Microgreens
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 19 cze 2016, o 17:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Microgreens
Nie znalazłem podobnego tematu, więc zakładam nowy (w razie czego, proszę o przeniesienie). Nie mam możliwości uprawiania warzyw na dużą skalę, dlatego zaciekawiły mnie nasiona Microgreens i ich późniejsze zbiory. Chciałabym jednak zapytać czy ktoś z Forumowiczów ma doświadczenie w tej prostej uprawie i ewentualnie podzielił się uwagami na temat tychże mikrolistków. Czy warto podejmować się tej uprawy? Czy te mini warzywa są faktycznie takie zdrowe i wolne od GMO? Będę wdzięczny za wszelkie informacje.
Pozdrawiam
Łukasz
Łukasz
- Igala
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 gru 2012, o 19:25
Re: Microgreens
czmiel; ja jak nie mam kiełków to robie microgreens; lubię je. Co do GMO to nie mam pojęcia; no bo jak to sprawdzić?
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
-
- 20p - Rozkręcam się...
Igala, bardzo dziękuję za zainteresowanie moim pytaniem. Dobrze wiedzieć, że ktoś to je.
Dwa tygodnie temu wysiałem pierwszą partię mikrolistków i już sporo urosły. Do tego poszperałem w sieci i co nieco wiem na temat microgreens. Zdziwiło mnie m. in.to, że np. w USA były już popularne w ekskluzywnych restauracjach (jako nowość i coś niezwykłego )w latach 80-tych, a u nas owa "nowość" pojawia się dopiero teraz.
Ciekawe czy znajdą się na Forum jeszcze jacyś konsumenci tychże małych nowości?
Dwa tygodnie temu wysiałem pierwszą partię mikrolistków i już sporo urosły. Do tego poszperałem w sieci i co nieco wiem na temat microgreens. Zdziwiło mnie m. in.to, że np. w USA były już popularne w ekskluzywnych restauracjach (jako nowość i coś niezwykłego )w latach 80-tych, a u nas owa "nowość" pojawia się dopiero teraz.
Ciekawe czy znajdą się na Forum jeszcze jacyś konsumenci tychże małych nowości?
Pozdrawiam
Łukasz
Łukasz
- Igala
Ja myślę,że "dużo wody upłynie" nim microgreens trafią pod strzechy, bo nawet kiełki nie zdobyły zbytniej popularności.
U nas jednak panuje pogląd,że trzeba jedzenie gotować a surowego sie nie je bo nie jest zdrowe...
Ja wysiałam pachnotkę i na nią chucham i dmucham ... 1-szy raz, nie miałam jej jeszcze okazji spróbować.
A ty co posiałeś?
U nas jednak panuje pogląd,że trzeba jedzenie gotować a surowego sie nie je bo nie jest zdrowe...
Ja wysiałam pachnotkę i na nią chucham i dmucham ... 1-szy raz, nie miałam jej jeszcze okazji spróbować.
A ty co posiałeś?
Mini warzywa
Chciałabym mieć u siebie w ogrodzie mini warzywa, jednak nie znalazłam konkretnych informacji na temat ich uprawy. Stąd moje pytanie do Was - czy ktoś ma doświadczenie w tym temacie, może mógłby polecić fajne, sprawdzone odmiany?
No i druga rzecz, która trochę nie daje mi w tej kwestii spokoju - GMO? Dajcie znać co sądzicie.
No i druga rzecz, która trochę nie daje mi w tej kwestii spokoju - GMO? Dajcie znać co sądzicie.
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
Re: Mini warzywa
Skocz na wątek do Ani (Skoanna), tam podpatrzysz mini warzywa: viewtopic.php?f=42&t=97183
A w kwestii GMO, były robione badania na temat szkodliwości, poczytaj np. tu: http://gmo.net.pl/prof-seralini-odslani ... temat-gmo/
A w kwestii GMO, były robione badania na temat szkodliwości, poczytaj np. tu: http://gmo.net.pl/prof-seralini-odslani ... temat-gmo/
Iza
- Igala
Czy według was microgreens są GMO? Bo ja uważałam że nie ale teraz to już sama się waham bo ktoś mi powiedział,że u nas GMO nie musi byc oznakowane. Co wy na to?
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
Nie można sprzedawać w Polsce nasion GMO. Jeszcze...
Ale nielegalnie pewnie kupić można.
Ale nielegalnie pewnie kupić można.
