobra a smak łagodny,słodkawy.Owoce jak na malinówkę twarde co nie ma najmniejszego wpływu na walory smakowe.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz. 4
A możesz zdradzić co to znaczy zwiększona dawka potasu?
Też dłubałam Monterosę a potem nie wysiałam bo naczytałam się niepochlebnych opinii na forum, ba nawet kilka postów wyżej koleżanka pisze o nijakim smaku.
Też dłubałam Monterosę a potem nie wysiałam bo naczytałam się niepochlebnych opinii na forum, ba nawet kilka postów wyżej koleżanka pisze o nijakim smaku.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- Faworyt
Też miałem sporo wątpliwości Beatko zanim ostatecznie Monterosę wysiałem,ale to była jak się okazało słuszna opcja.Ja zasilam rośliny po wysadzeniu na miejsce stałe po ok. dwóch,trzech tygodniach nawozem wieloskładnikowym Kristalon o składzie dostosowanym do wzrostu i rozwoju roślin.Od kwitnięcia właśnie trzeciego grona jest to Kristalon "czerwony" o podwyższonej zawartości potasu.
Dla prawidłowego wzrost,rozwoju,wykształcania i dojrzewania smacznych owoców pomidor potrzebuje wielu pierwiastków a niektórych jak przykładowo azotu,fosforu czy potasy w danej fazie w zwiększonej ilości.Przez dwa lata sadziłem czerwonoowocową odmianę Sandoline.Pomidor-idealny.Krzak mocny wiązał owoce na każdym gronie po 6-7(dużych owoców) nawet podczas upałów.Do końca uprawy zero jakichkolwiek oznak chorób.Jednym słowem - niezniszczalny prócz jednego,ale najważniejszego szczegółu-smaku.Mdły,mączysty,bez jakiegokolwiek wyrazu.W tym roku trochę zapomniałem o nim i dostał pod korzeń większą dawkę potasu już jak były zawiązane spore owoce na trzech gronach-jedynie jednorazowo.Zmiana widoczna(wyczuwalna gołym okiem.
Także na samym oborniku czy innym materiale pomidora smacznego się nie da wyhodować.To tak jakby przez pół roku cały czas człowiek jadł to samą potrawę.Nic z tego nie będzie.Woda i podlewanie regularne to dla pomidora prawie tak samo ważne jak nawożenie wpływające na wielkość i wypełnienie owoców.Na równi ich cenię.
Dla prawidłowego wzrost,rozwoju,wykształcania i dojrzewania smacznych owoców pomidor potrzebuje wielu pierwiastków a niektórych jak przykładowo azotu,fosforu czy potasy w danej fazie w zwiększonej ilości.Przez dwa lata sadziłem czerwonoowocową odmianę Sandoline.Pomidor-idealny.Krzak mocny wiązał owoce na każdym gronie po 6-7(dużych owoców) nawet podczas upałów.Do końca uprawy zero jakichkolwiek oznak chorób.Jednym słowem - niezniszczalny prócz jednego,ale najważniejszego szczegółu-smaku.Mdły,mączysty,bez jakiegokolwiek wyrazu.W tym roku trochę zapomniałem o nim i dostał pod korzeń większą dawkę potasu już jak były zawiązane spore owoce na trzech gronach-jedynie jednorazowo.Zmiana widoczna(wyczuwalna gołym okiem.
Także na samym oborniku czy innym materiale pomidora smacznego się nie da wyhodować.To tak jakby przez pół roku cały czas człowiek jadł to samą potrawę.Nic z tego nie będzie.Woda i podlewanie regularne to dla pomidora prawie tak samo ważne jak nawożenie wpływające na wielkość i wypełnienie owoców.Na równi ich cenię.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
- whitedame
Witku, w tym roku po raz pierwszy od dawna miałam obornik. Dałam w dołki i tym samym narobiłam sobie kłopoty. Pewnie był zbyt świeży.
Mniej problemów miałam jak nawoziłam wieloskładnikami.
Stąd nie wiedziałam kiedy włączyć Kristalon, bo wciąż wydawały się przekarmione. Potas dostawały w siarczanie potasu raz w tygodniu.
Niektóre odmiany straciły przez to na smaku w pierwszych gronach, potem kiedy włączyłam Kristalon czerwony a teraz pomarańczowy smak się znacznie poprawił.
