Moje cudeńka - miaaa
- miaaa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 lut 2008, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje cudeńka - miaaa
Witam;P
Jak wszyscy, to i ja sie pochwalę Co prawda moja kolekcja nie jest zbyt okazała, ale powoli sie powiększa Uwielbiam kaktusy i in. sukulenty. To niezwykłe roślinki, powoli staję się kaktusoholikiem Mama sie śmieje, że za każdym pobytem z hipermarkecie z dzialem ogrodniczym, przytargam coś nowego To wciąga 8) Niektórych kaktusów nie umiem jeszcze zindentyfikować, więc prosiłabym przy okazji o pomoc (a w razie pomyłki nazwy - o poprawkę)
Moja skromna kolekcja:
1) echinopsis (mój ulubieniec)
2) ten nie został zidentyfikowany;/ ( z tego, co się do tej pory dowiedziałam to moze być Rebutia lub Parodia)
3) Mammillarie (najnowsze nabytki)
4) Mammilaria (podobno :P jakis inny gatunek, uratowana cudem, własnie zakwitła )
5) a to mój cudaczek (anomalia pigmentowa, miałam tez różowego, ale zgnił biedaczek )
6) Euphorbia trigona - wilczomlecz - pseudokaktus (ok 2,5 metrowy - mam jeszcze kilka mniejszych zaszczepionych)
7) Schlumbergera - zygokaktus - grudnik - grudzień (kolejny uratowany cudem)
8) Crassula portulacea f. monstruosa 'Hobbit'
9) Grubosz, drzewko szczęścia
10) Aloes
Jak wszyscy, to i ja sie pochwalę Co prawda moja kolekcja nie jest zbyt okazała, ale powoli sie powiększa Uwielbiam kaktusy i in. sukulenty. To niezwykłe roślinki, powoli staję się kaktusoholikiem Mama sie śmieje, że za każdym pobytem z hipermarkecie z dzialem ogrodniczym, przytargam coś nowego To wciąga 8) Niektórych kaktusów nie umiem jeszcze zindentyfikować, więc prosiłabym przy okazji o pomoc (a w razie pomyłki nazwy - o poprawkę)
Moja skromna kolekcja:
1) echinopsis (mój ulubieniec)
2) ten nie został zidentyfikowany;/ ( z tego, co się do tej pory dowiedziałam to moze być Rebutia lub Parodia)
3) Mammillarie (najnowsze nabytki)
4) Mammilaria (podobno :P jakis inny gatunek, uratowana cudem, własnie zakwitła )
5) a to mój cudaczek (anomalia pigmentowa, miałam tez różowego, ale zgnił biedaczek )
6) Euphorbia trigona - wilczomlecz - pseudokaktus (ok 2,5 metrowy - mam jeszcze kilka mniejszych zaszczepionych)
7) Schlumbergera - zygokaktus - grudnik - grudzień (kolejny uratowany cudem)
8) Crassula portulacea f. monstruosa 'Hobbit'
9) Grubosz, drzewko szczęścia
10) Aloes
Kaktusy
Witaj!!!
Ja też sie zbieram,żeby pokazac moje kaktusiki ale ostatnio cierpie na brak czasu :/ ale mam nadzieje, że niedługo się to zmieni
Sliczne te Twoje kaktusiki w mojej kolekcji niewielkiej też ulubieńcami są Echinopsisy od nich się zaczeła moja kolekcja jak również maja przewagę ilościową obecnie zimują na strychu
A ten kaktusik Nr 2 hm też jeszcze nie znam nazwy wydaje mi się,że mam podobnego lub możliwe,że taki sam nawet, w ubiegłym roku ślicznie kwitł na czerwono, a Tobie już kwitł???
Pozdrawiam
Ja też sie zbieram,żeby pokazac moje kaktusiki ale ostatnio cierpie na brak czasu :/ ale mam nadzieje, że niedługo się to zmieni
Sliczne te Twoje kaktusiki w mojej kolekcji niewielkiej też ulubieńcami są Echinopsisy od nich się zaczeła moja kolekcja jak również maja przewagę ilościową obecnie zimują na strychu
A ten kaktusik Nr 2 hm też jeszcze nie znam nazwy wydaje mi się,że mam podobnego lub możliwe,że taki sam nawet, w ubiegłym roku ślicznie kwitł na czerwono, a Tobie już kwitł???
Pozdrawiam
Kiedy coś uparcie gaśnie zaufaj iskierce nadziei ~~~~ Pozdrawiam Aga
Moje storczyki
Moje kaktusiki:)
Moje storczyki
- miaaa
- Od: 12 lut 2008, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kaktusy
No właśnie jeszcze nie kwitł ale mam go dopiero od jakiś 3 miesięcy Na razie siedzi grzecznie w doniczce i nie szaleje z kwiatami może zakwitnie niebawemchmara3 pisze: A ten kaktusik Nr 2 hm też jeszcze nie znam nazwy wydaje mi się,że mam podobnego lub możliwe,że taki sam nawet, w ubiegłym roku ślicznie kwitł na czerwono, a Tobie już kwitł???
Pozdrawiam :P
Witaj
Chyba znalazłam nazwę kaktuska Nr2 o ile sie nie mylę to Rebutia muscula
Pozdrawiam
Chyba znalazłam nazwę kaktuska Nr2 o ile sie nie mylę to Rebutia muscula
Pozdrawiam
Kiedy coś uparcie gaśnie zaufaj iskierce nadziei ~~~~ Pozdrawiam Aga
Moje storczyki
Moje storczyki
-
- Od: 6 sie 2007, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak na tamtym forum tak twierdzą to możesz być tego pewna ;) A co do kwitnienia to moja Rebutia minuscula zaczęła już w grudniu i miała 5 kwiatów. Mam teraz 3 owoce, które po zebraniu będą do oddania, bo ja już mam własne siewki. ;)miaaa pisze:Wiesz, bardzo możliwe Bo pytałam tez na innym forum o gatunek i większość twierdzi że to Rebutia
Przy okazji - dzięki :P Ciekawe kiedy zakwitnie 8)
Dawid
-
- Od: 6 sie 2007, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nr 2 to na pewno Mammillaria elongata ;)
Nr 1 i 3 to według mnie również Mammillaria , jednak dokładniej nie pomogę Proponuję galerię na stronie www.mammillarias.net - będziesz mogła porównać ;)
Nr 1 i 3 to według mnie również Mammillaria , jednak dokładniej nie pomogę Proponuję galerię na stronie www.mammillarias.net - będziesz mogła porównać ;)
Dawid