Nowy ogród
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 mar 2022, o 10:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nowy ogród
Dzień dobry, mierze się z takim problemem a mianowicie, dom zbudowany więc pora na działkę, lecz nie wiem jak się do tego zabrać teren jest piaszczysty i pełno starych suchych badyli oraz trawy,jak doprowadzić do porządku by zasiać trawę, przeorać czy może poczekać aż zacznie się robić zielono i pryskać bardzo będę wdzięczny za poradę , zdjęcie działki w linku
- Bufo-bufo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Nowy ogród
Cóż nie radzę stosować chemii w swoim ogrodzie. Opryski to trucizna dla całej planety. Gleba piaszczysta trzeba zbierać kompost, czyli zbieramy wszystkie badyle i chwasty i resztki kuchenne otrzymamy próchnicę.
Na piaszczystych glebach raczej nie planować trawników, ale sadzić jakieś zadarniajace jałowce i byliny na suche gleby. Ściółkować korą.
- cyma2704
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zacznę dyskusję od innej strony. Jak masz dojazd na tę część działki, kup dwie ciążarówki dobrej ziemi i wynajmij koparkę do rozgarnięcia. Wypożycz glebogryzarę za około 150 zł za dobę, i wymieszaj obie gleby. Pod trawnik powinno wystarczyć 15-20 cm, a innym roślinom zaprawiaj dołek podczas sadzenia i będziesz cieszyć się ogrodem. Musisz jednak mieć świadomość, że trawnik, to najdroższa część uprawy, wymagająca dużej ilości wody.
Jestem w trakcie uzdatniania takiej działki syna. U nas koszt 12 metrów sześciennych ziemi to około 600-800 zł z transportem. Dodatkowo kupuję podłoże popieczarkowe w cenie 240 zł za 12 metrów i mieszamz glebą. Popełniłam sporo błędów tworząc własny ogród, więc pilnuję uzdatniania gleby. Później i tak będziesz to robił.
Jak kogoś stać na dom, to te parę groszy dodatkowo nie robi różnicy. Jest to zdecydowanie inwestycja długoterminowa, ominie Cię wiele rozczarowań i kosztów.
Powodzenia
Jestem w trakcie uzdatniania takiej działki syna. U nas koszt 12 metrów sześciennych ziemi to około 600-800 zł z transportem. Dodatkowo kupuję podłoże popieczarkowe w cenie 240 zł za 12 metrów i mieszamz glebą. Popełniłam sporo błędów tworząc własny ogród, więc pilnuję uzdatniania gleby. Później i tak będziesz to robił.
Jak kogoś stać na dom, to te parę groszy dodatkowo nie robi różnicy. Jest to zdecydowanie inwestycja długoterminowa, ominie Cię wiele rozczarowań i kosztów.
Powodzenia
- vascode
- 10p - Początkujący
- Od: 11 mar 2012, o 11:44
- Kontakt:
Wyznacz teren pod ogród. Wyłóż całość kartonami, na to wysyp dobrej ziemi ogrodowej, albo zrębki jeśli nie śpieszno... musisz doprowadzić glebę do stanu używalności... a to wymaga czasu.
Nie pryskaj żadnym napalmem (rundap) - opryski to ciemna strona mocy, łatwiejsza i szybsza ale czy słuszna....
Nie pryskaj żadnym napalmem (rundap) - opryski to ciemna strona mocy, łatwiejsza i szybsza ale czy słuszna....
-vascode-
- ed04
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 5 mar 2017, o 14:48
Jak przedmówcy. Oprysk środkiem chwastobójczym do niczego dobrego nie prowadzi. Trzeba nawieźć ziemi przekopać (glebogryzarka) i dopiero można myśleć o trawniku.
Pod byliny, krzewy itd. dołek z dobrą ziemią z obornikiem. Niestety, tutaj nie ma drogi na skróty. Jeżeli chcesz mieć efekt to potrzeba pracy. Dokładnie jak z budową domu.
Pod byliny, krzewy itd. dołek z dobrą ziemią z obornikiem. Niestety, tutaj nie ma drogi na skróty. Jeżeli chcesz mieć efekt to potrzeba pracy. Dokładnie jak z budową domu.