Jakie to drzewa
-
- 10p - Początkujący
- Od: 12 lip 2019, o 18:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jakie to drzewa
Witam Wszystkich MIłośników ogrodów
Jestem nowy na forum.Od kilku lat urzadzam ogród na działce ok.1500 m2.Kilka dni temu kupiłem w szkółce dwa drzewka na których nie było etykiet i opisów.Cena była umowna.Sprzedajacy nie był w stanie określić gatunku i odmiany drzewek,w związku z powyższym potrzebuję pomocy w okresleniu gatunku drzewek
https://photos.app.goo.gl/kvqhGEYoNCLUFTvh9
Pozdrawiam
Roman
Jestem nowy na forum.Od kilku lat urzadzam ogród na działce ok.1500 m2.Kilka dni temu kupiłem w szkółce dwa drzewka na których nie było etykiet i opisów.Cena była umowna.Sprzedajacy nie był w stanie określić gatunku i odmiany drzewek,w związku z powyższym potrzebuję pomocy w okresleniu gatunku drzewek
https://photos.app.goo.gl/kvqhGEYoNCLUFTvh9
Pozdrawiam
Roman
Pozdrawiam
Roman
Roman
Re: Jakie to drzewa
Aukuba
Aralia
Aralia
-
- 10p - Początkujący
Witam
Dzięki za odpowiedź .
Wydaje mi się, że pierwsza to nie jest Aukuba. W tej chwili ma wysokość ok.1,8 m i liście podobne do jesionu.
Aukuba ma liście skórzaste i jest krzewem do 1,5 m. W dolnej części była starsza gałązka na której były liście jednolicie zabarwione na kolor intensywnie zielony.
Wniosek jest ,że w pewnym etapie są pstrokate a później są zielone.
Druga roślinka to chyba też nie jest Aralia liście są podobne ,ale Aralia ma kolce .Ta roślinka ma wyraźne pierścienie na korze pokazujące roczne przyrosty.Oczywiście to są moje domysły.
Pozdrawiam
Roman
Dzięki za odpowiedź .
Wydaje mi się, że pierwsza to nie jest Aukuba. W tej chwili ma wysokość ok.1,8 m i liście podobne do jesionu.
Aukuba ma liście skórzaste i jest krzewem do 1,5 m. W dolnej części była starsza gałązka na której były liście jednolicie zabarwione na kolor intensywnie zielony.
Wniosek jest ,że w pewnym etapie są pstrokate a później są zielone.
Druga roślinka to chyba też nie jest Aralia liście są podobne ,ale Aralia ma kolce .Ta roślinka ma wyraźne pierścienie na korze pokazujące roczne przyrosty.Oczywiście to są moje domysły.
Pozdrawiam
Roman
Pozdrawiam
Roman
Roman
-
- 10p - Początkujący
Pozdrawiam
Roman
Roman
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 gru 2013, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pierwsze drzewo to Fraxinus pennsylvanica 'Aucubaefolia' - Jesion pensylwański 'Aucubaefolia'.
Pozdrawiam Jacek
-
- 10p - Początkujący
Dzięki ,jedna niewiadoma wyjaśniona.
Drugie drzewko to chyba będzie Aralia .Trochę poczytałem i pooglądałem w sieci i nie wszystkie Aralie mają kolce.Liście ewidentnie wskazują na Aralie.Tym sposobem i druga niewiadoma byłaby wyjaśniona.
Dziękuję wszystkim za pomoc.
Pozdrawiam
Roman
Drugie drzewko to chyba będzie Aralia .Trochę poczytałem i pooglądałem w sieci i nie wszystkie Aralie mają kolce.Liście ewidentnie wskazują na Aralie.Tym sposobem i druga niewiadoma byłaby wyjaśniona.
Dziękuję wszystkim za pomoc.
Pozdrawiam
Roman
Pozdrawiam
Roman
Roman