Kury ozdobne
- dewuka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 sty 2008, o 13:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kury ozdobne
Dzisiaj przywiozłam pierwszą partię kur ozdobnych.
Orpingtony - to te duże, rude.
Minory - czarne z przegiętymi grzebieniami
i małe, rajskie. w sumie 10.
Mają ogrodzony wybieg, na nim rośnie: brzoza, świerk, 2 śliwki i duży czarny bez.
Wcześniej oczywiście miałam przygotowany kurnik. Tak jak trzeba z grzędemi i klatkami. Fajne są. Ciekawe co będzie z porannym pianiem kogutów?!
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- dtlissa
- 200p
- Od: 29 mar 2007, o 22:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam,
co oznacza -> kury ozdobne? niosa one jajka ? Nie znam sie w ogole na tym... ale mnie ciekawi.
masz juz jakies doswiadczenie z hodowla/posiadaniem kur?
chcialam pare kur "przygarnac"w moim ogrodku... ale nie wiem czy bym sobie z nimi poradzila Chcialam glownie pokryc zapotrzebowanie rodziny na jajka 8) ... i nie mam pojecia jak do tego sie zabrac
pozdrawiam
co oznacza -> kury ozdobne? niosa one jajka ? Nie znam sie w ogole na tym... ale mnie ciekawi.
masz juz jakies doswiadczenie z hodowla/posiadaniem kur?
chcialam pare kur "przygarnac"w moim ogrodku... ale nie wiem czy bym sobie z nimi poradzila Chcialam glownie pokryc zapotrzebowanie rodziny na jajka 8) ... i nie mam pojecia jak do tego sie zabrac
pozdrawiam
Witam w ogrodzie... (NL1)
- dewuka
To lektura. Ja najpierw czytałam. O tym, że będzie kurnik wiadomo było odkąd kupiliśmy domek na wsi. Dotąd nie hodowałam żadnych kur - te są moje pierwsze.
Kury ozdobne, czyli ozdobne z wyglądu. Jajka oczywiście niosą( o pierwszym doniosę z wielkim hałasem) ale rosołu z nich nie przewiduję.
Będę w marcu kupowała zwykłe nioski i jeszcze kurki zielononóżki kuropatwiane, których jajka zawierają mniej cholesterolu.
- dewuka
Docelowo myślę o około 30. Będą w tym także zwykłe nioski, które można kupić w wylęgarni. Najbardziej podobają mi się duże kochiny. Są podobne do orpingtonów. Byłam 2 lata temu na wystawie drobiu ozdobnego w Poznaniu. Oszalałam - gołębie były wielkie jak kury, kury jak indyki a indyków ... nie było. He, he he.
- dtlissa
- 200p
Dziekuje za odpowiedz. Ale dlaczego zdecydowalas sie na kury ozdobne a nie na kury nioski? Co za tym przemawia? Ze ladniejsze przepraszam, ze tak dopytuje, ale ciekawi mnie ten temat?
marza mi sie wlasne kurki, zeby miec wlasne, zdrowe i szczesliwe jajka na rosol tez nie przewiduje kur, zabijacm skubac, czysic... co to, to nie 8) 8)
ech
marza mi sie wlasne kurki, zeby miec wlasne, zdrowe i szczesliwe jajka na rosol tez nie przewiduje kur, zabijacm skubac, czysic... co to, to nie 8) 8)
ech
- dewuka
Ozdobne, bo są śmieszne. Gdybyś widziała jak tym rudym kurom wiatr przegarnia pióra - bajka. Ja w ogóle mam słabość do rudych zwierzaków, a mężowi podobały się te czarne, a miniaturki są rozczulające - jeżeli kura może rozczulać?! Jeżeli myślisz o zdrowych jajkach to pomyśl poważnie o tej kurce zielononóżce. Są droższe niż zwykłe nioski ale to stara, polska rasa, która jest propagowana i polecana do takiego domowego chowu.
- dtlissa
- 200p
Jeszcze raz dziekuje a kurki zeielonozki bardzo ladne... poogladalam sobie w googlu.
Ja niestety nie mam bardzo duzej dzialki. Czy moglabym jeszcze zapytac
Ile potrzebowalabym kur ( rodzina 4 os.) i ile metrow musialby miec ogrodzony wybieg dla nich?
hmmm wlasnie czytam o tych zielonozkach ( i one raczej nie nadaja sie do chowu w ogrodzeniu ) - prawda to ??
http://www.kurki.eko.org.pl/gospodarstwa.html o tutaj wlasnie podczytuje wiadmosci o nich...
serdecznosci
Ja niestety nie mam bardzo duzej dzialki. Czy moglabym jeszcze zapytac
Ile potrzebowalabym kur ( rodzina 4 os.) i ile metrow musialby miec ogrodzony wybieg dla nich?
hmmm wlasnie czytam o tych zielonozkach ( i one raczej nie nadaja sie do chowu w ogrodzeniu ) - prawda to ??
http://www.kurki.eko.org.pl/gospodarstwa.html o tutaj wlasnie podczytuje wiadmosci o nich...
serdecznosci