Platan klonolistny (Platanus acerifolia) wymagania,pielęgnacja,dyskusje
- Danio
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lis 2006, o 18:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Platan klonolistny (Platanus acerifolia) wymagania,pielęgnacja,dyskusje
Czy ktoś uprawia to drzewo?
Posadziłam w ubiegłym roku, ale słabo rośnie. Nie bardzo wiem, jakie ma wymagania.
Mam sentyment do tych drzew, bo rosły w mojej rodzinnej miejscowości w parku dworskim.
Pozdrawiam Dorota
Posadziłam w ubiegłym roku, ale słabo rośnie. Nie bardzo wiem, jakie ma wymagania.
Mam sentyment do tych drzew, bo rosły w mojej rodzinnej miejscowości w parku dworskim.
Pozdrawiam Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
- Babopielka
- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
- Danio
Nie jest szczepiony. Kupiłam nierozgałęzioną sadzonkę w pojemniku. Nic ne pisało, że to jakaś specjalna odmiana. Może one tak mają, że długo się aklimatyzują, przecież te z parków to ogromne drzewa.
Pozdrawiam Dorota
Pozdrawiam Dorota
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
- agrazka
- Przyjaciel Forum
- Od: 22 maja 2005, o 23:39
- Kontakt:
Też mam, kupiłam jako duże 3,5 metrowe drzewo. Jest u mnie dopiero drugi sezon, ale rośnie, trochę się zagęścił.
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Masz chyba na myśli Platan klonolistny?
Tak jak napisał Ros - musi mieć żyzną glebę, wilgotną ,ale przepuszczalną.
Tak jak napisał Ros - musi mieć żyzną glebę, wilgotną ,ale przepuszczalną.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- Danio
Oczywiście, klonolistny
przepraszam za pomyłkę.
U mnie rośnie w glebie przepuszczalnej, był nawożony kompostem, ale chyba miał za sucho / rośnie w pełnym słońcu/.
Spróbuję w tym sezonie mocniej go podlewać.
Pozdrawiam Dorota

U mnie rośnie w glebie przepuszczalnej, był nawożony kompostem, ale chyba miał za sucho / rośnie w pełnym słońcu/.
Spróbuję w tym sezonie mocniej go podlewać.
Pozdrawiam Dorota
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Z tego co wiem, platan jest za młodu dość wrażliwy na mrozy, może to one zatrzymują jego wzrost?
Wie ktoś, jak rozmnożyć platan z nasion? Czy są na to jakieś inne sposoby, czy mam postąpić jak ze zwykłym drzewem, czyli po prostu posiać? Dodam, że są stratyfikowane (całą zimę wisiały na drzewie), tylko nie wiem, czy nie za mocno, bo zima dopisała w tym roku.
Wie ktoś, jak rozmnożyć platan z nasion? Czy są na to jakieś inne sposoby, czy mam postąpić jak ze zwykłym drzewem, czyli po prostu posiać? Dodam, że są stratyfikowane (całą zimę wisiały na drzewie), tylko nie wiem, czy nie za mocno, bo zima dopisała w tym roku.
Witaj Fi
widzę że jesteś z Pomorza zachodniego... a więc jeśli zebrałeś nasiona z platanu rosnącego w twoim regionie to raczej na pewno nasiona są dojrzałe
mówi się że nasiona polskich platanów są nie dojrzałe co raczej odnosi się do wschodu naszego kraju bo na zachodzie nasiona są pełno wartościowe
wysiej je normalnie tak jak innych drzew - powinny powschodzić. Mi zawsze nasionka kiełkują po namoczeniu dość szybko
tylko zawsze giną - co jest wynikiem porażenia siewek jakimś grzybem lub czymś innym ( uroki wysiewania platana w domu) wysiej je w jakimś inspekcie i powinno być dobrze 

-
- Od: 11 sty 2009, o 23:58
Bez problemu wschodzą wręcz jak chwast - siewki początkowo są dość drobne ale jak wzejdą wiosną to w żyznej glebie do jesieni urosną tyle ze można je zimować w gruncie- śnieg dodatkowo je zabezpieczy przed mrozem- nawet te które miałem z nasion zebranych w Hiszpanii zimowałem już pierwszą zimę w gruncie
-
- Od: 11 sty 2009, o 23:58
Jakby co to mogę podesłać parę kulek - mam jedne z Hiszpanii a drugie tez z południa tyle ze polski - z pięknego okazu w ogrodzie przypałacowym w Chrobrzu ja sie boje siać bo co nie posieje to mam kurde problem co zrobić z drzewkami
W tym roku troszkę mnie nornice z nadprodukcją gleditschii poratowaly zjadając z 30 rocznych drzewek ale i tak jest jeszcze z 15

Zawsze możesz zasadzić w jakimś pobliskim parku czy nawet lesie (taka ciekawostka - las platanowy). Ja mam tak zamiar zrobić, bo niestety mój ogród jest za mały na moje drzewne kaprysy. Dzięki mnie miasto będzie upiększone
Bo niestety nikt inny jakoś nie pomyśli, że do obsadzania ulic można użyć innych drzew niż tylko klonów, a i w parku miło by było spotkać platany, tulipanowce czy takie inne. Jestem w parku prawie codziennie, więc to prawie jak mój ogród