Wielkanoc na stole
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 mar 2007, o 19:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wielkanoc na stole
Co dobrego robicie na Wielkanoc?
- Monika76
- Od: 10 wrz 2007, o 17:50
Odkąd pamiętam u mnie w domu robi się sałatkę, na którą zawsze czekam.
Składniki:
--pieczone mięso: schab, karczek, łopatka, szynka
--kiełbasa:biała i polska--również po ugotowaniu pieczone
--jajka na twardo
sól, pieprz
--chrzan
Wędliny, mięso kroimy na plasterki.
Do tego dodajemy pokrojone w cząstki jajka.
Doprawić solą i pieprzem.
Obrany chrzan należy strugać nożem, aby wychodziły wstążki.
Wymieszać i gotowe
Składniki:
--pieczone mięso: schab, karczek, łopatka, szynka
--kiełbasa:biała i polska--również po ugotowaniu pieczone
--jajka na twardo
sól, pieprz
--chrzan
Wędliny, mięso kroimy na plasterki.
Do tego dodajemy pokrojone w cząstki jajka.
Doprawić solą i pieprzem.
Obrany chrzan należy strugać nożem, aby wychodziły wstążki.
Wymieszać i gotowe
- ewkapaw
- Od: 10 sty 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
WITAJCIE !!!
U mnie na Wielkanoc są oczywiście jajka / rożnie podawane / , żurek ,biała kiełbasa , do tej pory mięso pieczone , ale teraz dojdzie mięso wg. przepisu FIGI .
Ze słodkości to Mazurek i Pascha .
U mnie na Wielkanoc są oczywiście jajka / rożnie podawane / , żurek ,biała kiełbasa , do tej pory mięso pieczone , ale teraz dojdzie mięso wg. przepisu FIGI .
Ze słodkości to Mazurek i Pascha .
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Spis linków
Słyszłam o tym smakołyku kilkakrotnie, moja koleżanka, którek rodzice pochodza własnie ze wschodu, od kilku lat obiecuje mi "resztki ze stołu" :P ale za każdym razem ktoś je podkrada z lodówki Chyba musze sama spróbowac..
Rozumiem, że nie jest to mięso do wuboru ale po kawałku z każdego gatunku? Czy to wszystko razem można upiec czy każdy z osobna, coby smaki nie wymieszły się?
Czy znacie jakis fajny farsz do rolady ze schabu / oprócz sliwki, moreli, sera z pieczarkami/?
Rozumiem, że nie jest to mięso do wuboru ale po kawałku z każdego gatunku? Czy to wszystko razem można upiec czy każdy z osobna, coby smaki nie wymieszły się?
Czy znacie jakis fajny farsz do rolady ze schabu / oprócz sliwki, moreli, sera z pieczarkami/?
-
- Od: 26 sty 2009, o 14:53
Może odświeżymy troszkę ten temat i podzielimy się przepisami wielkanocnymi. Święta już nie daleko więc może parę ciekawych dań na Wielkanoc.
U nas jest, żurek z białą kiełbasą, jajka w majonezie, jajka nadziewane i zapiekane w skorupkach,pieczarki nadziewane,jako dodatek ćwikła z chrzanem własnej roboty.W tym roku chcę zrobić ,,jaskółcze gniazda,, czyli kotleciki z drobiu które mają ukryte w sobie jajka. czekam na Wasze propozycje.
pozdrawiam Marzena.
U nas jest, żurek z białą kiełbasą, jajka w majonezie, jajka nadziewane i zapiekane w skorupkach,pieczarki nadziewane,jako dodatek ćwikła z chrzanem własnej roboty.W tym roku chcę zrobić ,,jaskółcze gniazda,, czyli kotleciki z drobiu które mają ukryte w sobie jajka. czekam na Wasze propozycje.
pozdrawiam Marzena.
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Re: Wielkanoc na stole
A ja chciałam zapytać co przygotowujecie na Wielkanoc bo mnie jakaś niemoc twórcza naszła
Nie samymi jajkami człowiek żyje :P
Może coś słodkiego ?
Nie samymi jajkami człowiek żyje :P
Może coś słodkiego ?
-
- Od: 22 mar 2007, o 19:33
coś słodkiego: jajka faszerowane łososiem
żurek.. ale to chyba wszyscy i zrobie terrine .. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=798
i roladę szpinkową Tess http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=112
resztę mamusia przygotuje
hihhi
i roladę szpinkową Tess http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=112
resztę mamusia przygotuje
hihhi
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- empuza
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
Przez dwa dni Świąt mamy dzień otwarty
Tak, więc będzie żur z kiszoną kapustą, flaczki z żołądków, rosołek(dzieciom), biała (swojska) kiełbasa pieczona ze śliwką, rolady ze schabu faszerowane duszone w warzywach, udka w miodzie a potem chleb domowego wypieku, strucla z makiem, sernik, babka cytrynowa, sałatka z ryżem i tuńczykiem, jaja faszerowane, pasta z rzeżuchy, pasztet drobiowo - wieprzowy, rolada z kurczaka, schab w chrzanowej skorupce, śledzie zawijane z jogurtowym nadzieniem, pory w szynce pod beszamelem, ozorki w galarecie, swojska wędlina.
Tak, więc będzie żur z kiszoną kapustą, flaczki z żołądków, rosołek(dzieciom), biała (swojska) kiełbasa pieczona ze śliwką, rolady ze schabu faszerowane duszone w warzywach, udka w miodzie a potem chleb domowego wypieku, strucla z makiem, sernik, babka cytrynowa, sałatka z ryżem i tuńczykiem, jaja faszerowane, pasta z rzeżuchy, pasztet drobiowo - wieprzowy, rolada z kurczaka, schab w chrzanowej skorupce, śledzie zawijane z jogurtowym nadzieniem, pory w szynce pod beszamelem, ozorki w galarecie, swojska wędlina.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Dzięki za podpowiedzi.
Jajka nafaszeruję, roladki zrobię, żurek już jest wiec do świąt zniknie na pewno
Terrina ?
Zastanawiam się ale może chociaż mała spróbuję ?
Ale zrobię też ogórki z farszem jajecznym i smażony serek pleśniowy.
Dodam że u mnie tradycyjnie na Wielkanoc ją drobno siekane jajka z chrzanem zamiast zwykłego chrzanu do wędlin :P
Jajka nafaszeruję, roladki zrobię, żurek już jest wiec do świąt zniknie na pewno
Terrina ?
Zastanawiam się ale może chociaż mała spróbuję ?
Ale zrobię też ogórki z farszem jajecznym i smażony serek pleśniowy.
Dodam że u mnie tradycyjnie na Wielkanoc ją drobno siekane jajka z chrzanem zamiast zwykłego chrzanu do wędlin :P