U mnie rewelacyjnie spisuje się Momotaro F4, smak, konsystencja, plonowanie rewelacja. Jak odzyskam laptop to wstawie zdjęcia.
Mniej problemów miałam jak nawoziłam wieloskładnikami.
Stąd nie wiedziałam kiedy włączyć Kristalon, bo wciąż wydawały się przekarmione. Potas dostawały w siarczanie potasu raz w tygodniu.
Niektóre odmiany straciły przez to na smaku w pierwszych gronach, potem kiedy włączyłam Kristalon czerwony a teraz pomarańczowy smak się znacznie poprawił.
U mnie rewelacyjnie spisuje się Momotaro F4, smak, konsystencja, plonowanie rewelacja. Jak odzyskam laptop to wstawie zdjęcia.
Beata
- Faworyt
Obornik na start Beatko dawany jesienią bądź wczesną wiosną jak to jest u mnie co drugi rok jak najbardziej wskazany byle nie świeży.Takim świeżym kurzym właśnie mój teść dosłownie spalił sadzonki ogórka które posadził w tym roku.Sadząc pomidory podlewam je oficie i zapominam o nich na jakiś czas w zależności od pogody i przesychania ziemi dając w ten sposób im czas na poszukiwania i rozrost korzeni co skutkuje mocnym systemem korzeniowym a co później daje mocne rośliny.Nawożenie Kristalonem zielonym rozpoczynam po ok.2-3 tygodniach w zależności jak ruszają ze wzrostem rośliny.Następnie jet żółty,pomarańczowy i w końcu czerwony.W tej chwili już nic nie dostają i nie dostaną do końca sezonu.Mają sobie poradzić.Taki schemat przyjmuję co roku i to zdaje egzamin.Uprawa musi się udać o ile choroby nie staną na przeszkodzie.Ewentualne niedobory widoczne na roślinach(szczególnie widoczne podczas barwienia owoców-magnez,wapń) niweluję dolistnie.Jako że mam roślin w tunelu ok.600 raz na 7-10 dni poprzez fertygację dostają Kristalon-1kg/1000 litrów wody plus od początku do wykształcenia gron magnez i wapń.Gdybym dawał dawki producenckie do końca uprawy miałbym z tunelu owoców drugie tyle a może i więcej i o te dwa trzy grona więcej z każdej rośliny,ale ja uprawiam odmiany kolekcjonerskie gdzie nawożenie ma być w normie a nawet poniżej bo smak owoców jest dla mnie najważniejszy.Żadną sztuką jest pogorszenie smaku kosztem ilości.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
- whitedame
Dzięki za instrukcję.
Powiedz mi jeszcze czemu pomarańczowy przed czerwonym? Ja uznałam, że skoro różnią się tylko niewielką ilością azotu to mniej azotu daje się na koniec sezonu.
W przyszłym roku obornik sobie daruję, chyba że znajdę chętnego do rzędowego przekopania jesienią. Wtedy wiosną będzie już przerobiony.
Powiedz mi jeszcze czemu pomarańczowy przed czerwonym? Ja uznałam, że skoro różnią się tylko niewielką ilością azotu to mniej azotu daje się na koniec sezonu.
W przyszłym roku obornik sobie daruję, chyba że znajdę chętnego do rzędowego przekopania jesienią. Wtedy wiosną będzie już przerobiony.
Beata
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Forumowe krzyżówki . Na dole po prawej Wiśniowy Zuzia55 , po lewej K/179 , na górze po
prawej K/60 , po lewej J/4 . Wszystkie smaczne . Wiśniowy bardzo podobny do k/186 .
Zastanawiam się czy to nie pomyłka ?
prawej K/60 , po lewej J/4 . Wszystkie smaczne . Wiśniowy bardzo podobny do k/186 .
Zastanawiam się czy to nie pomyłka ?
- Faworyt
Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz. 5
whitedame sorry że dopiero dziś, ale totalny brak czasu u mnie w tygodniu.Ja aż takiej wagi Beatko nie przywiązuję do tego czy przed czy po.W tym roku się po prostu nie wyrobiłem i pomidory dostały tylko Kristalon czerwony z pominięciem pomarańczowego.Żadnej różnicy w owocach i ich smaku nie widzę.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
- whitedame
Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz. 5
Beata