Żywotnik (Tuja) - kwiatostany,owocniki, szyszki
Żywotnik (Tuja) - kwiatostany,owocniki, szyszki
Witam wszystkich serdecznie.
Mam 5-letni żywopłot z tuj.
W ostatnich latach zdecydowanie nadmiernie obwieszony nasionami.
Czy to prawda, że dla dobra roślin należy je zrywać ???
Będę bardzo wdzięczna za wszelkie opinie w tej kwestii.
Mam 5-letni żywopłot z tuj.
W ostatnich latach zdecydowanie nadmiernie obwieszony nasionami.
Czy to prawda, że dla dobra roślin należy je zrywać ???
Będę bardzo wdzięczna za wszelkie opinie w tej kwestii.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja mam thuję 'Brabant' i tych "nasionek - szyszek" nie zrywam teraz (za dużo pracy) a dopiero na przełomie wiosny - lata gdy zbrązowieją. Wtedy w większości same odpadają. Nadmierna ilość tych szyszek może świadczyć nieraz o braku wody...
Poczytaj o uprawie żywotników http://ogrodowy.republika.pl/pliki/uprawa.html http://iglaki.agrosan.pl/fram.htm
Nacisnij "SZUKAJ" i wpisz m.in. tuje, thuje, żywotniki. Pisaliśmy dużo na ich temat na forum.
Poczytaj o uprawie żywotników http://ogrodowy.republika.pl/pliki/uprawa.html http://iglaki.agrosan.pl/fram.htm
Nacisnij "SZUKAJ" i wpisz m.in. tuje, thuje, żywotniki. Pisaliśmy dużo na ich temat na forum.
Pozdrawiam Andrzej.
Przeszukałam forum porządnie: owszem o pielęgnacji iglaków - jak na innych forach i w prasie ogrodniczej - owszem sporo...jednak -jak dotąd- nie znalazłam odpowiedzi wprost na moje pytanie: "zrywać czy nie".... lub raczej: "zrywacie czy nie" : ) (o tym, że ilość nasion zależy od odmiany thui i że niedobór wody potęguje plagę szyszek - wiem od znajomego leśniczego). Lato było jednak wybitnie deszczowe - a szyszek -cały wysyp... Niestety ...więc to pewnie odmiana....
Owszem, zgadzam się, że łatwiej zrywać szyszki gdy te zbrązowieją (wiosną), jednak - osobiście robię to teraz jesienią odciażając drzewka z dodatkowego balastu zanim przykryje je śnieg... Zastanawiałam się jednak, czy eksperci również podejmują to żmudne działanie... (i czy faktycznie korzyść dla rośliny jest większa niż czas jej poświęcony : )
Bardzo serdecznie dziękuję za dodatkową motywację : )
Owszem, zgadzam się, że łatwiej zrywać szyszki gdy te zbrązowieją (wiosną), jednak - osobiście robię to teraz jesienią odciażając drzewka z dodatkowego balastu zanim przykryje je śnieg... Zastanawiałam się jednak, czy eksperci również podejmują to żmudne działanie... (i czy faktycznie korzyść dla rośliny jest większa niż czas jej poświęcony : )
Bardzo serdecznie dziękuję za dodatkową motywację : )
- malgoska.p
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 1 wrz 2006, o 18:32
Hej, ciezkie pytanie bo brak odpowiedzi. Zasada jest taka : aby roslin była mocna nie dopuszczac do owocowania tylko przekwitłe kwiatostany należy obrywać przed pojawieniem sie nasion bądz owoców. To dotyczy prawie wszystkich gatunków roślin ozdobnych wiec może tuj tez . Jak masz czas obrywaj nic nie zaszkodzi. Pewnie nie jest to rada eksperta ale moze Ci wystarczy.
- elmarek
- ---
- Od: 25 lut 2006, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Tuje - zbyt dużo nasion - zrywać czy nie?
Tak to prawda!!!!Ekorre pisze:Czy to prawda, że dla dobra roślin należy je zrywać ???
Czyli wysyp nasion następuje z powodu suszy? bo w moich stronach powiadają,że to wróży mroźną zimę.W zeszłym roku miałem na tujach więcej szyszek niż liści i w tym podobnie,więc jeżeli ta zima nie będzie tak mroźna jak zeszła to w następnym roku założę instalację do automatycznego podlewania moich tuji i wreszcie pozbędę się tych przebrzydłych szyszek,chyba że starzy górale mają rację i to jest wskaźnik nadejścia nowej epoki lodowcowej.
Łatwiej kijek pocinkować niż go później pogrubasić.
Bardzo Serdeczne Podziękowania dla Życzliwych Ekspertów: Erazma, Elmarka, Małgosi i Zbiha
Wasze porady w sumie potwierdziły moje obawy, że moja działalność zupełnie sensu pozbawioną nie jest - a że pogoda aktywności sprzyja, więc...jutro wracam do mojego szpaleru... :P '
Uściski dla Wszystkich. Dzięki za pomoc
Wasze porady w sumie potwierdziły moje obawy, że moja działalność zupełnie sensu pozbawioną nie jest - a że pogoda aktywności sprzyja, więc...jutro wracam do mojego szpaleru... :P '
Uściski dla Wszystkich. Dzięki za pomoc