Borówka amerykańska - zamieranie pędów
-
- 10p - Początkujący
- Od: 3 maja 2006, o 11:12
Borówka amerykańska - zamieranie pędów
Witam, szukam pomocy w sprawie borówki.Posadzilam 20 krzaków w 2004 roku jesienia.Staralam się jak mogłam o nie dbać. ale teraz na wiosnę zauważylam ,że coś jest nie tak.Zamierają im końce pędow ,które obcięłam i w ogóle nie rosna tak jakbym chciala. posialam już nawóz do borowki .Czy jeszcze jest coś co koniecznie trzeba zrobić na wiosnę ?
ekopak2005
Usychanie końcówk borówki amerykańskiej
Posadzona miesiąc temu borówka, na tegorocznych przyrostach zaczyna usychac. Usycha dziwnie, bez żółknięcia czy skręcania. Usychające liście (na razie niewiele) sa zielone, sztywne, łatwo sie kruszą. Wykluczam suszę, są solidnie podlewane, ziemia tez jest kwaśna. Nie mam doświadczenia z borówką, nie wiem, co może byś tego przyczyną. Tych parę liści to pestka, ale jeśli dalej to się rozprzestrzeni?
- Admin_(do2007r.)
- ---
- Od: 19 maja 2005, o 14:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Wpisując słowo do przeszukiwarki Forum wpisz kawałek słowa i gwiazdkę "*"
Może coś się pojawi z potrzebnych , poszukiwanych informacji
Może coś się pojawi z potrzebnych , poszukiwanych informacji
---...== Admin ==...---
Prawdopodobnie Najlepsze Forum Ogrodnicze w Polsce.
http://www.FORUMOGRODNICZE.info" onclick="window.open(this.href);return false;
Prawdopodobnie Najlepsze Forum Ogrodnicze w Polsce.
http://www.FORUMOGRODNICZE.info" onclick="window.open(this.href);return false;
- nemo56
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 sie 2005, o 15:16
Uff, co za ulga.halaha pisze:Przeszukałam wszystko, nic mi nie pasowało do chrób opisywanych w wyszukiwarce. Obejrzalam jeszcze raz usychającą roślinke i stwierdzilam, ze jest wyłamana przy samej ziemi. Ulżyło mi, bo to nie choroba ani szkodnik. Wycięłam gałązke i po kłopocie.
Dziękuję za porady:)
Warto jednak najpierw dobrze przyjrzeć się roślince, może ona sama da odpowiedź.
uschnięte (najczęściej) czubki gałązek lub całych, należy niezwłocznie wyciąć.
a tu są materiały do tego tematu:
posting.php?mode=edit&f=17&p=5377021
i pamiętaj aby wyszukać coś, trzeba szukany wyraz lub wyrażenie wpisać w cudzysłów. ""
Natomiast odnośnie ułamanej gałązki na pewno tam nic nie znajdziesz
Jakub . . . . .
-
- 200p
- Od: 11 mar 2012, o 08:19
Borówki
Są dość łatwe w uprawie ale trzeba spełnić pewne warunki.Ziemia bezwzględnie staranie przygotowana,zdecydowanie kwaśna(torf,kora) i zasobna (kompost,obornik).Miejsce słoneczne (dojrzewanie i wybarwianie owoców) i warunek ostatni - przez cały okres wegetacji zawsze dosyć wilgoci.
Pozdrawiam Bolek
Pozdrawiam Bolek
- nemo56
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 sie 2005, o 15:16
Re: Proszę o radę w sprawie borówki
Zamieranie pędów borówki wysokiej jest powodowane przez grzyby Godronia cassandrae. Występuje przez cały sezon wegetacyjny rośliny. Polska nie ma zarejestrowanego żadnego fungicydu do zwalczania tej choroby. Rozwiązaniem jest sekator i wycinanie porażonych pędów kilka centymetrów poniżej miejsca porażenia razem ze zdrową częścią rośliny i spalenie porażonych pędów.ekopak2005 pisze:Witam, szukam pomocy w sprawie borówki.Posadzilam 20 krzaków w 2004 roku jesienia.Staralam się jak mogłam o nie dbać. ale teraz na wiosnę zauważylam ,że coś jest nie tak.Zamierają im końce pędow ,które obcięłam i w ogóle nie rosna tak jakbym chciala. posialam już nawóz do borowki .Czy jeszcze jest coś co koniecznie trzeba zrobić na wiosnę ?
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1400
HASŁO OGRODNICZE - CHOROBY
Jakub . . . . .
- patryk10015
- 500p
- Od: 1 maja 2015, o 20:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zamieranie stożków wzrostu borówki amerykańskiej
Zamierają mi stożki wzrostu borówki amerykańskiej jakie mogą być tego przyczyny? Bo naczytałem się o niedoborach makro i mikroelementów i już sam nie wiem czym to może być spowodowane bo występuje przy kilku niedoborach a może przyczyna tkwi w czymś innym?
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Zamieranie stożków wzrostu borówki amerykańskiej
Opisz jej warunki glebowe, wiek i dotychczasowe czynności. Może i uwzględnienie tytułu DZIAŁU, będzie pomocne.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)