Grzyby jadalne - nasze zbiory
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Grzyby jadalne - jakie mamy zbiory w sezonie 2020....
Koniec sezonu, resztki w lesie posprzątane - same stare , młode już nie rosną. Przyznam, ze sezon był w tym roku dłuższy. Zawsze się kończył
Przed 1 listopada .
Przed 1 listopada .
Pozdrawiam! Gienia.
- wiridiana
- 500p
- Od: 1 maja 2017, o 22:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: W temacie jesiennych grzybów
Bo też i w pewnym momencie grzyby nie rosły mimo, że było mokro. I może teraz odbijały to sobie. A przecież ciągle ciepło i nieco bardziej wilgotno w lesie niż wcześniej. Ja jutro sprawdzę w lesie koło domu. W zeszłą niedzielą coś się tam uzbierało, ale dużo robaczywych i to nawet malutkich. I ze zdrową nóżką.
Re: W temacie jesiennych grzybów
A możesz pokazać zdjęcie tych leśnych boczniaków, przyznam się, że nie widziałam jak rosną,malopolanin pisze:Opieńki do wykorzystania w kuchni powinno się zbierać młode i średnio wyrośnięte.
Dla mnie marynowana opieńka miodowa to idealny dodatek do białego barszczu.
W tym roku opieńki zawiodły, ale nie zawiodły inne jesienne grzyby - boczniaki. Ciągle można je zbierać w lesie, a ja i mój sąsiad mamy u siebie na działce na karpach po wyciętych drzewach. Moje skonsumowane jako baza "flaczków" grzybowych. Sąsiada jeszcze rosną, choć ewidentnie przetrzymane, wielkie kapelusze.
ale to naturanie czy szepione jakoś specjalnie?
-
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
Re: Grzyby jadalne w ogródku.Amatorska uprawa
Deszcze padają, noce ciepłe, i guzik! I na działce i w okolicznych lasach puchy. Koleżanka wróciła z Suwalszczyzny, co roku przywoziła sznury suszonych grzybów i słoiki marynowanych, i tam też puchy. Tylko w Małopolsce zbierają prawdziwki wiadrami...Ech! Dusza łka...
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
A u nas w okolicach Torunia susza jak była od maja tak jest. Nie pada nic i ściółka wyschnięta na popiół. Jedyne grzyby jakie widziałam w tym roku to muchomory cytrynowe rosnące w moim ogrodzie Były pojedyncze zajączki i gołąbki winne, ale kluczem jest tu słowo "pojedyncze"
Pozdrawiam Lucyna
-
Deszcz pada od czasu do czasu, jak nie pada to poranna rosa " po kolana", raz ciepło raz zimno, a z grzybami istny armagedon. W promieniu ok. kilometra od mojej działki znalazłem JEDNEGO muchomora. Sąsiadka, która za grzybami potrafi oblecieć pół powiatu, też wróciła z pustym koszykiem. Nie ma nawet olszówek, a przecież to typowy jesienny grzyb co nie boi się suszy. Prawdziwa klęska.
Za to w rejonie Szczecina muchomorów od groma
- Szczurbobik
Jedyne grzyby jakie oglądam w tym roku, to rosnące na moim trawniczku pod lasem, muchomory cytrynowe i gołąbki winne. Tych drugich nie zbieram, bo pod dębami nie są smaczne. Kompozycja kolorystyczna robi wrażenie
Pozdrawiam Lucyna
- Szczurbobik
zapowiadają w najbliższych dniach spadek temperatury nad ranem do 2 C, więc chyba "już po grzybach"
Pozdrawiam Lucyna
-
Wreszcie cztery maślaki. Ale na moje oko więcej było robaków niż grzyba. Do tego trzy kapciowate olszówki. I tyle temacie grzybów!
-
- 100p
- Od: 21 sie 2010, o 06:59
Pozdrawiam Aga