Witam wszystkich miłośników oczek wodnych i mam pytanie jak walczycie z glonami nitkowatymi w Waszych oczkach? Rok po roku mam ten sam problem, ale w tym roku ilość ich glonów to już przesada Zawsze stosowałem preparaty OASE, a ubiegłym roku pod koniec sezonu spróbowałem z Hydroidea i byłem mega zadowolony. Idąc tym tropem w tym roku zastosowaliliśmy? tez ten sam preparat Hydroidea i ….. nic. Mimo kilku powtórzeń z aplikacja tego środka, glony nadal mają przewagę.
Wodę mam czystą dobrze napowietrzoną, czyli wszystko co glony lubią
Glony nitkowate w oczku - problem
-
- 500p
- Od: 6 sty 2008, o 07:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Glony nitkowate w oczku - problem
Do jezior, czy wiejskich stawów też wsypałabyś chemię? Może trochę poczytać i zastosować równowagę biologiczną
pozdrawiam
Jacek
Jacek
- Szczurbobik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Glony nitkowate w oczku - problem
Warto poczytać o cyklu azotowym. Może być bibliografia akwarystyczna. Zasady działania obiegu związków azotu są te same. W skrócie: im więcej roślin wodnych w stosunku do ilości ryb, tym lepiej, filtracja biologiczna i mechaniczna wspomagana o bakterie nitryfikacyjne, ograniczone karmienie ryb, wzbogacenie oczka o organizmy filtrujące wodę i zjadające detrytus. No i co na początku zawsze niezbędne, wyciąganie glonów siateczką
Pozdrawiam Lucyna