Wawrzyn szlachetny (Laur)
Ja swojego laura dopiero co kupiłam i jestem bardzo ciekawa Waszych doświadczeń, a szczególnie zdjęć Waszych roślinek.
Niestety Bona, nie wiem jak się ukorzenia oliwkę... Popróbuj różnych sposobów i napisz jak Ci poszło Z mojego doświadczenia wiem że cuda potrafi zdziałać ukorzeniacz, nawet kiedy w książce piszą że daną roślinkę rozmnaża się tylko z nasion.
Niestety Bona, nie wiem jak się ukorzenia oliwkę... Popróbuj różnych sposobów i napisz jak Ci poszło Z mojego doświadczenia wiem że cuda potrafi zdziałać ukorzeniacz, nawet kiedy w książce piszą że daną roślinkę rozmnaża się tylko z nasion.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 wrz 2007, o 19:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
wsadziłam już tyle gałązek oliwki,że już nie mam skąd ich brać(na różne sposoby:w ukorzeniacze-dwa rodzaje miałam,do ziemi,do wody i ciągle klapa),teraz posadziłam pestki świeżych oliwek-zobaczymy czy mi się uda,dodam,że oliwki prosto z włoch do mnie przyjechały
lauru ukorzeniły mi sie jesienią 3 gałązki na 10,dodam,że nie wszystkie były z piętką ,więc chyba dlatego takie marne efekty w ukorzenianiu,jak znajdę chwilkę wstawię fotki wszystkich 3 laurów...
lauru ukorzeniły mi sie jesienią 3 gałązki na 10,dodam,że nie wszystkie były z piętką ,więc chyba dlatego takie marne efekty w ukorzenianiu,jak znajdę chwilkę wstawię fotki wszystkich 3 laurów...
Re: Wawrzyn szlachetny (Laur) - BAZA
czy laur szybko rośnie ? Jaki jest przyrost roczny ? Mój się nie chce rozkrzewić
- labka1
- Od: 4 wrz 2012, o 16:22
Witam wszystkich!!!:)
Ja od dawna marzę o krzaczku laurowym, ale dopiero niedawno zdobyłam 2 nasiona...mineło 1,5 miesiaca, nie wzeszły jescze...
Usunięta część wypowiedzi dot. ogłoszenia/Ekipa Moderująca
Ja od dawna marzę o krzaczku laurowym, ale dopiero niedawno zdobyłam 2 nasiona...mineło 1,5 miesiaca, nie wzeszły jescze...
Usunięta część wypowiedzi dot. ogłoszenia/Ekipa Moderująca
- labka1
Re:
bona pisze:wsadziłam już tyle gałązek oliwki,że już nie mam skąd ich brać(na różne sposoby:w ukorzeniacze-dwa rodzaje miałam,do ziemi,do wody i ciągle klapa),teraz posadziłam pestki świeżych oliwek-zobaczymy czy mi się uda,dodam,że oliwki prosto z włoch do mnie przyjechały
Szczęściara jesteś,że masz ukorzenione gałązki lauru:)
Oliwkę ja dostałam z Włoch ale już taką podcięta lekko w bonsai. Ma okropnie twardą ziemię, ale boję się to ruszać.
Stoi na dworze, ale widziałam,że oj oj oj..kilka listków jej żółknie... Muszę znaleźć koniecznie wiarygodnego hodowcę, prosze podesłac mi linki jeśli wiecie gdzie szukać.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 4 wrz 2012, o 08:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja na all zamówiłam trzy ukorzenione gałązki wawrzynu. Wczoraj wsadziłam je do ziemi i zobaczymy jak będą rosnąć. Stoją na oknie zachonim.
- Norbitka
- Od: 7 lip 2012, o 14:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wawrzyn szlachetny (Laur)
Wpadłam tutaj w poszukiwaniu info o rozmnażaniu lauru. Dzisiaj dostałam duża gałąź lauru od znajomego, który wrócił z Francji.
Kacha wprawdzie pisze, że ukorzenia się go w sierpniu, ale nie mam nic do stracenia, będę próbowała.
Zastanawiam się tylko, czy sadzonki mogą być w miniszklarence dla utrzymania wilgotności skoro jest napisane, że wymaga wietrzenia.
Z gałęzi zrobiłam 6 sadzonek. Część jest oderwanych gałązek z piętką, cześć w "całości" czyli gałązki z całym tym węzłem gdzie sie rozkrzewia. Nie wiem jak to się zwie fachowo.
Czy listki powinnam oberwać, czy zostawić jak najwięcej, a odciąć tylko te na dole z części, która pójdzie do ziemi?
Kacha wprawdzie pisze, że ukorzenia się go w sierpniu, ale nie mam nic do stracenia, będę próbowała.
Zastanawiam się tylko, czy sadzonki mogą być w miniszklarence dla utrzymania wilgotności skoro jest napisane, że wymaga wietrzenia.
Z gałęzi zrobiłam 6 sadzonek. Część jest oderwanych gałązek z piętką, cześć w "całości" czyli gałązki z całym tym węzłem gdzie sie rozkrzewia. Nie wiem jak to się zwie fachowo.
Czy listki powinnam oberwać, czy zostawić jak najwięcej, a odciąć tylko te na dole z części, która pójdzie do ziemi?
- labka1
Beatko i jaki efekt z ukorzenianiem Lauru???...jestem bardzo zainteresowana..dodam tylko,że ktoś mi powiedział że proces może trwać 3 miesiące i dłużej...
- Norbitka
- Od: 7 lip 2012, o 14:01
Na razie zero nowego życia
Ja próbowałam ukorzeniać szczepkę wziętą od sąsiadki, niestety nie udało mi się.
Próbowałam ukorzenić w wodzie.
Próbowałam ukorzenić w wodzie.
- mamafrania
- Od: 13 paź 2011, o 13:50
Zakupiłam latem 2 sadzonki lauru.Miały przysuszone stożki wzrostu,więc zaczęły puszczać listki po bokach.Nie rosną w jakimś imponującym tempie,ale widzę że żyją.Najgorsze jest jednak to że przyplątał się do nich tarcznik i walczę z tym robalem .Może to przez niego rośnie wolniej?Wojna trwa.Trzymajcie kciuki
- labka1
Aniu, współczuję..wybijaj robala , ja sie też martwię czy przeżyją moje gałązki przywiezione z Włoch...
ma krótkie kawałki korzonka, bo tyle udało się wyrwać..mam nadzieję,że się uda..bo ukorzenianie z gałązek nie wyszło..
ma krótkie kawałki korzonka, bo tyle udało się wyrwać..mam nadzieję,że się uda..bo ukorzenianie z gałązek nie wyszło..