Jak zwalczyć pałkę szerokolistną
Jak zwalczyć pałkę szerokolistną
Witam jestem tu nowy,mam problem z palmą rosnącą na mojej podmokłej działce.Mam zamiar zalesić ten teren olszyną ,ale jak się pozbyć palmy która wyrasta bardzo szybko i przerasta sadzonki.Czy mozna zwalczyc palmę środkami chemicznymi teren dość duży 0,4ha.Jeśli tak to po jakim czasie po oprysku można wsadzić sadzonki.
Chodzi chyba o pałkę szerokolistną. Zamiast środków chemicznych można przez rok dwa po posadzeniu drzewek, kosić 'chwasty' zwykłą, stalową kosą [należy uważać, by nie skosić drzewek]. Po tym czasie drzewka będą na tyle duże, że żadne trawsko nie będzie im zagrażać.
Jest to roślina o kłączach podwodnych więc środków chemicznych zużyłbyś bardzo dużo, nie mówiąc o tym, że byś musiał pryskać kilka razy.
Jest to roślina o kłączach podwodnych więc środków chemicznych zużyłbyś bardzo dużo, nie mówiąc o tym, że byś musiał pryskać kilka razy.
Roman
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W takim razie nie będę zwalczał jej ja; wole pomagać ludziom w poznawaniu prawdy...alex1967 pisze:występuje pospolicie na Święta Wielkanocne i można ją nawet spotkać w kościele
Może tak? http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 551#142551
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To "coś"- pałka szerokolistna, czy trzcina pospolita zwana mozgawą - rośnie na podmokłym terenie, posiada bardzo rozległe kłącza podziemne na głębokość dochodzącą do 1 metra. Szybko się rozprzestrzenia i jest bardzo trudna do usunięcia. Jedynym ratunkiem by pozbyć się tej rośliny jest zastosowanie tak bardzo nielubianego przez "niektórych forumowiczów" środka chemicznego jakim jest roundap . Do zwalczania tej rośliny potrzebny jest nierozcieńczony środek zakupiony w sklepie oraz pędzelek- najprostszy, taki jakiego używają dzieci do malowania. Najlepiej do zwalczania tej rośliny należy zabrać się w maju gdy roślina najintensywniej rośnie. Roundap należy przy pomocy pędzelka o s t r o ż n i e nanieść na powierzchnię jednego lub dwu listków świeżo wyrośniętych na roślinie. By pozbyć się tej rośliny należy posmarować każdą z rosnących roślin, jest to praca bardzo uciążliwa, a przy tym należy zachować ostrożność by przypadkowo nie nanieść środka chemicznego na inne rośliny. Należy się liczyć że walka może być długa bo z ziemi będą wyrastać nowe rośliny. Roundap działa w ten sposb że poprzez liście wnika do korzenia i go niszczy, działa tylko poprzez zielone części roślin. Ja używam w ten sposób roundapu gdy chcę zniszczyć trzcinę mozgawę,jerzynę i inne uciążliwe chwasty, zwłaszcza rosnące blisko pożytecznych(potrzebnych ) roślin. Kłącza pałki czy trzciny są bardzo żywotne i z łatwością przenikają przeż przeszkody typu karton czy papa.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Roundup
Uwaga! Pomylilem się, mam na myśli środek, który jest w poprzednim linku: FUSILADE
Tak samo działa Fusilade. Tylko, że można normalnie, opryskiwaczem...tadeusz48 pisze:działa w ten sposb że poprzez liście wnika do korzenia i go niszczy, działa tylko poprzez zielone części roślin
Uwaga! Pomylilem się, mam na myśli środek, który jest w poprzednim linku: FUSILADE
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Problem polega nie na tym że można zastosować inny środek chemiczny, tylko na tym że do zniszczenia korzeni niezbędny jest środek do zastosowania bez rozcieńczenia i nie wyobrażam sobie użycie takiego środka(stężonego) opryskiwaczem bez poznania skutków takiego "oprysku", użycie pędzelka do punktowego znaczenia konkretnej rośliny powoduje że tylko ona będzie zniszczona. oprysk rozcieńczonego środka niewiele zaszkodzi roślinie takiej jak pałka szerokolistna czy trzcina pospolita "mozgawa"
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Zgodzę się z tym, że należy użyć stężonego środka, ale nie wiem jak Tadeuszu sobie wyobrażasz "pomalowanie" roślin na powierzchni 0,4 ha? Toż to syzyfowa praca...
Ja z kolei miałem taki epizod z pałką: otóż pojawiła się w podmokłym rowie przydrożnym który wykaszam razem z trawnikiem, na początku było to kilka roślin które bardzo ładnie się prezentowały. W zeszłym roku jednak zaczęła się ekspansja... ale obyło się bez chemii, wystarczyło kilka razy skosić odrosty, po 3 - 4 koszeniach przestały odbijać. Ciekaw jestem czy w tym roku znów tak będzie....
Ja z kolei miałem taki epizod z pałką: otóż pojawiła się w podmokłym rowie przydrożnym który wykaszam razem z trawnikiem, na początku było to kilka roślin które bardzo ładnie się prezentowały. W zeszłym roku jednak zaczęła się ekspansja... ale obyło się bez chemii, wystarczyło kilka razy skosić odrosty, po 3 - 4 koszeniach przestały odbijać. Ciekaw jestem czy w tym roku znów tak będzie....