Miłe ciernie - carabus1
Miłe ciernie - carabus1
Witam serdecznie. Nazywam się Piotr i po długich namysłach zdecydowałem się założyć wątek z moimi kaktusami. Towarzyszą mi one już od kilku lat, ale przez długi czas nie zapewniałem im odpowiednich warunków, popełniając pewnie wszystkie błędy hodowlane, jakie dało się popełnić. Zmieniło się to dwa lata temu, kiedy po pewnym wydarzeniu trafiłem na to forum, gdzie przeczytałem, jak należy się zajmować tymi roślinami. Jakie to było wydarzenie to już opowieść na inny dzień . Najważniejsze, że od tamtego czasu eliminuje swoje błędy i coraz lepiej dbam o swoje rośliny. Moja kolekcja nie jest imponująca, ale staram się cały czas ją powiększać. Nie mam ulubionego rodzaju kaktusów. Kupuje te, które mi wpadną w oko . Choć muszę się przyznać, że z powodu ich pięknych kwiatów mam słabość do rodzaju Echinopsis. W tym wątku postaram się w miarę regularnie pokazywać Wam jak rozwija się moja kolekcja. Z nazewnictwem kaktusów nie jestem obeznany, więc gdyby ktoś zobaczył jakieś błędy to śmiało dawajcie mi znać. To samo dotyczy błędów w uprawie. Z góry dziękuję za wszystkie rady .
Na początek kilka zdjęć z poprzedniego sezonu:
1. 2.
3. 4.
5. 6.
1. Echinopsis subdenudata
2. Lobivia sp.
3. Notocactus scopa
4. Stenocactus sp.
5. Rebutia archibuiningiana
6. Pseudolobivia sp.
Na początek kilka zdjęć z poprzedniego sezonu:
1. 2.
3. 4.
5. 6.
1. Echinopsis subdenudata
2. Lobivia sp.
3. Notocactus scopa
4. Stenocactus sp.
5. Rebutia archibuiningiana
6. Pseudolobivia sp.
Pozdrawiam, Piotr
Moje kaktusy
Moje kaktusy
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Miłe ciernie - carabus1
Witamy na pokładzie. Każdy od czegoś zaczynał a później to zazwyczaj bywało już z górki.
Lobiwka ze zdjęcia wygląda na L.pentlandii. Pseudolobiwkę można też spróbować zidentyfikować jeśli masz gdzieś fotkę jej pędu a nie samych kwiatów.
Lobiwka ze zdjęcia wygląda na L.pentlandii. Pseudolobiwkę można też spróbować zidentyfikować jeśli masz gdzieś fotkę jej pędu a nie samych kwiatów.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
I ja witam , im nas więcej, tym ciekawiej . Bardzo ładne kwitnienia ,zapowiada się ciekawy wątek .
- aga_zgaga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2016, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam nowego kolegę, ja sobie bardzo chwalę obecność na forum, a jako fanka notokaktusów, ale też stenokaktusów szczególną uwagę zwróciłam na fotki nr 3 i 4
Witam nowego miłośnika kaktusów, im nas tu więcej tym duma z naszego hobby większa.
Czekamy na zdjęcia z następnego sezonu.
Czekamy na zdjęcia z następnego sezonu.
-
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
Witam i gratuluję zrobienie ładnych ujęć kaktusików,aby tak dalej a będzie nowy kaktusiarz
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
- Aileen
- Od: 20 cze 2015, o 17:54
Witaj Wątek zapowiada się ciekawie
- maryjan13
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
Witam i czekam na kolejne zdjęcia kwitnących kaktusów.
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Spox, i z nazwami będzie coraz lepiej i z kaktusami
Lada chwila zacznie się sezon, coś czuję, że będzie się w tym wątku działo, bo juz samo powitanie wielce obiecujące
Lada chwila zacznie się sezon, coś czuję, że będzie się w tym wątku działo, bo juz samo powitanie wielce obiecujące
Witam , rośliny bardzo ładne .Każdy od czegoś zaczynał ,ja również
Dziękuję wszystkim za jakże miłe przywitanie! Nie oczekiwałam, że aż tyle osób odwiedzi mój wątek. To zobowiązuje do częstego wstawiania zdjęć
U mnie powoli zaczynają się przygotowania do wiosny - w tej chwili jestem w trakcie przesadzania kaktusów, które to w czwartek chciałbym zakończyć.
Przy okazji mam takie pytanie co robicie z taką ilością odrostów? Usuwacie większość czy tylko cześć? A może zostawiacie wszystkie?
Lobivia arachnacantha
A żeby dzisiejszy post nie był taki mało kolorowy to dorzucam jeszcze fotkę powyższej lobiwki w trakcie kwitnienia wraz z deserem w postaci hybrydy Echinopsisa.
U mnie powoli zaczynają się przygotowania do wiosny - w tej chwili jestem w trakcie przesadzania kaktusów, które to w czwartek chciałbym zakończyć.
Tomku poszukam lub zrobię takie zdjęcie i postaram się w tym tygodniu je wstawić do wątku identyfikacyjnego. Wraz z kilkoma innymi roślinami, których nie mam jeszcze zidentyfikowanych co do gatunku.blabla pisze:Lobiwka ze zdjęcia wygląda na L.pentlandii. Pseudolobiwkę można też spróbować zidentyfikować jeśli masz gdzieś fotkę jej pędu a nie samych kwiatów.
Przy okazji mam takie pytanie co robicie z taką ilością odrostów? Usuwacie większość czy tylko cześć? A może zostawiacie wszystkie?
Lobivia arachnacantha
A żeby dzisiejszy post nie był taki mało kolorowy to dorzucam jeszcze fotkę powyższej lobiwki w trakcie kwitnienia wraz z deserem w postaci hybrydy Echinopsisa.
Pozdrawiam, Piotr
Moje kaktusy
Moje kaktusy
- PiotrAPD
- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
Tak się składa, że mam ten gatunek. Ja częściowo usuwam. Poniżej wstawiłem zdjęcie z zaznaczonymi odrostami które ja bym usunął. Oczywiście z tej perspektywy zdjęcia.carabus1 pisze:Przy okazji mam takie pytanie co robicie z taką ilością odrostów? Usuwacie większość czy tylko cześć? A może zostawiacie wszystkie?
Echinopsis ma super kwiat