Ostatnio sadzę najwięcej samokończącego pomidora z Sycylii. Dostałam trochę pomidorów suszonych od osoby, która była tam na wypoczynku i tak dla zabawy wysiałam nasiona. Wzeszły i wyrosły bardzo wczesne, suche czerwone pomidorki o różnych kształtach i wielkościach. Na surowo są dość dobre ale passata to już jest super. Jak pobiorę sadzonki z krzaczków to zdążą zaowocować, dla mnie to pomidor idealny. Odporność ma dobrą, krzaczki są wiotkie i nieduże, leżą na ściółce z trawy. Zachęcam do takich eksperymentów bo można trafić na perełkę.
Do tego sadzę jeszcze krzyżówki Kozuli, które ustalam. Tu już są różne kolory, wielkości i świetne smaki.
Aria aż z Sycylii ulala fajnie, ja pamiętam jak zaczynałem z pomidorami to też wydłubałem nasiona z pomidora który mi smakował, a jak wykiełkowały to się cieszyłem jak dziecko, dzisiaj zrobiłem eksperyment i posiałem pomidorka pod nazwą koktajlowy z Turcji średnia waga 40g sztuka bardzo smaczny ciekawe co wyrośnie. A wilki kiedyś też ukorzeniałem przy dobrej pogodzie to miałem pomidory do jesieni
Kozula to musi być dobra żeby takie krzyżówki nasion stworzyć.
Ja to tylko same czerwone miałem, u niektórych widziałem czarne zawsze byłem ciekawy jak smakują może kiedyś spróbuję.
przemek1136 pisze: ↑13 maja 2023, o 22:17
Ja wolę jeszcze trochę poczekać z wysadzaniem do gruntu i dlatego dzisiaj przesadziłem sadzonki z pierścieni do 2 l doniczek.
Też swoje grunciaki będę wysadzał w ostatnim tygodniu maja
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Posadziłam do gruntu 1/3 sadzonek - kończyłam już jak było ciemnawo Jutro posadzę resztę i zrobię nad nimi tunelik. Były już zbyt duże, część powyciągana - sadziłam na płasko. Dwarfy Arctic Rose są w donicach, 4 sadzonki: Cornabel, Cabosse i Big Mama w tunelu i te same odmiany po 1 sztuce będą pod chmurką - chcę porównać jak się zachowają w różnych warunkach.
Moje grunciaki aż się proszą o wysadzenie,ale jutro ma padać i środa też deszczowa więc czekają w tunelu na lepszą aurę. Część ma już pąki, kilka kwitnie.
Nie ma to jak porozmawiać z kimś o pomidorach;) Pozdrawiam Ewa
Mam jeszcze trochę czasu by zdecydować po ile posadzić z danej odmiany. Pod daszkiem mam miejsce na 28 szt więc prawdopodobnie Hapynet F1 będzie miał oddzielne stanowisko. Odmiany: Millonety F1, Corazon F1, Buffalosteak F1, Orange Wellington F1, Giulietta F1, Carter F1 i Hapynet F1. Będą też koktajlówki: Purpurina F1, Chick F1, Moncherry F1, Mirabell, Zuccherino F1 i Scintilla F1.
Pomidor Buffalosteak to bardzo plenna odmiana, która nadaje się do uprawy w gruncie, pojemnikach na balkonie i w tunelach foliowych.
Owoce tej odmiany są okrągłe, lekko spłaszczone z wyraźnym żebrowaniem w intensywnie czerwonym kolorze. Odmiana wykształca owoce w typie Bawole Serce. Masa jednego owocu dochodzi do 180 g.
Pomidor Buffalosteak jest odporny na popularne choroby w tym na wirusa mozaiki tytoniu i werticiliozę.
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Sorki za pomyłkę w pisowni w moim poprzednim poście uciekła mi końcówka:
Przemku możesz coś powiedzieć o pomidorze buffalosteak F1 mam tą odmiane pierwszy raz w zyciu a żadnych opini o nim nie mogę na forum znaleźć.
W marcu przekopałem ziemię z nawozami pod pomidory gruntowe. Pod koniec maja będę je wysadzał i tak się zastanawiam czy powinienem jeszcze raz przekopać żeby spulchnić glebę ? A wy jak robicie ?
Ja nie przekopuję tak często , chyba że jest powód np. wybrać perz . To wtedy widłami tylko podnoszę .
Bezpośrednio przed sadzeniem nie powinno się przekopywać bo ziemia osiadając przydusza korzenie .
To jest jedna z teorii . Inna , że zakłóca się życie glebowe .