Kamelie i inne
Kamelie i inne
Witam; chciałabym się pochwalić moimi kamelkami - właśnie zakwitły dwie z pięciu, jakie posiadam. To pełnokwiatowa kamelia bordowa i półpełna malinowa (choć na zdjęciu nie widać różnicy w kolorze, są zupełnie inne). Za parę dni rozkwitnie pełna różowa nakrapiana, pełna biała i pełna herbaciana....
A tu inne moje roślinki: schefflera, dracena i nolina (wszystkie mają ponad metr) i kilka storczyków (w jednej donicy):
A tu inne moje roślinki: schefflera, dracena i nolina (wszystkie mają ponad metr) i kilka storczyków (w jednej donicy):
- Babopielka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam - bardzo się cieszę, że moje kamelki się spodobały:P Jutro chyba już całkowicie rozkwitnie biała to też się nią pochwalę Jeśli chodzi o uprawę to prawdę mówiąc - akurat moje roślinki - są niezbyt wymagające. Często zmieniam im miejsca pobytu - raz jest to kuchnia, raz pokój, balkon i jakoś im to nie szkodzi (choc najbardziej chwalą sobie okno południowo-zachodnie). Ważne jest, żeby rosły w kwaśnej ziemi, w dośc ciasnej doniczce i cały rok miały w miarę jasno. Zimą przynajmniej przez miesiąc muszą stac w tem. ok. 5 stopni. Podlewac trzeba odstaną wodą w tem. pokojowej; kiedy roślinie zbiera się na kwitnienie podlewanie trzeba mocno ograniczyc (raz na dwa tygodnie). Do ziemi dodaję raz na dwa m-ce kilka kulek nawozu dla azalii, a latem do wody sok z cytryny. Dośc często trzeba spryskiwac środkiem grzybobójczym (warto też dodawac go do ziemi lub przynajmniej posypac wierzchnią warstwę). Nie można zraszac rośliny, kiedy kwitnie ; raczej nieczęsto podcinac (tego akurat kamelie wybitnie nie lubią)-tylko wtedy, kiedy jest to konieczne. I to chyba cała tajemnica... Pozdrawiam serdecznie
- Babopielka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kamyczek87
- 100p
- Od: 7 cze 2007, o 18:32