Witam. Moje dobrego początki. Krzysiek.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 28 sie 2018, o 14:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam. Moje dobrego początki. Krzysiek.
Witam wszystkich
Wraz z nabyciem działki (370m2) zaczeła sie moja ogrodnicza przygoda.
Masa pracy jak na razie a efekty mizerne .Dach altanki wymieniony, trawniki ogarniete wstepnie (skoszone),
Działka oprucz malej grzadki i koszenia raz w roku nieuzywana. Drzewa zapuszczone, ośmio metrowy swierk 1m w obwodzie metr od altanki(pozwolenie na sciecie juz mam) , oczko wodne murowane do rozbiorki. Z oczkiem to ciekawa historia, ukazalo sie dopiero jak wycielem róże i inne krzewy ktore je zaslaniały, leżały na nim. Pracy od groma, ale dzialeczka za free wiec jestem zadowolony.
Wraz z nabyciem działki (370m2) zaczeła sie moja ogrodnicza przygoda.
Masa pracy jak na razie a efekty mizerne .Dach altanki wymieniony, trawniki ogarniete wstepnie (skoszone),
Działka oprucz malej grzadki i koszenia raz w roku nieuzywana. Drzewa zapuszczone, ośmio metrowy swierk 1m w obwodzie metr od altanki(pozwolenie na sciecie juz mam) , oczko wodne murowane do rozbiorki. Z oczkiem to ciekawa historia, ukazalo sie dopiero jak wycielem róże i inne krzewy ktore je zaslaniały, leżały na nim. Pracy od groma, ale dzialeczka za free wiec jestem zadowolony.
-
- 10p - Początkujący
Re: Witam. Moje dobrego początki. Krzysiek.
Najbliższe plany
Wyrównanie trawnika.
Nasadzenie żywopłotu z ligustra.
Poszerzenie ścieżki.
Przycięcie drzew i winogronu.
Ogarnięcie terenu za altanka.
Uporządkowanie kompostownika.
Postawienie wędzarni (przez lato nie wiedziałem i znajomi nie mogą się doczekać wędzonek).
Po weekendzie postaram się wrzucić zdjęcia.
P.S
Pomocy w rozwiązaniu problemu. Proszę.
viewtopic.php?f=32&t=719&start=490
Wyrównanie trawnika.
Nasadzenie żywopłotu z ligustra.
Poszerzenie ścieżki.
Przycięcie drzew i winogronu.
Ogarnięcie terenu za altanka.
Uporządkowanie kompostownika.
Postawienie wędzarni (przez lato nie wiedziałem i znajomi nie mogą się doczekać wędzonek).
Po weekendzie postaram się wrzucić zdjęcia.
P.S
Pomocy w rozwiązaniu problemu. Proszę.
viewtopic.php?f=32&t=719&start=490
-
- 10p - Początkujący
Wczoraj udało się zrobić parę fotek. Wpadłem na chwilę z Wojtkiem, moim niesfornym pomocnikiem. Nad głową ciężkie chmury a my poszerzamy ścieżkę.
1. Aleja tulipanowa, wejscie
2. Wejscie
3. Trawniki, ścieżka z rabatami, i wielka wiśnia bardzo smaczna. Muszę ją koniecznie odmłodzić.
Wiśnia stoi od strony południowej. Po jej prawej i lewej mam zamiar posadzić maliny , może porzeczkę i borówki.
kiedy
4. Altana, drzwi od prawej, główne, składzik narzędziowy z wejściem na strych, ubikacja.
5. Przed altanka. W przyszłości drewniany taras i szkoda po oczku. Myślałem oczko żeby reaktywować ale jeszcze nie mam prądu i z kaskada nie wypali. Dołek zasypie albo wstawię tymczasowo oczko plastikowe.
Za przykrytymi stołami wielki cis między dwoma jałowcami.
6. Tymczasowa grządka po starej szklarni, rzodkiewka,sałata , pietruszka, koperek, fasolka. 2 próby z ogórkiem bez powodzenia, nornice. Dalej śliwa, gruszka, papierówka, jabłoń ?, Glubka. Na tym placu w cieniu drzew będzie coś dla dzieci.