Iza
- Igala
Pisałam do firmy Legutko, bo to ich nasiona microgreens używam (i inne też) i otrzymałam dzisiaj taką odpowiedż cyt,
"Wszystkie nasiona jakimi handlujemy to są nasiona warzyw, kwiatów , ziół, nasiona na kiełki i microgreens nie są modyfikowane genetycznie (GMO). "
"Wszystkie nasiona jakimi handlujemy to są nasiona warzyw, kwiatów , ziół, nasiona na kiełki i microgreens nie są modyfikowane genetycznie (GMO). "
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 29 mar 2012, o 22:11
U mnie mikro zieleniny goszczą już drugi sezon. Uprawiam na dwa sposoby - tak jak rzeżuchę (na ligninie) lub w płytkich pojemnikach z ziemią. Do tej pory uprawiałam groch cukrowy (w ziemi), len (na ligninie), rzodkiewkę, gorczycę, jarmuż, buraka ćwikłowego i słonecznik. Samą uprawę polecam, bo czymś trzeba uzupełniać te warzywa korzeniowe, szczególnie o tej porze. Szczerze, zielenina rośnie tak szybko i jest tak mało wymagająca, że zastanawiam się cały czas co by tu jeszcze uprawiać Jeżeli chodzi o GMO, to nie jestem w stanie się wypowiadać, bo uprawiam głównie z własnych nasion - np. groch, czy jarmuż (który kwitł obficie w zeszłym roku i zawiązał mnóstwo nasion).
Ponoć można jeszcze uprawiać na mikro zieleninę marchewkę, koper, czy kukurydzę, ale póki co nie mam takich nasion, więc jeszcze nie próbowałam.
Ponoć można jeszcze uprawiać na mikro zieleninę marchewkę, koper, czy kukurydzę, ale póki co nie mam takich nasion, więc jeszcze nie próbowałam.
-
- 20p - Rozkręcam się...
Igala, na razie wysiałem tylko sałaty i bazylię, bo tylko takie znalazłem nasiona. Bazylia strasznie powoli schodzi i słabo rośnie, natomiast sałaty bardzo dobrze.
Nie znałem pachnotki, ale jeśli zauważę, to teraz kupię. Dobrze, że zwróciłaś na nią uwagę, poczytałem i już wiem, ile cennych minerałów posiada.
Dziękuję także za tę informację:
Nie znałem pachnotki, ale jeśli zauważę, to teraz kupię. Dobrze, że zwróciłaś na nią uwagę, poczytałem i już wiem, ile cennych minerałów posiada.
Dziękuję także za tę informację:
Rynka, niezłe doświadczenie z tymi mikro...Pisałam do firmy Legutko, bo to ich nasiona microgreens używam (i inne też) i otrzymałam dzisiaj taką odpowiedż cyt,
Pozdrawiam
Łukasz
Łukasz
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Też uprawiam taką zieleninę od kilku lat. Nie specjalne nasiona, tylko zwykłe, głównie jarmuż, groch zwykły, słonecznik. W niewielkiej ilości ziemi/zmielonych liści, w płaskich podstawkach pod doniczki. Słonecznik najlepszy. Daje radę nawet ten dla sikorek, kupowany na targu chyba po 3 zł za kg, chociaż część nasion nie wschodzi.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
- vivien333
- Od: 11 paź 2015, o 12:36
O! Jaki fajny temat
Przymierzałam się do takiej uprawy. Dla mnie byłoby to wybawienie, bo w ogródku kompletny brak miejsca i przyszło mi do głowy, że chyba tylko już na półkach mogę coś uprawiać ;-)
O microgreens dowiedziałam się z YouTube i od tamtego czasu myślę, co by tu wykombinować, żeby je uprawiać. Tylko... pochłonęły mnie inne uprawy i temat odłożyłam na później. Może teraz zacznę. Zgromadziłam nawet sporo pojemników po żywności, które wydają się dobrymi "doniczkami" na tego typu uprawy.
Poniżej wklejam kilka linków do filmików- zachowałam w swoich zbiorach. Ja niestety nie znam angielskiego, więc dużo muszę się domyślać, ale pewnie Wam się przyda. Jest takich filmików sporo...
https://www.youtube.com/watch?v=MZMG6hA ... Y3&index=8
https://www.youtube.com/watch?v=TwLxkOSG4gU
https://www.youtube.com/watch?v=w3RXQkh73yg
Przymierzałam się do takiej uprawy. Dla mnie byłoby to wybawienie, bo w ogródku kompletny brak miejsca i przyszło mi do głowy, że chyba tylko już na półkach mogę coś uprawiać ;-)
O microgreens dowiedziałam się z YouTube i od tamtego czasu myślę, co by tu wykombinować, żeby je uprawiać. Tylko... pochłonęły mnie inne uprawy i temat odłożyłam na później. Może teraz zacznę. Zgromadziłam nawet sporo pojemników po żywności, które wydają się dobrymi "doniczkami" na tego typu uprawy.
Poniżej wklejam kilka linków do filmików- zachowałam w swoich zbiorach. Ja niestety nie znam angielskiego, więc dużo muszę się domyślać, ale pewnie Wam się przyda. Jest takich filmików sporo...
https://www.youtube.com/watch?v=MZMG6hA ... Y3&index=8
https://www.youtube.com/watch?v=TwLxkOSG4gU
https://www.youtube.com/watch?v=w3RXQkh73yg
Pozdrawiam,Vivien333