Odmiany pomidorów sezonu 2023.
- Anna N
- -Moderator Forum-.
- Od: 30 cze 2011, o 00:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.4
Ewa pytanie o smak pomidora to jak dla mnie najtrudniejsze pytanie.
Każdy ma swoje indywidualne odczucia przekazywane przez kubki smakowe.
Ale już wiemy, że wolisz słodsze odmiany.
A najsłodsze to chyba niektóre koktajlowe np Barry's Grazzy Cherry czy Cytrynek groniasty.
A z tych odmian, które wymieniłaś trudno mi wytypować pomidorka o najsłodszych owocach.
Może więc zacznę od innej strony i wymienię te odmiany, które moim zdaniem nie miały
kwaśnych owoców:
Ałtajskij Oranżewoj
Coustralee
Faworyt
Jantar
Ogólnie to odmiany o żółtych owocach przeważnie mają mniej kwasu ale zdarzają się
też kwaśniejsze i co gorsze całkiem bez smaku.
Brandywine - smaczne, owoce duże. Mogą rosnąć pod folią albo w gruncie.
Miałam Brandywine Apricot, Brandywine Black I Brandywine Sudduth's Strain
Malachitowa Szkatułka owoce zgniło-zielone. Odmiana ceniona za wczesność.
Najlepiej sprawdzać dotykiem czy owoce już dojrzały. Co do smaku to chyba zdania będą podzielone.
Z pewnością będzie smakować tym co lubią pomidory o delikatniejszym smaku. Amatorom tych
kwaśniejszych poleciłabym inne odmiany.
Brutus duże czerwone karbowane owoce. Może rosnąć w gruncie. Nie mogę określić że słodki ale
nie pamiętam aby był bardzo kwaśny.
Aussie uważana za jedną najsmaczniejszych odmian ale bywa problem z plennością.
Chyba lepiej sprawuje się w gruncie niż pod folią. Owoce duże.
Red Pear ładna, dość plenna czerwona sakiewka. Owoce nie są kwaśne.
Nadają się do bezpośredniego spożycia jak i na przetwory bo nie są wodniste.
Faworyt malinowa dość stara plenna odmiana. Może rosnąć w gruncie.
Jantar żółte owoce. U mnie nie grzeszył plennością.
Berkey Tie Dye Pink, Ananas Noir to moim zdaniem piękne i smaczne pomidory
ale chyba Chocolate Stripes i Ruby Surprise mają mniej kwasku od tych 2 wyżej wymienionych.
Mogę się jednak mylić albo źle pamiętać.
Berkeley Tie-Dye u mnie bywa bardzo plenny. Rośnie zarówno w gruncie jak i pod folią.
Ananas Noir też dał radę w gruncie i miał sporo ładnych owoców. Najpiękniej wyglądają
po przekrojeniu.
Niewiele pomogłam. Jeżeli masz nasiona i miejsce na wysadzenie a do tego chęci do uprawy
pomidorów to można posadzić więcej odmian i na przyszły sezon wybrać te które najbardziej
smakowały albo czymś innym zasłużyły na powtórkę.
Każdy ma swoje indywidualne odczucia przekazywane przez kubki smakowe.
Ale już wiemy, że wolisz słodsze odmiany.
A najsłodsze to chyba niektóre koktajlowe np Barry's Grazzy Cherry czy Cytrynek groniasty.
A z tych odmian, które wymieniłaś trudno mi wytypować pomidorka o najsłodszych owocach.
Może więc zacznę od innej strony i wymienię te odmiany, które moim zdaniem nie miały
kwaśnych owoców:
Ałtajskij Oranżewoj
Coustralee
Faworyt
Jantar
Ogólnie to odmiany o żółtych owocach przeważnie mają mniej kwasu ale zdarzają się
też kwaśniejsze i co gorsze całkiem bez smaku.
Brandywine - smaczne, owoce duże. Mogą rosnąć pod folią albo w gruncie.
Miałam Brandywine Apricot, Brandywine Black I Brandywine Sudduth's Strain
Malachitowa Szkatułka owoce zgniło-zielone. Odmiana ceniona za wczesność.
Najlepiej sprawdzać dotykiem czy owoce już dojrzały. Co do smaku to chyba zdania będą podzielone.
Z pewnością będzie smakować tym co lubią pomidory o delikatniejszym smaku. Amatorom tych
kwaśniejszych poleciłabym inne odmiany.
Brutus duże czerwone karbowane owoce. Może rosnąć w gruncie. Nie mogę określić że słodki ale
nie pamiętam aby był bardzo kwaśny.
Aussie uważana za jedną najsmaczniejszych odmian ale bywa problem z plennością.
Chyba lepiej sprawuje się w gruncie niż pod folią. Owoce duże.
Red Pear ładna, dość plenna czerwona sakiewka. Owoce nie są kwaśne.
Nadają się do bezpośredniego spożycia jak i na przetwory bo nie są wodniste.