7. W najdalszym rogu wielka kalina do przycięcia. Mam nadzieję że ładnie się wkomponuje w żywopłot z ligustra.
8. Placyk dla dzieci pod drzewkami.
9. Tu na razie jest ściernisko..... W najdalszym lewym rogu kompostownik, a z prawej nieszczesny świerk.
10. Winogron i malinowy chruśniak.
11.
12. Poszerzenie ścieżki. Poszerze o jedną płytę. Płyty w szachownicę na przemian z klockami drewnianymi z cięcia drzew
13.
14.
Pracy dużo , czasu malo. Powoli , powoli, będzie się działo. Oby pogoda dopisywała.
1. Aleja tulipanowa, wejscie
2. Wejscie
3. Trawniki, ścieżka z rabatami, i wielka wiśnia bardzo smaczna. Muszę ją koniecznie odmłodzić.
Wiśnia stoi od strony południowej. Po jej prawej i lewej mam zamiar posadzić maliny , może porzeczkę i borówki.
kiedy
4. Altana, drzwi od prawej, główne, składzik narzędziowy z wejściem na strych, ubikacja.
5. Przed altanka. W przyszłości drewniany taras i szkoda po oczku. Myślałem oczko żeby reaktywować ale jeszcze nie mam prądu i z kaskada nie wypali. Dołek zasypie albo wstawię tymczasowo oczko plastikowe.
Za przykrytymi stołami wielki cis między dwoma jałowcami.
6. Tymczasowa grządka po starej szklarni, rzodkiewka,sałata , pietruszka, koperek, fasolka. 2 próby z ogórkiem bez powodzenia, nornice. Dalej śliwa, gruszka, papierówka, jabłoń ?, Glubka. Na tym placu w cieniu drzew będzie coś dla dzieci.
7. W najdalszym rogu wielka kalina do przycięcia. Mam nadzieję że ładnie się wkomponuje w żywopłot z ligustra.
8. Placyk dla dzieci pod drzewkami.
9. Tu na razie jest ściernisko..... W najdalszym lewym rogu kompostownik, a z prawej nieszczesny świerk.
10. Winogron i malinowy chruśniak.
11.
12. Poszerzenie ścieżki. Poszerze o jedną płytę. Płyty w szachownicę na przemian z klockami drewnianymi z cięcia drzew
13.
14.
Pracy dużo , czasu malo. Powoli , powoli, będzie się działo. Oby pogoda dopisywała.
- Black Rose
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 cze 2017, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bardzo zgrabna działka i domek/altanka.
O tym, że początki bywają trudne wiem i ja, mam działkę (nieco mniejszą) od roku.
O tym, że początki bywają trudne wiem i ja, mam działkę (nieco mniejszą) od roku.
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
-
- 10p - Początkujący
No nie jest lekko. Black Rose przeglądałem twój wątek i miło się oglądało zdjęcia jak to wszystko nabiera kształtu, rośnie i cieszy oko i podniebienie mam nadzieję.
Trochę brak mi cierpliwości ale przecież nie od razu Rzym zbudowali.
Najbardziej boję się przycinania drzewek i winogronu. Mam nadzieję że któryś z sąsiadów mi pomoże.
Trochę brak mi cierpliwości ale przecież nie od razu Rzym zbudowali.
Najbardziej boję się przycinania drzewek i winogronu. Mam nadzieję że któryś z sąsiadów mi pomoże.
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witqaj!
Fajnie,że jest takie miejsce do tworzenia pięknego ogrodu.
Ja zaczytałam od zachwaszczonej zywej łąki.
A ty juz masz sporo działkowych rzeczy,I roślinki i domek.Teraz tylko praca, potem nowe nasadzenia.
Praca i ..będzie dobrze.Trzymam kciuki
Fajnie,że jest takie miejsce do tworzenia pięknego ogrodu.
Ja zaczytałam od zachwaszczonej zywej łąki.
A ty juz masz sporo działkowych rzeczy,I roślinki i domek.Teraz tylko praca, potem nowe nasadzenia.
