Witam, proszę o poradę, widzę że ten temat był już wałkowany ale widzę też że może być tyle różnych przyczyn.
Mam na działce zasadzone 111 siedmioletnich świerków, część z nich już kilka lat temu zaczęła zrzucać igły na dolnych gałęziach. W tym roku zauważyłam brązowienie igieł na zdrowych pędach i zwiększony opad igieł. Dodatkowo niektóre drzewka, kiedy się je ruszy, wylatuje z nich mnóstwo jakby małych muszek. Na pędach jest również taki zielonkawo-szary nalot miejscami. Załączam zdjęcia.
Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
Pozdrawiam
Magda
Brązowienie świerków i opadanie igieł
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 8 kwie 2020, o 19:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Brązowienie świerków i opadanie igieł
Witam.
Jak pani napisała może być dużo przyczyn i to może być naturalnie wypadanie igięł.
Myśle że ułatwiło by rozwiązać pytanie gdyby pani więcej zdjęć dała o stanowisku, otoczenia, gleby, i czałego świerka, gdyż tak cięszko jest odpowiedzieć na pytanie mająć tylko kilka zdjęć tego samego. I eventuanie może więcej informacji o np. czy świerk ma sucho albo o wysokiej poziomie wody gruntowej, czy inne informacje. Im więcej tym łatwiej. Było by o wiele lżej odpowiedzieć na pytanie.
Pozdrawiam.
Proszę o poprawną pisownię na forum. Regulamin § 3.2 /Karo
Jak pani napisała może być dużo przyczyn i to może być naturalnie wypadanie igięł.
Myśle że ułatwiło by rozwiązać pytanie gdyby pani więcej zdjęć dała o stanowisku, otoczenia, gleby, i czałego świerka, gdyż tak cięszko jest odpowiedzieć na pytanie mająć tylko kilka zdjęć tego samego. I eventuanie może więcej informacji o np. czy świerk ma sucho albo o wysokiej poziomie wody gruntowej, czy inne informacje. Im więcej tym łatwiej. Było by o wiele lżej odpowiedzieć na pytanie.
Pozdrawiam.
Proszę o poprawną pisownię na forum. Regulamin § 3.2 /Karo
- justa_be
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Brązowienie świerków i opadanie igieł
2 lata temu obsiadła mi świerki mszyca, efekt był taki sam, Mospilan i psikaj.
Pozdrawiam ;)