Ketmia syryjska- Hibiskus ogrodowy
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Hibiskus ogrodowy,Ketmia syryjska(Hibiscus syriacus)
Erazm prosił o informacje dotyczące ketmi syryjskiej.
Hibiskus ogrodowy (ketmia syryjska) łac. Hibiscus syriacus lubi zaciszne miejsce,osłonięte od wiatru. Musi mieć pełne słońce( nawet półcień to za mało, bo lubi nagrzaną ziemię wokół korzenia). Gleba musi być żyzna i przepuszczalna, bo nie lubi gleb podmokłych.
Młode rośliny mogą przemarznąć ,ale myślę ,że dobrze okryte raczej nie- mnie nigdy nie zmarzła nawet jedna gałązka.
Nie trzeba jej przycinać ,ale nie powinno się doprowadzić do zagęszczenia gałęzi w środku krzewu-wówczas zbędne gałęzie wyciąć. Jeśli roślina ma jednak mało rozgałęzień to można ja przyciąć dla rozkrzewienia.
Kwitnie na pędach jednorocznych.
Zaczyna bardzo późna egzystencje i często wiosną wygląda na zmarznięty-bo nie rozwija liści. Trzeba cierpliwie poczekać.
Jakie kwiaty ma Twój hibiskus? jakiej jest teraz wysokości? ( Rośnie dość wolno).
Hibiskus ogrodowy (ketmia syryjska) łac. Hibiscus syriacus lubi zaciszne miejsce,osłonięte od wiatru. Musi mieć pełne słońce( nawet półcień to za mało, bo lubi nagrzaną ziemię wokół korzenia). Gleba musi być żyzna i przepuszczalna, bo nie lubi gleb podmokłych.
Młode rośliny mogą przemarznąć ,ale myślę ,że dobrze okryte raczej nie- mnie nigdy nie zmarzła nawet jedna gałązka.
Nie trzeba jej przycinać ,ale nie powinno się doprowadzić do zagęszczenia gałęzi w środku krzewu-wówczas zbędne gałęzie wyciąć. Jeśli roślina ma jednak mało rozgałęzień to można ja przyciąć dla rozkrzewienia.
Kwitnie na pędach jednorocznych.
Zaczyna bardzo późna egzystencje i często wiosną wygląda na zmarznięty-bo nie rozwija liści. Trzeba cierpliwie poczekać.
Jakie kwiaty ma Twój hibiskus? jakiej jest teraz wysokości? ( Rośnie dość wolno).
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Kontakt:
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
Ja mam odmianę o niebieskich kwiatch.Erazm pisze:Mój jest biały, a w środku bordowy. Jest wysokości około 1 m.
Czy ktos ma jeszcze ketmi syryjskie?
U Twojego kwiaty są pólpełne czy pojedyńcze.? Pytam ,bo jeśli to jest odmiana o pojedynczych kwiatach to może to być"Read Heart" , ona rośnie dośc szybko w stosunku do wzrostu innych odmian. Duże, poźne przyrosty magą powodować zbyt późne drewnienie, a co za tym idzie przemarzanie. Byćmoże dlatego niektóre gałązki ci nie odbijają na wiosę.