Witajcie w mojej galerii kwiatów doniczkowych. Jestem na forum od dość dawna, ale dopiero wczoraj stwierdziłam, że fajnie byłoby pokazać swoje doniczkowe kwiatki i opowiedzieć o nich słów kilka. Rozmnożyłam sama tylko kilka z nich: patyczaki, pilea glauca (bardzo prosto się ją ukorzenia) oraz ostatnio z trudem aloes. Liczę że przyjmie się i będzie wypuszczał nowe pędy. Część kwiatków kupiłam sama, część dostałam. Było ich wcześniej więcej ale troszkę ze względu na wynajmowane mieszkania nie wszystkie przetrwały. Te trzymają się i mam nadzieję że będą dobrze rosły. Uczę się dbać o swoje kwiaty w domu z każdym dniem. Mam nadzieję że niebawem moje kwiaty będą jeszcze piękniejsze.
Pilea gauca - zostawiłam sobie tylko trzy. Dwie dałam siostrze, a jeszcze kolejne dwie koleżance. Sindapsus jest z mojego domu rodzinnego od mojej mamy. Aloes od teściowej uwielbia kwiaty. Storczyki które kwitną mi cały rok - głównie otrzymałam na prezent. Ale ich zdjęcia zamieszczę później. Każdy kwiatek na moim parapecie ma przyklejoną na doniczkę swoją nazwę, które często wylatują mi z pamięci.
Aloes (prawdopodobnie drzewiasty)
Ten aloes musiałam ściąć, gdyż zaczepiała mi się roleta o niego. Pierwsze przesadzanie sukulenta nie poszło za dobrze, ale kiedyś musi być ten pierwszy raz. Rośnie już miesiąc prawie, więc liczę że się przyjmie. Aloesa z drugiej doniczki rozsadzę niebawem. Jednak na przyszłość będę kupowała niskie sukulenty.
Pilea glauca
Pierwszy Rypsalis cashero (patyczak)
Drugi Rypsalis cashero (patyczak)
Trzeci Rypsalis cashero (patyczak)
Rafidofora złota (Scindapsus)
Kwiatulek_moje doniczkowe
- kwiatulek
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 15 cze 2011, o 19:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kwiatulek_moje doniczkowe
Pozdrawiam serdecznie, kwiatulek
Re: Kwiatulek_moje doniczkowe
Super roślinki
Czekamy na zdjęcia stroczyków
Czekamy na zdjęcia stroczyków
Re: Kwiatulek_moje doniczkowe
Piękne rośliny! Szczególnie pilea, u mnie jakoś nigdy nie mogła przetrwać dłużej niż kilka miesięcy.
Czekam na kolejne zdjęcia
Czekam na kolejne zdjęcia
Zapraszam
Moja mała dżungla
Moja mała dżungla