Wiśnia piłkowana i inne (Prunus serrulata)
Wiśnia piłkowana i inne (Prunus serrulata)
Kupiłam piękną wiśnię o zwisających gałęziach, "Kiku Shidare"po prostu cudo! Ale problem polega na tym, że kiedy wiśnia była w donicy, to była wyższa ode mnie i gałązki nie dosięgały ziemi, zaś posadzona w ogródku "zmalała" i piękne gałęzie, które zaraz zakwitną, położyły się na ziemi... W związku z tym mam pytanie - jak i kiedy ciąć??? 

Wiśnia piłkowana nie lubi cięcie i ja bym jej nie ruszał, na tym polega jej urok, że ma długie, płożące gałęzie, no ale jak ciąć to pamiętaj, żeby po cięciu opryskać preparatem grzybobójczym lub zasmarować maścią sadowniczą.
Termin cięcia - nie mam zielonego pojęcia... może ktoś ci poda... obstawiam wczesna wiosna... ale tylko obstawiam ;)
Termin cięcia - nie mam zielonego pojęcia... może ktoś ci poda... obstawiam wczesna wiosna... ale tylko obstawiam ;)
Tomek
- MalaRybka
- 1000p
- Od: 22 mar 2007, o 15:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wiem, że temat był założony dawno, ale mam pytanie.
Jakiej wielkości drzewko kupiłaś i ile kosztowało?
Możesz wstawić zdjęcia?
Jakiej wielkości drzewko kupiłaś i ile kosztowało?
Możesz wstawić zdjęcia?
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Ogród Rybki
Wielka szkoda, że przeczytałam mój własny wątek jako ostatnia
Gałązki ciachnęłam już dawno...
, teraz myślę, że zrobiłam błąd, ale wydaje mi się, że wszystko jest w porządku, rośnie, nie choruje. No i widzę, że sporo przepłaciłam, moja kosztowała 128,00 zł, chociaż więcej tych szczepionych piękności w sprzedaży nie widziałam. Wysokość mojego dzrewka około 170 cm.
Fotkę wkleję później.

Gałązki ciachnęłam już dawno...

Fotkę wkleję później.
- MalaRybka
- 1000p
Paweł, 30 zł!
Chciałabym za tyle kupić taki okaz. Widziałam u nas za 130 zł i żal mi było tyle wydać. Powzdychałam sobie choć trozkę
Szukam jeszcze Brzozy Joungii i Surmii szczepionych na ok 220 cm, ale na razie nigdzie nie widziałam.

Chciałabym za tyle kupić taki okaz. Widziałam u nas za 130 zł i żal mi było tyle wydać. Powzdychałam sobie choć trozkę
Szukam jeszcze Brzozy Joungii i Surmii szczepionych na ok 220 cm, ale na razie nigdzie nie widziałam.
Ogród Rybki
Ogród Rybki
- MalaRybka
- 1000p
Paweł, możesz pokazać zdjęcia swojego kwitnącego drzewka? Jeśli masz fotkę jak wygląda w tej chwili to też poproszę.
Ogród Rybki
Ogród Rybki
Jeśli chodzi o cięcie, to tnie się w taki sam sposób i a takim samym czasie jak zwykłe wiśnie
To samo z jabłoniami ozdobnymi.
Też chorowałem na tą wiśnię, ale ostatecznie zdecydowałem się na Kanzan i Amonagawa. Widziałem w szkółce szpaler zrobiony z tych drugich i od tej pory rzadna inna odmiana nie wchodziła w grę

Za bardzo przypomina mi migdałka

Też chorowałem na tą wiśnię, ale ostatecznie zdecydowałem się na Kanzan i Amonagawa. Widziałem w szkółce szpaler zrobiony z tych drugich i od tej pory rzadna inna odmiana nie wchodziła w grę

Za bardzo przypomina mi migdałka

- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;