Praca i ..będzie dobrze.Trzymam kciuki
-
- 10p - Początkujący
Dzięki Aniu za słowa otuchy.
-
- Od: 16 lip 2011, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie bój się cięcia winogron.Pewnego roku odmłodziłam swoje tak radykalnie,że teściowa załamywała ręce,że "w tym roku to już się winogronu nie zje".A było jeszcze więcej i był dorodniejszy.
Bardzo mi się podoba twoja działka,rzeczywiście już dużo na niej masz,zimowity w takiej ilości,ho ho.Słychać zapał i czuję,że będziesz ubolewał,że sezon się kończy,bo plany będą rozsadzać ci głowę I tego ci życzę.Tzn.planów,nie rozsadzania głowy Wdrażaj pomocnika
Bardzo mi się podoba twoja działka,rzeczywiście już dużo na niej masz,zimowity w takiej ilości,ho ho.Słychać zapał i czuję,że będziesz ubolewał,że sezon się kończy,bo plany będą rozsadzać ci głowę I tego ci życzę.Tzn.planów,nie rozsadzania głowy Wdrażaj pomocnika
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
-
- 10p - Początkujący
Dzięki Miriam. Głowe już mi rozsadza.
-
- 10p - Początkujący
Znajdź różnice.
Świerk ścięty, w końcu.
Ścieżka poszerzona. Czekam na wycinkę owocowych żeby pozyskać Pieńki do wypełnienia miejsc między płytami na ścieżce.
Macie jakiś pomysł na usunięcie korzenia bez jego wkopywania?
Słyszałem o grzybni albo zasypać solą i przykryć folią. Ktoś stosował? Proszę rady.
Świerk ścięty, w końcu.
Ścieżka poszerzona. Czekam na wycinkę owocowych żeby pozyskać Pieńki do wypełnienia miejsc między płytami na ścieżce.
Macie jakiś pomysł na usunięcie korzenia bez jego wkopywania?
Słyszałem o grzybni albo zasypać solą i przykryć folią. Ktoś stosował? Proszę rady.
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Ładna działka,ma potencjał,a Ty masz werwę i wizję ogarnięcia jej więc będzie z tego coś ładnego. Masz altanę a to mega pow?d do radości!
Tym że jest teraz tu i ?wdzie ruina się nie martw. Każda najdrobniejsza praca zmienia ten krajobraz i przybliża do celu.
Trzymam za Ciebie i pomocnika kciuki. My też w podobnym składzie walczymy z taką meliniarską działką. Będę więc kibicować.
Tym że jest teraz tu i ?wdzie ruina się nie martw. Każda najdrobniejsza praca zmienia ten krajobraz i przybliża do celu.
Trzymam za Ciebie i pomocnika kciuki. My też w podobnym składzie walczymy z taką meliniarską działką. Będę więc kibicować.
-
- 10p - Początkujący
Foxowa tobie też życzę powodzenia i trzymam kciuki.
Przez te działke spać nie mogę, ciągle coś się rodzi w głowie.
Przez te działke spać nie mogę, ciągle coś się rodzi w głowie.
-
- 100p
- Od: 18 mar 2012, o 11:12
Witaj Krzysztofie
Zmiany na lepsze widać gołym okiem, pogoda dopisuje. Jeszcze podobno do końca października ma być ładnie więc tylko podkasać rękawy
A w głowie to będzie się rodzic mnóstwo pomysłów, tym bardzie że to początek przygody z działką.
Podoba mi się tekst stopki Lucynki-plocczanka: "Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze"
Święta prawda
Powodzenia
Zmiany na lepsze widać gołym okiem, pogoda dopisuje. Jeszcze podobno do końca października ma być ładnie więc tylko podkasać rękawy
A w głowie to będzie się rodzic mnóstwo pomysłów, tym bardzie że to początek przygody z działką.
Podoba mi się tekst stopki Lucynki-plocczanka: "Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze"
Święta prawda
Powodzenia
Pozdrawiam, Danka
Miejsce , w którym serce się raduje
Miejsce , w którym serce się raduje