Cześć!
Przeszukuję Internet i nie mogę znaleźć info.
Czy jarzębiny mogą rosnąć przy drzewkach owocowych? Czy może mieć to jakiś negatywny wpływ na drzewka (jabłonie, grusze, śliwy).
Zetknęłam się z info, że jarzębina przyciąga szkodniki jabłoni i nie powinna rosnąć przy gruszach i wiśniach (?). Tylko nie wiem, dlaczego oraz czy to naprawdę aż taki wpływ duży ma?
Chcę posadzić kilka jarzębów wzdłuż wjazdu, gdzie jest granica drzewek owocowych i miejsce na ogród warzywny.
Może macie jarząb blisko sadu?
Od razu też napiszę, że wybrałam te niższe, dorastające do 5 metrów zgodnie z tym, co twierdzi producent.
Dzięki wielkie za pomoc, pozdrawiam! Wiola
Jarząb a drzewka owocowe
Jarząb a drzewka owocowe
"Najzwyklejszą pychą jest wiara w to, że jesteśmy zdolni poprawiać naturę, gdyż natura jest dziełem Boga" ? dr Alexis Carrel, chirurg, laureat nagrody Nobla w dziedzinie medycyny.
- corazonbianco
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jarząb a drzewka owocowe
Podobno jarząb jest podatny na zarazę ogniową i srebrzystość liści - choroby, które atakują także drzewa owocowe.
Generalnie nie zaleca się sadzenia w dużym skupieniu roślin należących do tej samej rodziny ze względu na ryzyko przenoszenia chorób. Dla jabłoni i gruszy będą to np. jarzębina, głóg, świdośliwa, aronia, pigwa i pigwowiec, irga, nieszpułka, ognik.
Generalnie nie zaleca się sadzenia w dużym skupieniu roślin należących do tej samej rodziny ze względu na ryzyko przenoszenia chorób. Dla jabłoni i gruszy będą to np. jarzębina, głóg, świdośliwa, aronia, pigwa i pigwowiec, irga, nieszpułka, ognik.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.