Faworyt malinowa dość stara plenna odmiana. Może rosnąć w gruncie.
Jantar żółte owoce. U mnie nie grzeszył plennością.
Berkey Tie Dye Pink, Ananas Noir to moim zdaniem piękne i smaczne pomidory
ale chyba Chocolate Stripes i Ruby Surprise mają mniej kwasku od tych 2 wyżej wymienionych.
Mogę się jednak mylić albo źle pamiętać.
Berkeley Tie-Dye u mnie bywa bardzo plenny. Rośnie zarówno w gruncie jak i pod folią.
Ananas Noir też dał radę w gruncie i miał sporo ładnych owoców. Najpiękniej wyglądają
po przekrojeniu.
Niewiele pomogłam. Jeżeli masz nasiona i miejsce na wysadzenie a do tego chęci do uprawy
pomidorów to można posadzić więcej odmian i na przyszły sezon wybrać te które najbardziej
smakowały albo czymś innym zasłużyły na powtórkę.
Pozdrawiam Anna
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
Amethyst Jewel - im bardziej słoneczne stanowisko, tym ciemniejsza będzie barwa owocu.
Uprawiany w cieniu nie będzie miał już tak bogatego fioletowego koloru, będzie bardziej różowy.
Uprawiany w cieniu nie będzie miał już tak bogatego fioletowego koloru, będzie bardziej różowy.
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
-
- 500p
- Od: 12 lut 2023, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aniu, dziękuję za obszerne wyjasnienia na męczące pytania początkującej pomidoromaniaczki. Ale co sobie juz ustalę liste odmian do wysiewu, to za chwilę znowu jakies cudo znajdę i lista pęcznieje. Teraz znow poczytalam o Aurija, ktorej nie mam, a ktora bardzo jest chwalona, podobnie jak Polish Linguisa. I którą kupic i posiać? Ech, niechby juz byl marzec, wysiane i koniec dywagacji.
Nie ma to jak porozmawiać z kimś o pomidorach;) Pozdrawiam Ewa
- Anna N
- -Moderator Forum-.
- Od: 30 cze 2011, o 00:49
Ewuniu to dopiero początek problemów.
Jeżeli nie zniechęcisz się do uprawy pomidorów już w pierwszym swoim sezonie
to szybko dojdziesz do momentu, że będziesz miała problem co wybrać z 300 odmian.
Miałam Auriję i Polish Linguisa też miałam.
Ale nie pamiętam czy Polish Linguisa była słodka w smaku bo miałam ją kilka lat temu.
Aurija zależnie od roku. Zdarza się, że dobrze trzyma się w gruncie i owocuje do końca sezonu,
w innym roku coś jej nie pasuje. Odmiana bardzo dobra do suszenia.
Przy okazji poczytaj o suchej zgniliźnie wierzchołkowej na którą są najczęsciej
narażone owoce pomidorów o podłużnym kształcie:
search.php?keywords=sucha+zgnilizna+wierzcho%C5%82kowa
Tutaj o odmianach a nie o problemach z uprawą. Ale o niektórych problemach warto wiedzieć przy wyborze odmian.
A tak przy okazji pytanie dla znawców starych odmian.
Miałam też kiedyś pomidora Sarnowski Polnish Plum.
W opisach i rodowodzie bardzo podobny do Polnish Linguisa.
Pomimo, że miałam obie te odmiany to nie spotkały się one u mnie w jednym sezonie.
Nie było więc okazji aby je dokładniej porównać.
Ktoś pamięta jeszcze tego Sarnowski Polnish Plum?
Jeżeli nie zniechęcisz się do uprawy pomidorów już w pierwszym swoim sezonie
to szybko dojdziesz do momentu, że będziesz miała problem co wybrać z 300 odmian.
Miałam Auriję i Polish Linguisa też miałam.
Ale nie pamiętam czy Polish Linguisa była słodka w smaku bo miałam ją kilka lat temu.
Aurija zależnie od roku. Zdarza się, że dobrze trzyma się w gruncie i owocuje do końca sezonu,
w innym roku coś jej nie pasuje. Odmiana bardzo dobra do suszenia.
Przy okazji poczytaj o suchej zgniliźnie wierzchołkowej na którą są najczęsciej
narażone owoce pomidorów o podłużnym kształcie:
search.php?keywords=sucha+zgnilizna+wierzcho%C5%82kowa
Tutaj o odmianach a nie o problemach z uprawą. Ale o niektórych problemach warto wiedzieć przy wyborze odmian.
A tak przy okazji pytanie dla znawców starych odmian.
Miałam też kiedyś pomidora Sarnowski Polnish Plum.
W opisach i rodowodzie bardzo podobny do Polnish Linguisa.
Pomimo, że miałam obie te odmiany to nie spotkały się one u mnie w jednym sezonie.
Nie było więc okazji aby je dokładniej porównać.
