Kukurydza cz.1
- zelwi
- 500p
- Od: 27 cze 2007, o 09:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kukurydza cz.1
Kupiłem właśnie kukurydzę odmiany Candle F1. Na opakowaniu pisze, że to odmiana wczesna o okresie wegetacji ok. 70 dni. Chciałem się zapytać czy można kukurydzę siać stopniowo, tak jak fasolę, żeby rozłożyć okres zbioru na całe lato?
- Danio
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lis 2006, o 18:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Niestety, nie. Kukurydza to "dziecko słońca" jak zresztą większość warzyw. jako ciekawostkę dodam jeszcze, że lepiej zawiązuje kolby, gdy rośnie w kilku rzędach.
Ja z zagonu kukurydzy robię parawan dla ciepłolubnych pomidorów.
Ja z zagonu kukurydzy robię parawan dla ciepłolubnych pomidorów.
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
- Danio
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lis 2006, o 18:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Popieram wypowiedź Harleja -nie siej za gęsto. Te wskazówki na opakowaniach są najczęściej adresowane do tych, którzy uprawiają większe obszary. Przy uprawie niewielkich ilości bardziej chodzi o jakość kolby / duża, z równo zawiązanymi ziarnami /, niż o ich ilość.
Pozdrawiam Dorota
Pozdrawiam Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
- zelwi
- 500p
- Od: 27 cze 2007, o 09:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja nawiozłem ziemię przed sadzeniem kompostem i azofoską. To jej chyba wystarczy na cały sezon.
Apropos gęstości sadzenia kukurydzy cukrowej, to wykonano doświadczalną hodowlę kukurydzy z fasolą tyczną - fasolę sadzono obok rzędów kukurydzy lub pomiędzy kukurydzą w rzędach. Kukurydza służyła za naturalną podporę, po kórej pięła się fasola. Wyniki doświadczenia pokazały, że w wyniku takiej metody uprawy można było uzyskać więcej plonów z tej samej powierzchni (kukurydza + fasola), ale kolby kukurydzy były o ok. 25-30% mniejsze niż na poletkach z samą kukurydzą.
Apropos gęstości sadzenia kukurydzy cukrowej, to wykonano doświadczalną hodowlę kukurydzy z fasolą tyczną - fasolę sadzono obok rzędów kukurydzy lub pomiędzy kukurydzą w rzędach. Kukurydza służyła za naturalną podporę, po kórej pięła się fasola. Wyniki doświadczenia pokazały, że w wyniku takiej metody uprawy można było uzyskać więcej plonów z tej samej powierzchni (kukurydza + fasola), ale kolby kukurydzy były o ok. 25-30% mniejsze niż na poletkach z samą kukurydzą.