Zielony parapet Alicji
Zielony parapet Alicji
Witajcie,w zeszłym roku wróciłam z Włoch do Polski i nadal mam pasje roślinną. W tym roku kupiłam sobie hedere oraz fikusa.
Teraz mam również dwie papryczki pikantne do zabrania od mamy oraz storczyka i jedną roślinę której imienia nie znam.
Co do wysianych roślin to mam kilka papryczek pikantnych oraz mój ostatni eksperyment,awokado.
Mam jeszcze kilka innych roślin które dostałam, ale o tym później. Póki co mam tu kilka zdjęć które za chwile wrzucę.
Awokado kiełkowane 23 grudnia. Metoda wykałaczek i zanurzenia do połowy w wodzie.
To są zdjęcia z 18 kwietnia. Jak wrócę do domu to zrobię kolejne.
Papryczka Naga Morich salmon.
Kolejne zdjęcia wkrótce.
Teraz mam również dwie papryczki pikantne do zabrania od mamy oraz storczyka i jedną roślinę której imienia nie znam.
Co do wysianych roślin to mam kilka papryczek pikantnych oraz mój ostatni eksperyment,awokado.
Mam jeszcze kilka innych roślin które dostałam, ale o tym później. Póki co mam tu kilka zdjęć które za chwile wrzucę.
Awokado kiełkowane 23 grudnia. Metoda wykałaczek i zanurzenia do połowy w wodzie.
To są zdjęcia z 18 kwietnia. Jak wrócę do domu to zrobię kolejne.
Papryczka Naga Morich salmon.
Kolejne zdjęcia wkrótce.
Re: Zielony parapet Alicji
Awokado śliczne, mnie się nie udało ale jeszcze spróbuję. Na fotce widzę, że jest bez "skórki". Obierałaś wcześniej czy dopiero do posadzenia?
Witaj, najpierw je wyczysciłam i podsuszyłam przez 3 dni a potem zdjęłam skórkę. Lepiej zdjąć, wtedy widzisz gdzie nie należy wbijać wykałaczek w, tzw, naturalne pęknięcie które później się otworzy. Teraz jak wrócę to zrobię kolejne zdjęcia
Spróbuję zrobić tak jak Ty I czekam na kolejne fotki.
Oj dawno już nie pisałam. Poniekąd z braku czasu a i miałam problem z zalogowaniem. Moje roślinki mają się dobrze a i awokado rośnie dobrze choć dolne liście schną na końcach i odpadają ale nowe liście idą zdrowe bez schnięcia. Wrzucę niedługo kolejne fotki. Kilka miesięcy temu się przeprowadziłam i mam teraz większe okno, szerszybparapet. Okno jest bardzo słoneczne. Za jakiś czas zajmę się kiełkowaniem w mini szklarence plastikowej z Tigera.
I to jak obiecane to wrzucam kolejne fotki.
Mój fikus którego kupiłam w Tesco już ponad rok temu, jest o połowę większy.
A oto gwiazda programu, Awokado. Ma już ponad rok ale niestety trochę liście mu uschnęły na końcówkach. Myślę, że to wina nieszczelnego okna na którym stoi albo czegoś ma za mało albo za dużo. Jednak te nowe liście już są zdrowe więc aż tak bardzo się nie martwię.
Mój fikus którego kupiłam w Tesco już ponad rok temu, jest o połowę większy.
A oto gwiazda programu, Awokado. Ma już ponad rok ale niestety trochę liście mu uschnęły na końcówkach. Myślę, że to wina nieszczelnego okna na którym stoi albo czegoś ma za mało albo za dużo. Jednak te nowe liście już są zdrowe więc aż tak bardzo się nie martwię.
- Blueberry
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Witam dopisuję się do wątku - awokado piękne, może przyczyną zasychających końcówek jest suche powietrze?
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
- Blueberry
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
To dobrze że jest już lepiej - pokaż jego aktualne zdjęcie
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
Niestety drugie awokado nadal ledwo się trzyma i nowe liście po bokach schną. No ale nie umiera,musi mieć tylko więcej czasu na regenerację.
Mam za to nowe wieści. Wysłałam kilka nowych roślin. Zaczęła mi kiełkować bazylia,pomidorki maskotka,kukurydza na popcorn ,okra ,papryczka Peter pepper. Ponadto wysiałam również granat i smoczy owoc i gąbczaka. Niedługo wrzucę fotki.
-- 14 mar 2020, o 01:11 --
Zapomniałam wspomnieć o imbirze z korzenia który mi zaczal wypuszczać korzonki.
Mam za to nowe wieści. Wysłałam kilka nowych roślin. Zaczęła mi kiełkować bazylia,pomidorki maskotka,kukurydza na popcorn ,okra ,papryczka Peter pepper. Ponadto wysiałam również granat i smoczy owoc i gąbczaka. Niedługo wrzucę fotki.
-- 14 mar 2020, o 01:11 --
Zapomniałam wspomnieć o imbirze z korzenia który mi zaczal wypuszczać korzonki.
U mnie awokado tak podsuszało listki, gdy miało za długie przerwy w podlewaniu.