Ilość opadów
- magn0lia
- 50p
- Od: 2 lis 2012, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ilość opadów
Kochani, szukałam na forum i nie znalazłam chyba że źle szukałam to wybaczcie. Kupiłam sobie deszczomierz i skrupulatnie mierzę ilość opadów. Czy ktoś może wie jaki opad jest wystarczający do tego żeby na przykład nie podlewać? Dziś w nocy przykładowo spadło 2,5 mm deszczu na metr kwadrat. Oprócz tego że zmierzyłam chciałabym wiedzieć czy to jest dużo czy mało, czy powinnam podlewać czy jest już wystarczająco podlane. Zaznaczam że nie jestem rolnikiem, uprawiam tylko kwiaty i podstawowe warzywa typu ogórki i pomidory.
Moje ukochane kwiaty
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ilość opadów
Te 2,5 litra wody na 1m2, to tyle, żeby opłukać rośliny z kurzu. Bo, przy tak mocnym obecnie nagrzanej ziemi taka ilość deszczu szybko wyparuje.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ilość opadów
Ale za to w Warszawie spadło tyle deszczu, że dobrze nawodniło glebę. U mnie w wiaderku 9cm czyli 90l/m2 Mnie to akurat cieszy, ale tam, gdzie wybetonowane place i zbyt mała średnica odpływów i kolektorów burzowych, to nie za bardzo Na studiach w czasach komuny uczono mnie, że kanalizację deszczową projektuje się na największy w czasie 100lat opad. Kojarzycie te kanały, którymi w czasie powstania wędrowali powstańcy