Zakupowe niespodzianki

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Od: 25 lis 2007, o 17:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Zakupowe niespodzianki

Post »

Wielką niespodzianką w tym sezonie jest dla mnie - mydlnica [ z biedronki ] - która po wykiełkowaniu okazała się malwą i bodziszek [ też z biedronki ] który po ukazaniu listków przemienił się w tawułkę [ na szczęście reszta bylin jest ok. ] . W ubiegłym roku zakupiona jesienią rok wcześniej wiśnia "Pandy" [ z wykwalifikowanej szkółki z pomarańczową etykietką- którą pozostawiłam na drzewku ] okazała się śliwką [ miała jeden owoc ] na szczęście smaczną , a gruszka "Faworytka " po zaowocowaniu okazała się prawdopodobnie Konferencją , gdyż owoce i pora dojrzewania tak sugerują [o dziwo była kupowana w dobrej szkółce z etykietą - mimo wszystko klapa ] . :wink:
Tak się zastanawiałam zakładając ten wątek , czy tylko ja mam takie zezowate szczęście , czy jest nas może więcej :roll: Pozdrawiam podobnych szczęściarzy ;:7
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
eMZet
1000p
1000p
Od: 7 lip 2006, o 22:17

Post »

"Najzabawniej" jest przy kupowaniu w Biedronce. W ubiegłym roku kupiłem trzy sadzonki łubinu bylinowego. Łubin wyrósł jeden a z pozostałych dwie hosty. :lol:

Istnieje również wiele niechlujstwa przy sprzedaży sadzonek w naszych sklepach ogrodniczych. Dobrze jeśli zgadza się gatunek o odmianach najczęściej należy zapomnieć.
Mietek.
77malinka
200p
200p
Od: 17 maja 2007, o 20:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

He, he, kupiłam w biedronce zawilce i czosnek! Ciekawe, co też to będzie?
Pozdrawiam, Małgosia
Awatar użytkownika
SATI
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 maja 2006, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:D :D a ja kupiłam nasiona ogórków ciekawe co wyrośnie mam nadzieje że nie dynia ;:1
Spieszmy się kochać ludzi tak szybko odchodzą
77malinka
200p
200p

Post »

Dynia - żadna niespodzianka; ogórek = dyniowate :lol: :lol: :lol:

za to: gruszka z pietruszki - to jest coś!
Pozdrawiam, Małgosia
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50

Post »

Jestem bardzo początkująca i takich niespodzianek już doświadczyłam. Postanowiłam posadzić kilkanaście róż. Udalam się w tym celu do centrum ogrodniczego i nabyłam róże. Gdy zakwitły, to dopiero była niespodzianka. Podobnie kupiłam szafirki, ale tutaj akurat dobrze wyszło, bo mam niebieskie i białe, chociaż kupowałam niebieskie. Nawet nie wiedziałam, że białe w ogóle są. To samo wyszło z krokusami, mam zupełnie przypadkiem takie fikuśne brązowe w żółte paski, fioletowe z platkami w dwóch odcieniach.
Najgorzej z zakupami w supermarketach - lilie w ogóle nie zakwitły a mieczyki były tylko łososiowe, chociaż na torebce był napis "mieszanka barw".[/list]
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Dzisiejsza dostawa od "kołtuniastej" z allegro/www.sadzonki.abc24.pl
w cenie od 3 do 5 zł/ doniczka
Zapakowane ładnie:
Obrazek
ale w środku... :shock: ...
Przepraszam za jakość zdjęć, ale ręcę trzęsły mi się tak, że lepiej nie mówić...

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

To barwinek Variegata od kołtuniastej za 3 zł i barwinej z lokalnej szkólki też za 3 zł :?

Obrazek Obrazek
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Łauuuuuuuuuuuuu- Hanko :D to są chyba niespodzianki :wink: w gatunku extra!ja nie dostrzegam tam roślin prawie :P

No ...może ja nie widzę dobrze,może mam inną miarę :P ale kiedyś tam.... w swoich salonikach szkła- wprowadziłam dodatkowe działy kwiatowe ze skalniakami ,sadzonkami i egzotykami. Mam ocenę jak co moze wyglądać i co, o powinien klient otrzymać.
U mnie były wypasione nad wyraz :P .Od tego czasu...mam wypaczone jakby spojrzenie .Ale nie chore :D

Echhhhhhhhhh,widać jak się moze mieć sadzonka do sadzonki ;:55 .
Czyli mijać słowa * jest* i * powinno*

Hanko, nie przejmuj sie,część może *załapie się* dłużej to potrwa, ale ślad pozostanie.

pozdrawiam J ;:74 ANKA
77malinka
200p
200p

Post »

No tak. Ja dziś dostałam przesyłkę (allegro/www.oleander), za którą zapłaciłam 25 lutego i nie dośc, ze jest to inna roślina, niż zamówiłam (zamiast passiflory przyszła delonix regia) to zupełnie uschnięta. Zaraz robię zdjęcie i do reklamacji. Zobaczymy, co z tego wyjdzie.
Hanko, zrób tak samo, przecież to towar, za który zapłaciłyśmy, więc podlega reklamacji.
A swoją drogą , robiłam zakupy na www. sadzonki.abc24 i byłam zadowolona, może to wina poczty?
Pozdrawiam, Małgosia
Awatar użytkownika
muminek
200p
200p
Od: 26 mar 2008, o 15:22
Kontakt:

Post »

:( A ja zamówiłam żółtego oleandra i żółtego milina w sklepie internetowym -obydwie"sadzonki" były w doniczkach-wyglądało,że system korzeniowy rozbudowany mają,ale jak na razie po przesadzeniu sterczą suche patyki-ciekawe czy coś z tego będzie :?: :?: pal licho milina,ale oleander ;:199
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Doniczki, a w zasadzie " sadzonki" przyjechały kurierem. Dobrze zabezpieczone, jak widać.
W częsci doniczek, nie widać kompletnie nic na wierzchu, tylko gruby mech - podobno są tam piewiosnki :shock:
Czyli korzonki pierwiosnków.
Na razie, poryczałam się i wyciągnełam wnioski , że nauka za 80zł u P. Aliny, jest jednak stanowczo za droga. NIe dość, że przedpłatę zrobiłam w styczniu, to dostałam takie pierwiosnki, w ilości 5 sztuk: Obrazek
Pozostałe mają rozetkę liściową, a "duże" wyglądają tak:

Obrazek
Grzegorz B

Post »

Haniu a ja miałem od tej Pani zakupić trochę roślin, nawet miałem już od zimy listę zrobioną, ale tak wyszło, że odkładałem i odkładałem, może na szczęście :D , bo to co zobaczyłem, to utwierdziło mnie w przekonaniu, że lepiej poczekać a z czasem i na prowincję zaczną docierać ciekawe okazy roślin. Poza tym wolę kilka razy dotknąć, oglądnąć zanim kupię, więc internetowe zakupy nie dla mnie :D

U mnie z biedronkowych okazów zamiast trytomy ukazała się liatra, więc nie jest tak źle, tym bardziej, że wśród zakupionych host znalazły się takie, które były o wiele ładniejsze niż miały być :D
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja zrobiłam zakupy w sadzonki.abc24 w lutym i nadal czekam. Teraz, po tym co zobaczyłam i przeczytałam chyba zacznę się obawiać jakość roślinek :?
A wydałam drugie tyle co ty Haniu. :twisted:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”