Opowieści z Jagieliny
- arameic
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2012, o 21:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Opowieści z Jagieliny
Jagielina. We wsi, do której przybyliśmy w celu odnalezienia swojego miejsca na Ziemi, nazwa ta oznacza świerkowisko - niewielki pagórek, porośnięty świerkami. W rozmowach z mieszkańcami wielokrotnie słyszałam to określenie, jednak dopiero dużo później dotarło
do mnie, że dotyczy ono właśnie nas i naszej działki. Miejsce jest magiczne, bo te kilkudziesięcioletnie, majestatyczne drzewa wraz z ptactwem w nich zamieszkującym, tworzą niepowtarzalny klimat. Działka położona jest na kolonii, do wsi mamy około dwóch kilometrów,
więc panuje tu cisza, przerywana rzadko odgłosem traktora, bo teren jest głównie rolniczy. Sąsiednie domostwa pozostają w zasięgu wzroku, jednak na tyle daleko, żeby zupełnie sobie nie wadzić. Gleba jest tu lekkokwaśna, dosyć ciężka, gliniasto-piaszczysta,
co utrudnia nieco prace ogrodowe, ale tylko nieco. Mamy mnóstwo zapału i siły, by stworzyć tu miejsce, którego nie chce się opuszczać. Najbliższa okolica wygląda tak:
Moje pierwsze kroki w celu opanowania tego pastwiska pomiędzy świerkami, polegały na zerwaniu murawy, nawiezieniu czarnoziemu i przekopania tego w miejscu warzywniaka. Walka była ciężka, trwała długo i wymagała pracy wielu par rąk, a efekty
wyglądały tak:
do mnie, że dotyczy ono właśnie nas i naszej działki. Miejsce jest magiczne, bo te kilkudziesięcioletnie, majestatyczne drzewa wraz z ptactwem w nich zamieszkującym, tworzą niepowtarzalny klimat. Działka położona jest na kolonii, do wsi mamy około dwóch kilometrów,
więc panuje tu cisza, przerywana rzadko odgłosem traktora, bo teren jest głównie rolniczy. Sąsiednie domostwa pozostają w zasięgu wzroku, jednak na tyle daleko, żeby zupełnie sobie nie wadzić. Gleba jest tu lekkokwaśna, dosyć ciężka, gliniasto-piaszczysta,
co utrudnia nieco prace ogrodowe, ale tylko nieco. Mamy mnóstwo zapału i siły, by stworzyć tu miejsce, którego nie chce się opuszczać. Najbliższa okolica wygląda tak:
Moje pierwsze kroki w celu opanowania tego pastwiska pomiędzy świerkami, polegały na zerwaniu murawy, nawiezieniu czarnoziemu i przekopania tego w miejscu warzywniaka. Walka była ciężka, trwała długo i wymagała pracy wielu par rąk, a efekty
wyglądały tak:
- Black Rose
- Od: 5 cze 2017, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Opowieści z Jagieliny
Basiu, jak pięknie!
Cudowne to Wasze miejsce na Ziemi.
Cudowne to Wasze miejsce na Ziemi.
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
- arameic
Ula, dziękuję . To dopiero początki, ale kiedyś będzie pięknie. Między innymi właśnie dlatego postanowiłam całą sprawę udokumentować.
- Black Rose
- Od: 5 cze 2017, o 15:19
Bardzo dobry pomysł, taka dokumentacja ma nieocenioną wartość.
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
- arameic
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zapowiada się kolejny świetny wątek.
Bardzo jestem ciekawa dalszych zdjęć i opowieści z ogrodu.
Rozumiem, że wokół ogrodu masz duże drzewa tworzące ramy dla ogrodu.
Bardzo jestem ciekawa dalszych zdjęć i opowieści z ogrodu.
Rozumiem, że wokół ogrodu masz duże drzewa tworzące ramy dla ogrodu.
- arameic
Zgadza się, Magda. Na mojej działce rośnie kilka starych świerków i sosen, a na przyległych działkach więcej. Nie były to tereny stricte leśne, a pastwiska na polanach, czyli łąki wśród zagajników.
- Blueberry
- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Kontakt:
Niesamowite miejsce z przyjemnością poznam jego dalszą historię
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
- arameic
Dziękuję, Blueberry . Zrobię wszystko, by uczynić je jeszcze piękniejszym . Mam mnóstwo pomysłów i zapału.
- mandorla
- 200p
- Od: 12 paź 2018, o 21:53
Piękna okolica, Basiu, i pięknie zapowiada się Wasze miejsce wśród świerków... Będę kibicować i z ciekawością śledzić postępy
Pozdrawiam słonecznie, Ika
- arameic
mandorla, w głowie mam tyle, że obdzieliłabym dziesięć takich ogrodów, no ale powoli...
- duju
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
Witaj Świetnie się zapowiada. Zdjęcie z kotem Warzywniczek niczego sobie ;)Tez będę pierwszy ogród w ty roku ,,robić''. Kibicuję
Pozdrawiam - Justyna
- mandorla
- 200p
- Od: 12 paź 2018, o 21:53
Myślisz, że w to wątpię? Ja w maju zacznę trzeci rok na moich 300 metrach; "przeszłam" na nie z balkonu, i wydawało mi się, że to tyyyle miejsca... A teraz tylko mogę głową kręcić, ile różnych rzeczy i rozwiązań, jakie bym chciała, po prostu się nie zmieści...arameic pisze:w głowie mam tyle, że obdzieliłabym dziesięć takich ogrodów
Pozdrawiam słonecznie, Ika