Darmowa ściółka - jaka i skąd?
Darmowa ściółka - jaka i skąd?
Cześć,
Chciałem Was zapytać, czy macie jakieś swoje sposoby na darmową ściółkę do ogrodu? Nie jestem wielkim fanem wydawania pieniędzy na coś, co można dostać za darmo. Jak to mówią - To, co dla jednych jest śmieciem, dla innych może być skarbem.
Ja osobiście brałem słomę od znajomego rolnika - ale okazało się, że używał herbicydu który zaszkodził moim pomidorom w zeszłym roku.
W okolicy mam sporo chętnych do oddania słomy, jednak teraz pytam od razu o stosowane środki - może komuś mój błąd zaoszczędzi problemów.
Z okolicznego zakładu stolarskiego brałem wióry, trociny, przekompostowane i świeże, ale w większości zakładów, z którymi się spotkałem wióry są nie tylko z litego drewna ale w dużej mierze z płyt wiórowych, klejonych różnymi świństwami, a tego nam w ogrodzie nie potrzeba.
A jak to wygląda u Was? Może znacie jakieś miejsca/ludzi dla których to jest odpad a dla nas może być wartościowym surowcem
Chciałem Was zapytać, czy macie jakieś swoje sposoby na darmową ściółkę do ogrodu? Nie jestem wielkim fanem wydawania pieniędzy na coś, co można dostać za darmo. Jak to mówią - To, co dla jednych jest śmieciem, dla innych może być skarbem.
Ja osobiście brałem słomę od znajomego rolnika - ale okazało się, że używał herbicydu który zaszkodził moim pomidorom w zeszłym roku.
W okolicy mam sporo chętnych do oddania słomy, jednak teraz pytam od razu o stosowane środki - może komuś mój błąd zaoszczędzi problemów.
Z okolicznego zakładu stolarskiego brałem wióry, trociny, przekompostowane i świeże, ale w większości zakładów, z którymi się spotkałem wióry są nie tylko z litego drewna ale w dużej mierze z płyt wiórowych, klejonych różnymi świństwami, a tego nam w ogrodzie nie potrzeba.
A jak to wygląda u Was? Może znacie jakieś miejsca/ludzi dla których to jest odpad a dla nas może być wartościowym surowcem
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Darmowa ściółka - jaka i skąd?
Ziober , to w końcu miałeś tę słomę z herbicydem?
Bo przypomniały mi się te Twoje pomidory z ogórkami?
Bo przypomniały mi się te Twoje pomidory z ogórkami?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Ziober, poszukaj tartaku, (nie stolarni) tam gdzie przecierają kloce na tarcicę. Będziesz miał trocin do oporu, bez chemii. Warto się nawet kawał drogi przejechać.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
Tartaki tną głównie pnie sosnowe i z daglezji. Nie wiem czy przesiąknięte terpentyną trociny nadadzą się na ściółkę.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
A z kolei drzewiarze u mnie przerabiają praktycznie tylko drewno liściaste.
Trocin z takiej obróbki drewna jest od groma.
Trocin z takiej obróbki drewna jest od groma.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Być może te duże tartaki. W mojej rodzinnej miejscowości jest tartak, który ma tylko 2 traki i przeciera również usługowo kloce rolnikom oprócz drewna, które sam kupuje w nadleśnictwie a lasy w moich okolicach są liściaste. Woziłam stamtąd wory trocin pod borówki. I jeszcze załadować pomagali.
Na ściółkę, na ścieżki używałam suche źdźbła trawy wyczesane wiosną z trawnika.
Na ściółkę, na ścieżki używałam suche źdźbła trawy wyczesane wiosną z trawnika.
Pozdrawiam! Gienia.
-
Może na Podkarpaciu macie dużo drzew liściastych, ale na Mazowszu tylko sosna panie dzieju...Kiedy potrzebowałem belek dębowych to się naszukałeeeem oj, naszukałem i zapłaciłem jakby były ze złota. Pan Ziober nie raczył podać swojej miejscówki, więc trudno coś radzić.
Darmowe zrębki z wycinek klonów, starych drzew owocowych czy krzewów ozdobnych.
Tnę małym sekatorem gałęzie do 5-10mm, dużym 10-25mm na kawałki 5-10cm. 20 litrów przez godzinę.
Na siedząco, lubię tę robotę.
Tnę małym sekatorem gałęzie do 5-10mm, dużym 10-25mm na kawałki 5-10cm. 20 litrów przez godzinę.
Na siedząco, lubię tę robotę.
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Warto kupić rębarkę, choćby i najtańszą. Ja przepuszczam przez nią wszystkie gałęzie do 4 cm średnicy i mam super ściółkę.
Pozdrawiam Lucyna
-
Kupowanie tanich maszyn to proszenie się o problemy i remonty. Za dużo jest na rynku urządzeń kleconych przez 5-letnie dzieci w tajskiej dżungli.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 5 maja 2021, o 13:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam na podwórzu sporo trocin po ścince około 25m3 drzewa (sosna i brzoza). Wióry leżą od zeszłego roku. Do czego je wykorzystać oprócz borówek. Czy na tradycyjny ogród i szklarnie też można rozsypać?