Grevillea robusta
-
- 10p - Początkujący
- Od: 11 cze 2010, o 23:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Grevillea robusta
Czy ktoś ma doświadczenie w uprawie grevillei oraz jakieś zdjęcia ładnego okazu? Moje siewki dopiero co wzeszły.
Z informacji, które znalazłem
Rodzina: Srebrnikowate( Proteaceae)
Ojczyzna: Australia (Queens-land, Nowa Południowa Walia) Opis: grewilla jest u nas ceniona jako wdzięczna roślina pokojowa. Rośnie bardzo szybko i osiąga dużą wysokość. W ojczyźnie dorasta do ogromnych rozmiarów. Jej wartość ozdobna polega na smukłym pokroju i podobnych do paproci, pierzastych liściach, wierzchem zielonych, a spodem pokrytych srebrnymi włoskami.
Z informacji, które znalazłem
Rodzina: Srebrnikowate( Proteaceae)
Ojczyzna: Australia (Queens-land, Nowa Południowa Walia) Opis: grewilla jest u nas ceniona jako wdzięczna roślina pokojowa. Rośnie bardzo szybko i osiąga dużą wysokość. W ojczyźnie dorasta do ogromnych rozmiarów. Jej wartość ozdobna polega na smukłym pokroju i podobnych do paproci, pierzastych liściach, wierzchem zielonych, a spodem pokrytych srebrnymi włoskami.
Re: Prośba o identyfikację rośliny
Grevillea robusta
Dąb jedwabisty
Z kilkudziesięciu nasion udało mi się wyhodować dwie roślinki. Po około dwóch miesiącach od wykiełkowania prezentują się bardzo ładnie choć musiałem je już dwa razy przesadzać do większych doniczek. Korzenie zaczęły wychodzić otworem drenażowym w doniczce. Docelowo rosnąć będą w mieszkaniu jako przycinane drzewka (nie będę próbował swoich sił z bonsai). Chcę je wypuścić do około 1,5-2 m. Czy ktoś ma u siebie te drzewka i może podzielić się uwagami na ich temat?
Tu jeszcze jedno zdjęcie
Tu jeszcze jedno zdjęcie
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Dąb jedwabisty
Czy to na pewno dąb jedwabisty (Quercus velutina) ? Ta siewka przypomina mi raczej siewkę dębu bezszypułkowego 'Insecata'
(Quercus petraea) ale Ty wiesz chyba lepiej....
(Quercus petraea) ale Ty wiesz chyba lepiej....
Re: Dąb - materiał na bonsai
Moje drzewko to Grevillea robusta. Czyli właśnie dąb jedwabisty
Tu zdjęcie z internetu przedstawiające liście i kwiatostany dorosłego okazu.
Tu zdjęcie z internetu przedstawiające liście i kwiatostany dorosłego okazu.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Kontakt:
Re: Grevillea robusta
Tak... to Grevillea robusta viewtopic.php?p=4947079#p4947079
Jeśli o przynależność gatunkową jesteśmy w domu. Szkoda, że tak małe zainteresowanie drzewem bo wyjątkowo atrakcyjne. I fajnie mieć coś innego niż wszyscy. Nasiona wysiane do pojemników w marcu do mieszanki ziemi kwiatowej z włóknem kokosowym w proporcjach 1:1. Z 30 nasion wykiełkowały dwa. Nie wiem, czy to skutek niskiej kiełkowalności, czy nasiona były stare. Na razie stoją na parapecie od zachodniej strony. Podlewane raz w tygodniu. Zobaczymy jak będzie dalej. Docelowo ma stworzyć duet z drugą mało popularną w Polsce roślinką. Banksją bagienną. Z trzech nasion wykiełkowały dwa. Niestety te rosną bardzo powoli. Mi się na szczęście nie spieszy. Poczekam
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Kontakt:
Mamy trochę tematów o roślinach 'egzotycznych" bo przez te wszystkie lata bywali na forum maniacy próbujący je uprawiać.
Ja też swego czasu należałam do nich
Uprawiałam, drzewo storczykowe,drzewo butelkowe i inne drzewa ale ich czas już minął.
Podaję Ci kilka linków może zechcesz zajrzeć do nich?
viewtopic.php?f=19&t=15304
viewtopic.php?f=19&t=66533
viewtopic.php?f=19&t=70604
viewtopic.php?f=19&t=91262
viewtopic.php?f=18&t=7539
Ja też swego czasu należałam do nich
Uprawiałam, drzewo storczykowe,drzewo butelkowe i inne drzewa ale ich czas już minął.
Podaję Ci kilka linków może zechcesz zajrzeć do nich?
viewtopic.php?f=19&t=15304
viewtopic.php?f=19&t=66533
viewtopic.php?f=19&t=70604
viewtopic.php?f=19&t=91262
viewtopic.php?f=18&t=7539
Dzięki za linki.
Chętnie poczytam
Chętnie poczytam