Żurawina wielkoowocowa (Vaccinium macrocarpon)
Żurawina wielkoowocowa (Vaccinium macrocarpon)
(Vaccinium macrocarpon syn. Oxycoccus macrocarpus )
Nabyłam 4 krzewinki żurawiny. Czy może ktoś z Forumowiczów uprawia te krzewinki. Niewiele w sieci można się dowiedzieć o uprawie. Czy można je posadzić przy borówkach amerykańskich (też lubią kwaśną glebę), w jakich odstępach, czy po słonecznej stronie borówek czy bardziej w cieniu? Będę bardzo wdzięczna za rady. Pozdrawiam Zosia ;:2
Nabyłam 4 krzewinki żurawiny. Czy może ktoś z Forumowiczów uprawia te krzewinki. Niewiele w sieci można się dowiedzieć o uprawie. Czy można je posadzić przy borówkach amerykańskich (też lubią kwaśną glebę), w jakich odstępach, czy po słonecznej stronie borówek czy bardziej w cieniu? Będę bardzo wdzięczna za rady. Pozdrawiam Zosia ;:2
Co do kwasnosci gleby-to lubia nawet kwasniejsza od borowek.poza tym wymagaja wiecej wody-wiec nie glupim pomyslem jesy sadzenie zurawin do duzych pojemnikow np po farbach10-20l.-wywiercic w takim pojemniku dziury-ale nie w dnie tylko po bokach mniej wiecej okolo polowy wysokosci tego pojemnika i zakopac go w ziemi.Sam posadzilem kilka zurawin ale dopiero w zeszlym roku-jak na razie ladnie rosna 

Te plozace galazki bardzo latwo puszczaja kozonki(jeszcze latwiej jeśli torf w ktorym rosna jest pokryty od gory trocinami-czesto podlewanymi)-w ten sposob mozna uzyska mnostwo nowych roslinek.W szkolkach rozmnazaja to w ten sposob-tna galazki na kilkucentymetrowe kawalki rozsypuja luzno po wlasnie takich stale wilgotnych trocinach i wiekszosc tego sie ukozenia
Co od odsetpow-nie pamietam dokladnie jaki byl podawany rozstaw-podam na oko-jak masz malo roslinek-to gdziec co 40 cm-a jak duzo i chcesz zeby jak najszybciej zarosly podloze to co 25-30cm.

- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Żurawina
Czy ktoś uprawia żurawinę?
Bardzo zniechęciła mnie do jej uprawy wiadomość,że trzeba ją obficie nawadniać. Niedawno natomiast gdzieś (ale gdzie???) trafiłam na wiadomość,że nie potrzebuje tak wiele wody.
Czy ktoś może ma jakieś konkretne doświadczenia lub może wskazać źródło informacji na ten temat? Szukałam w Internecie, ale o wodzie raczej nie wypowiadają się.
Bardzo zniechęciła mnie do jej uprawy wiadomość,że trzeba ją obficie nawadniać. Niedawno natomiast gdzieś (ale gdzie???) trafiłam na wiadomość,że nie potrzebuje tak wiele wody.
Czy ktoś może ma jakieś konkretne doświadczenia lub może wskazać źródło informacji na ten temat? Szukałam w Internecie, ale o wodzie raczej nie wypowiadają się.
Waleria
- xipe
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Żurawina naturalnie porasta obszary wilgotne, plantacje towarowe zakładane są na terenach po wydobyciu torfu. W ogrodzie można dla niej zrobić "bagienko", wystarczy wykopać dół o głębokości 30 cm (na jedną roślinę wystarczy pole 0,25m2) i wyłożyć go folią, następnie wypełnić mieszaniną ziemi i torfu i już masz stanoiwsko dla żurawiny. Oczywiście należy pilnować wilgotność bagienka ale nie jest to już tak uciążliwe jak częste podlewanie.
pozdrawiam Paweł
pozdrawiam Paweł
- hanka55
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Kontakt:
sa 2 odmiany
- błotna(Oxycoccus palustris ) o dużych liściach i duzych wymaganiach wodnych
- drobnolistkowa (Oxycoccus microcarpus), mająca wymagania podobne jak " jagody" czyli borówka czarna (Vaccinium myrtillus L.) ( podszyt lasów iglastych, lekko wilgotnych, wrzosowiska etc. kwasolubna)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Żurawina
- drobnolistkowa (Oxycoccus microcarpus), mająca wymagania podobne jak " jagody" czyli borówka czarna (Vaccinium myrtillus L.) ( podszyt lasów iglastych, lekko wilgotnych, wrzosowiska etc. kwasolubna)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Żurawina
- Gabriela
- Od: 18 gru 2007, o 17:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Żurawina
Ja uprawiam żurawinę trzeci rok. Warunki ma takie same jak borówka amerykańska tzn: kwaśna i torfowa gleba.Waleria pisze:Czy ktoś uprawia żurawinę?
A jeśli chodzi o podlewanie to faktycznie potrzebuje dość dużej wilgotności i słońca.
Jest bardzo zdrowa, z tego co wiem jest świetna na drogi moczowe i nerki.
-
- ---
- Od: 31 sty 2008, o 16:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Warunki
Moja żurawina ma wilgoci dużo, ale słońca mało i ledwie zipie
Owoce
Pyszne są suszone, a nalewka to ... no nie da się opisać...
Moja żurawina ma wilgoci dużo, ale słońca mało i ledwie zipie

Owoce
Pyszne są suszone, a nalewka to ... no nie da się opisać...

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Żurawina
Jest jeszcze żurawina wielkoowocowa [vaccinium macrocarpa] pochodząca z Ameryki, podobna z wyglądu do błotnej, z wymaganiami nie wiem jak jest. W handlu prawdopodobnie tylko ta żurawina i jej odmiany są dostępne.hanka55 pisze:sa 2 odmiany
http://pl.wikipedia.org/wiki/ Żurawina
Roman