Asparagus
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja mam inną odmianę asparagusa - Asparagus plumosus - Twój to chyba A.falcatus.
Mój jest w mniejszej doniczce, raczej dłuższej niż szerszej tzw. "palmówce". Stoi w niezbyt nasłonecznionym miejscu, Podlewam go rzadziej jak ziemia przeschnie ale za to bardzo obficie.
Myślę, że u Ciebie to za wysoka temperatura (otoczenia) i że za dużo podlewasz
Mój jest w mniejszej doniczce, raczej dłuższej niż szerszej tzw. "palmówce". Stoi w niezbyt nasłonecznionym miejscu, Podlewam go rzadziej jak ziemia przeschnie ale za to bardzo obficie.
Myślę, że u Ciebie to za wysoka temperatura (otoczenia) i że za dużo podlewasz
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Bambus? Asparagus falcatus
Agnieszka
- Mariusz_S
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lut 2008, o 01:12
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Zrób jeszcze jakieś zbliżenia. Moim zdaniem to nie jest bambus.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
Tym razem mam problem z podarowanym asparagusem (densiflorus?). Jest to egzemplarz mocno zaniedbany...z mocno rozrośniętymi korzeniami i małą ilością "liści". Wsadziłam go do sporej doniczki (trochę większej niż jego korzenie), podlałam i....niestety nieliczne pozostałe pędy zaczęły żółknąć...Asparagus stoi w jasnym miejscu (nie bezpośrednio na słońcu), pilnuję żeby miał wilgotno (nie mokro).
Czy to prawda, że ten kwiatek może stracić wszystkie "liście", by po spoczynku wypuścić nowe pędy? Co robić?
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Czy to prawda, że ten kwiatek może stracić wszystkie "liście", by po spoczynku wypuścić nowe pędy? Co robić?
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam