Pelargonioza FikuMiku cz. 1
- FikuMiku
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 maja 2020, o 08:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pelargonioza FikuMiku cz. 1
Dojrzałam do założenia osobnego tematu pelargoniowego. W ubiegłym roku zachwyciły mnie koleusy, na pewno wrócę do ich uprawy, ale już czwarty rok niezmiennie zachwycają pelargonie, których każdego sezonu przybywa. Czas, by je uwiecznić i opisać, a przy okazji podpytać Was o odmiany, których nie jestem pewna, w szczególności, że większość zakupiłam jako nn, a część nie jest zgodna ze zdjęciami i opisami, jakie znalazłam w Internecie.
Przygoda zaczęła się dokładnie 4 sezony temu wraz z nabyciem domu - pelargonią o zwartej budowie i niezwykłej fuksjowej barwie. Śmieję się, że to pelargonia oczobijna, nie radzą z nią sobie aparaty ;)
Drugiego roku dołączyła do niej pelargonia biała. Ta odmiana wymaga nieco więcej troski niż fuksjowa, ale również zimuje bez problemu i wystarczy ją raz w tygodniu nawozić, by cieszyła oko swymi półpełnymi kwiatami. Zastanawia mnie odmiana - podobnie pierwszoroczna, kupiona w ogrodnictwie, czyli bez nazwy.
Trzeci rok przyniósł znaczne poszerzenie kolekcji. Przybyły trzy splashe - też z tego samego ogrodnictwa - pierwszy o przewadze bieli, drugi o przewadze różu i trzeci o przewadze czerwieni.
Oto pierwsza - o przewadze bieli - chyba White splash:
Druga, o przewadze różu - chyba Allure Light Pink:
I trzecia, o przewadze czerwieni:
Nie mogło w ubiegłym roku zabraknąć pelargonii od naszych Forumków - w tym przypadku od Clem3
Kupiona jako Avenide mozaic - zachwycająca w pokroju i barwie, a także kształcie płatków, choć muszę przyznać, że nie wygląda jak avenidy moizaic, które pokazują zdjęcia internetowe
Calliope dark red - o dużych kwiatach, ciemnoczerwonych, przepięknych
Blue wander - o niezwykłym bladym fiolecie i pięknych ciemnozielonych liściach
Appleblossom - oprócz tego, że jest delikatnej zachwycającej urody, ma jeszcze jedną wielką zaletę - nie gubi płatków, więc nie śmieci na tarasie
Ostatnia - angielska różowa w ubiegłym roku miała same liście i szła w wysoki liściasty badyl, dopiero ciachnięta, ukorzeniona na nowo z wierzchołków i mocno dokarmiana postanowiła wypuścić pąki - czekam na kwitnienie lada dzień
I ostatnia odmiana - czerwona nn - od znajomej - nazywam ją pelargonią od Ani - pozostaje w rodzinie darczyńczyńców od 25 lat Planuję nią obsadzić w przyszłym roku wszystkie tarasowe główne donice, jako że wspaniale komponuje się z czernią barierek, mebli oraz szarością pergoli:
Przygoda zaczęła się dokładnie 4 sezony temu wraz z nabyciem domu - pelargonią o zwartej budowie i niezwykłej fuksjowej barwie. Śmieję się, że to pelargonia oczobijna, nie radzą z nią sobie aparaty ;)
Drugiego roku dołączyła do niej pelargonia biała. Ta odmiana wymaga nieco więcej troski niż fuksjowa, ale również zimuje bez problemu i wystarczy ją raz w tygodniu nawozić, by cieszyła oko swymi półpełnymi kwiatami. Zastanawia mnie odmiana - podobnie pierwszoroczna, kupiona w ogrodnictwie, czyli bez nazwy.
Trzeci rok przyniósł znaczne poszerzenie kolekcji. Przybyły trzy splashe - też z tego samego ogrodnictwa - pierwszy o przewadze bieli, drugi o przewadze różu i trzeci o przewadze czerwieni.
Oto pierwsza - o przewadze bieli - chyba White splash:
Druga, o przewadze różu - chyba Allure Light Pink:
I trzecia, o przewadze czerwieni:
Nie mogło w ubiegłym roku zabraknąć pelargonii od naszych Forumków - w tym przypadku od Clem3
Kupiona jako Avenide mozaic - zachwycająca w pokroju i barwie, a także kształcie płatków, choć muszę przyznać, że nie wygląda jak avenidy moizaic, które pokazują zdjęcia internetowe
Calliope dark red - o dużych kwiatach, ciemnoczerwonych, przepięknych
Blue wander - o niezwykłym bladym fiolecie i pięknych ciemnozielonych liściach
Appleblossom - oprócz tego, że jest delikatnej zachwycającej urody, ma jeszcze jedną wielką zaletę - nie gubi płatków, więc nie śmieci na tarasie
Ostatnia - angielska różowa w ubiegłym roku miała same liście i szła w wysoki liściasty badyl, dopiero ciachnięta, ukorzeniona na nowo z wierzchołków i mocno dokarmiana postanowiła wypuścić pąki - czekam na kwitnienie lada dzień
I ostatnia odmiana - czerwona nn - od znajomej - nazywam ją pelargonią od Ani - pozostaje w rodzinie darczyńczyńców od 25 lat Planuję nią obsadzić w przyszłym roku wszystkie tarasowe główne donice, jako że wspaniale komponuje się z czernią barierek, mebli oraz szarością pergoli:
Życie jest do chrzanu, co oznacza, że poza wyciskaniem łez może okazać się całkiem smaczne. Fiku Miku Ogrodniku cz. 1
Tylko co ludzkie potrafi być prawdziwie obce.Reszta to lasy mieszane, krecia robota i wiatr. Pelargonioza Fiku Miku cz.1
Tylko co ludzkie potrafi być prawdziwie obce.Reszta to lasy mieszane, krecia robota i wiatr. Pelargonioza Fiku Miku cz.1
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pelargonioza FikuMiku cz. 1
No proszę, a ja właśnie u siebie kilka chwil temu namawiałam Cię do założenia wątku, no i oczom nie wierzę. Brawo!
Pelargonie to na razie nie jest moja bajka, ale jak mówię: na razie. Bo kto tam wie? Może się zachęcę, oglądając Twoje skarby?
Pozdrawiam.
Pelargonie to na razie nie jest moja bajka, ale jak mówię: na razie. Bo kto tam wie? Może się zachęcę, oglądając Twoje skarby?
Pozdrawiam.
- FikuMiku
No widzisz, to się wstrzeliłam
Teraz biegam wokół donicy ze szczepkami pelargonii od Łatki z drugiego forum - wyglądają źle, ale liczę, że odżyją. Nie polecam poczty polskiej - półtora tygodnia siedziały pelargonie w kopercie zanim w końcu listonosz mi je wydał. Ale zobaczymy, trzeba mieć nadzieję, że to twardziele i za rok pięknie zakwitną. Bardzo bym chciała, bo to różyczkowe odmiany. Nie mogę się też doczekać kilku szczepek z wymiany facebookowej i tych, które zaklepałam na OLX od pani mającej 5 odmian angielskiej.
Teraz biegam wokół donicy ze szczepkami pelargonii od Łatki z drugiego forum - wyglądają źle, ale liczę, że odżyją. Nie polecam poczty polskiej - półtora tygodnia siedziały pelargonie w kopercie zanim w końcu listonosz mi je wydał. Ale zobaczymy, trzeba mieć nadzieję, że to twardziele i za rok pięknie zakwitną. Bardzo bym chciała, bo to różyczkowe odmiany. Nie mogę się też doczekać kilku szczepek z wymiany facebookowej i tych, które zaklepałam na OLX od pani mającej 5 odmian angielskiej.
Życie jest do chrzanu, co oznacza, że poza wyciskaniem łez może okazać się całkiem smaczne. Fiku Miku Ogrodniku cz. 1
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Ładnie się zaczyna
Pelargonioza dopada każdego, wcześniej lub później.
Ratuj te ugotowane sadzoneczki ,moż e się uda. Miałam podobną przygodę kilka lat temu gdy zaczynałam tę przygodę ,przyjechały do mnie prawie uduszone w kopercie,odratowałam kilka więc i u Ciebie będzie ok.
Czekam na kwiatki u p.angielskiej
Pelargonioza dopada każdego, wcześniej lub później.
Ratuj te ugotowane sadzoneczki ,moż e się uda. Miałam podobną przygodę kilka lat temu gdy zaczynałam tę przygodę ,przyjechały do mnie prawie uduszone w kopercie,odratowałam kilka więc i u Ciebie będzie ok.
Czekam na kwiatki u p.angielskiej
- FikuMiku
Przyjechały wymianowe. Wzruszające piękne maniuństwa
Umocowałam je w perlicie z aktywnym węglem. Za 3 tygodnie będą mieć korzonki. Muszę poczekać na kwitnienie, żeby wbić do nich etykiety odmianowe.
I na koniec ku przestrodze - dla porównania duże i zdrowe szczepki wysłane pocztą polską - zobaczcie, jaki ugotowała im los
Umocowałam je w perlicie z aktywnym węglem. Za 3 tygodnie będą mieć korzonki. Muszę poczekać na kwitnienie, żeby wbić do nich etykiety odmianowe.
I na koniec ku przestrodze - dla porównania duże i zdrowe szczepki wysłane pocztą polską - zobaczcie, jaki ugotowała im los
- jarha
- Od: 17 lip 2014, o 23:28
Hej
Ale masz dużo różnych odmian, i widzę, że kolekcja się powiększa. Ja mam od lat trzy odmiany, tzn. 3 kolory, bo nazw odmian nie znam.
Miałam też kiedyś angielską, ale po kilku sezonach padła
A ta ostatnia pewnie była źle zapakowana skoro tak ucierpiała w podróży
Ale masz dużo różnych odmian, i widzę, że kolekcja się powiększa. Ja mam od lat trzy odmiany, tzn. 3 kolory, bo nazw odmian nie znam.
Miałam też kiedyś angielską, ale po kilku sezonach padła
A ta ostatnia pewnie była źle zapakowana skoro tak ucierpiała w podróży
- FikuMiku
Nieee, ta ostatnia przesiedziała w cudownych oddziałach sroczty srolskiej półtora tygodnia :/ Jaki przewoźnik taki stan przesyłki
Słałam w upały pudełkomatem wyciągane świeżo z donic wielkie rozrośnięte sadzonki i jakoś nie miały problemu z kondycją. Także ten... unikajcie... to raczej ostatnia posługa niż radosna nowina...
Słałam w upały pudełkomatem wyciągane świeżo z donic wielkie rozrośnięte sadzonki i jakoś nie miały problemu z kondycją. Także ten... unikajcie... to raczej ostatnia posługa niż radosna nowina...
- FikuMiku
Jestem w raju - kolekcja pochodząca z darów z 3 ostatnich dni. Dojechały. Na razie dostały numerki - imiona później
Karo, zabraniam Ci używać tej emotki turlającej się ze śmiechu
Karo, zabraniam Ci używać tej emotki turlającej się ze śmiechu
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Jesteś w raju a ja gdzieś blisko Ciebie
Nie posłucham, bo ma mi się na zdrowie
Nie posłucham, bo ma mi się na zdrowie
- FikuMiku
Przyjechały zieleńce Pawła - małe, ale zdrowe i równo zapakowane. W przyszłym roku będzie bogactwo odmian w ogrodzie, a przez zimę na parapecie. To drugie mnie troszeczkę martwi, ale nie życzcie mi, żeby jakaś odmiana nie doczekała wiosny
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
- Od: 4 lut 2011, o 13:22
Łał, ale paczka, oj będzie co podziwiać.
Mam nadzieję, że pochwalisz się co to za nowości przyszły.
Mam nadzieję, że pochwalisz się co to za nowości przyszły.
- FikuMiku
Odmiany od Pawła są takie:
Bobberstone
Bornholm
Caroline Schmidt
Cy’s Sunburst - pelargonium crispum - pelargonia o miniaturowych liściach
Dolly Warden
Jackie Totlis
Jeanne
Paton's Unique -( liście mają zapach owoców)
Plum Rambler
Red Black Vesuvius - pelargonia miniaturowa
Rococo
Vit Rosen
Viva Madeleine
White to Rose
Winston Churchill
Właśnie się powolutku hartują na tarasie w lekko zacienionym miejscu - jutro dostaną troszeńkę nawozu na wzrost.
Chciałam jeszcze kilka odmian, ale już nie było. Zachorowałam na Ivory Snow i będę na nią polować aż dopadnę, o tak
A moje staruchy rosną sobie i niektóre rozjeżdżają do nowych domków. Za kilka lat połowa moich znajomych będzie miała dzieci moich pelargonii
Przyjechały też zamówione w necie nowe odmiany - przecenione, bo się firmie upiekły. Zrobiliśmy uczciwy interes i dostałam je za połowę ceny Zdjęcia jak się zaklimatyzują i troszkę odżyją.
Bobberstone
Bornholm
Caroline Schmidt
Cy’s Sunburst - pelargonium crispum - pelargonia o miniaturowych liściach
Dolly Warden
Jackie Totlis
Jeanne
Paton's Unique -( liście mają zapach owoców)
Plum Rambler
Red Black Vesuvius - pelargonia miniaturowa
Rococo
Vit Rosen
Viva Madeleine
White to Rose
Winston Churchill
Właśnie się powolutku hartują na tarasie w lekko zacienionym miejscu - jutro dostaną troszeńkę nawozu na wzrost.
Chciałam jeszcze kilka odmian, ale już nie było. Zachorowałam na Ivory Snow i będę na nią polować aż dopadnę, o tak
A moje staruchy rosną sobie i niektóre rozjeżdżają do nowych domków. Za kilka lat połowa moich znajomych będzie miała dzieci moich pelargonii
Przyjechały też zamówione w necie nowe odmiany - przecenione, bo się firmie upiekły. Zrobiliśmy uczciwy interes i dostałam je za połowę ceny Zdjęcia jak się zaklimatyzują i troszkę odżyją.
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
- Od: 4 lut 2011, o 13:22
Łał, ale super zakupy, idziesz z rozmachem. Już się nie mogę doczekać fotek,
szczególnie Rococo, chciałam porównać, bo bardzo podobna do mojej Millfield Rose.
szczególnie Rococo, chciałam porównać, bo bardzo podobna do mojej Millfield Rose.