Ktoś pamięta jeszcze tego Sarnowski Polnish Plum?
Pozdrawiam Anna
- Mirek19
- 1000p
Nie polecam początkującym
Odmiana bardzo wrażliwa na SZW i wymagająca podwyższonego nawożenia wapniem.
Po dwóch latach uprawy odpuściłem sobie.
Powyżej 3.piętra zawsze łapała SZW...
Udało mi się odszukać zdjęcie sprzed trzech lat...
Pozdrawiam, Mirek
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 16 sty 2023, o 11:49
Już miałam pisać jaką najsłodszą odmianę z wielkoowocowych miałam u siebie w zeszłym sezonie ale boję się, że Twoja lista faktycznie w końcu pęknie (mam dokładnie to samo w tym roku, także współczuję!).
Potwierdzę natomiast to co napisano wyżej o Aurija - można się przejechać na SZW jeśli się nie zadba odpowiednio… ja w tym roku z niej rezygnuję z tego powodu.
Potwierdzę natomiast to co napisano wyżej o Aurija - można się przejechać na SZW jeśli się nie zadba odpowiednio… ja w tym roku z niej rezygnuję z tego powodu.
Doti
- Mirek19
- 1000p
Ja już wyleczyłem się z "szaleństwa odmianowego"
Najczęściej uprawiam 5-7 odmian pomidorów
Stałą miejscówkę mają -
Bawole serce
Faworyt
Red Pear
Black Prince
Korzystam z własnych nasion...
Najczęściej uprawiam 5-7 odmian pomidorów
Stałą miejscówkę mają -
Bawole serce
Faworyt
Red Pear
Black Prince
Korzystam z własnych nasion...
Pozdrawiam, Mirek
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 16 sty 2023, o 11:49
W tym kierunku docelowo zmierzam, ale póki co jestem na etapie próbowania które odmiany mi smakują, które dam radę ogarnąć przy pracy na pełen etat, no i które dadzą radę w mojej glebie (większość sądzę pod chmurką).
Także jeszcze długa droga przede mną i sporo stron w zeszycie do zapisania
Także jeszcze długa droga przede mną i sporo stron w zeszycie do zapisania
Doti
-
- 500p
- Od: 12 lut 2023, o 18:40
Mirku i Doti Dzięki za ostrzeżenie przed Aurija. Rzeczywiście pewnie ją sobie odpuszczę, bo ja dopiero drugi rok w pomidorach siedzę i jeszcze zielona jestem w wielu sprawach, więc pewnie byłaby porażka.
Doti zdradź proszę co to za cudo było. Moja lista juz jak balon, więc może w przyszłym roku.
U mnie pomidoroza w pełni rozwoju będę szaleć pod folią i pod chmurką. Żeby tylko rok nie był mokry.
Bawole serce sadziłam w ubiegłym roku pyszny pomidorek. W tym roku spróbuję Węgierskie Bawole Serce. Nie sprawdzil sie natomiast Maliniak, za kwaśny dla mnie, ale plonowanie i uprawa ok.
Doti zdradź proszę co to za cudo było. Moja lista juz jak balon, więc może w przyszłym roku.
U mnie pomidoroza w pełni rozwoju będę szaleć pod folią i pod chmurką. Żeby tylko rok nie był mokry.
Bawole serce sadziłam w ubiegłym roku pyszny pomidorek. W tym roku spróbuję Węgierskie Bawole Serce. Nie sprawdzil sie natomiast Maliniak, za kwaśny dla mnie, ale plonowanie i uprawa ok.
Nie ma to jak porozmawiać z kimś o pomidorach;) Pozdrawiam Ewa
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Mirek19 Red pear masz z nasion polskiego producenta, czy zagraniczne nasiona?
- Mirek19
- 1000p
Red Pear mam w uprawie od 4-5 lat.
Prawdopodobnie pierwotnie były to nasiona od polskiego producenta (być może Legutko ?)
Tak, jak pisałem wyżej - nasiona pozyskuję z własnych owoców.
Prawdopodobnie pierwotnie były to nasiona od polskiego producenta (być może Legutko ?)
Tak, jak pisałem wyżej - nasiona pozyskuję z własnych owoców.
Pozdrawiam, Mirek
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Dopytuję, gdyż wiele osób narzeka, że ta odmiana z polskich nasion jest mierna. Swoją drogą pomidor malinowy Mirek19, bardzo wartościowa odmiana
Zastanawiałem się na rok przyszły czyli 2024 nad Faworytem, ale piszecie że kwaśny i późny chyba sobie odpuszczę, a opal esence jak smakowo?
Zastanawiałem się na rok przyszły czyli 2024 nad Faworytem, ale piszecie że kwaśny i późny chyba sobie odpuszczę, a opal esence jak smakowo?
- Mirek19
- 1000p
Dziękuję
W tym sezonie ponownie mam w planach wysiać pomidora Mirek19
Pozdrawiam, Mirek