Lilie-uprawa cz.8
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 lis 2020, o 09:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lilie-uprawa cz.8
Poprzednia część 7
Jak Wasze lilie rosną a może kwitną
A slimorki i poskrzypka jest ?
Rosną wszędzie ,a jedna z nich wygięła się w poziomie niesamowite .
Jak ona ma kwitnąć ?czy da się coś z nią zrobić ?
Jak Wasze lilie rosną a może kwitną
A slimorki i poskrzypka jest ?
Rosną wszędzie ,a jedna z nich wygięła się w poziomie niesamowite .
Jak ona ma kwitnąć ?czy da się coś z nią zrobić ?
- Eliza52
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Lilie-uprawa cz.7
Bogusia, nie ruszaj tej lilii, bo złamiesz. Możesz jedynie podkładać jej pod łodygę coraz wyższą podkładkę to może sama się trochę naprostuje. Musiałaś tak posadzić, albo ma za mało słońca i wygięła się w stronę jasności
Moje lilie rosną w donicach nic ich nie może zeżreć, a kilka poskrzypek utłukłam. U mnie lilie w różnej fazie rozwoju
Moje lilie rosną w donicach nic ich nie może zeżreć, a kilka poskrzypek utłukłam. U mnie lilie w różnej fazie rozwoju
Pozdrawiam Ela
-
Elu zrobiłam prawie tak jak napisałaś ,delikatnie ją podniosłam
da się ale nie w pełni do pionu .
Zrobię jej z czegoś podkładkę by się prostowała powoli .
To jedna chyba z piękniejszych odmian .
Chyba cebulę krzywo włożyłam Elu masz rację .
da się ale nie w pełni do pionu .
Zrobię jej z czegoś podkładkę by się prostowała powoli .
To jedna chyba z piękniejszych odmian .
Chyba cebulę krzywo włożyłam Elu masz rację .
Pani Elizo, widzę że trzyma pani lilie w doniczkach/wiaderkach, a ponieważ sama się nad takim rozwiązaniem zastanawiam, to skorzystam z okazji i zapytam o jedną rzecz: jak z zimowaniem i mokrą porą roku? Czy oryginalne otwory odpływowe w doninczkach producenckich (w takie chciałam wsadzić cebule) są wystarczające? A może podkopać trochę więcej, niż na wysokość doniczki?
Chcę na jesieni wykopać swoje lilie, przejrzeć pod względem cebulek przybyszowych i kilka podarować siostrze. Problem jest taki, że ja się z siostra widuję raz w roku latem. W tym roku nie chciałabym wykopywać lilii podczas kwitnienia, więc po jesiennych porządkach mogłabym te dla siostry spakować w doniczki, tak przezimować, a w przyszłym roku w maju lub lipcu pojechałyby do nowego ogrodu. Tak przygotowane lilie będą łatwiejsze w obsłudze, mimo iż znów będzie ich pora na rośnięcie/kwitnienie.
Jeszcze jedno pytanie: w jednym z wcześniejszych postów napisała pani, że ma 500-600 sztuk cebul - to ile cebul można wsadzić w jedną doniczkę ok. 23cm? Mam taką doniczkę po rododendronie chyba, chciałabym ją wykorzystać zamiast kupować kolejną. Mam też nieco większe wiaderko, mogę je poświęcić (ma pewnie ok. 30cm średnicy i 50cm wysokości, kwiaciarnie mają tu w takich kwiaty cięte).
Chcę na jesieni wykopać swoje lilie, przejrzeć pod względem cebulek przybyszowych i kilka podarować siostrze. Problem jest taki, że ja się z siostra widuję raz w roku latem. W tym roku nie chciałabym wykopywać lilii podczas kwitnienia, więc po jesiennych porządkach mogłabym te dla siostry spakować w doniczki, tak przezimować, a w przyszłym roku w maju lub lipcu pojechałyby do nowego ogrodu. Tak przygotowane lilie będą łatwiejsze w obsłudze, mimo iż znów będzie ich pora na rośnięcie/kwitnienie.
Jeszcze jedno pytanie: w jednym z wcześniejszych postów napisała pani, że ma 500-600 sztuk cebul - to ile cebul można wsadzić w jedną doniczkę ok. 23cm? Mam taką doniczkę po rododendronie chyba, chciałabym ją wykorzystać zamiast kupować kolejną. Mam też nieco większe wiaderko, mogę je poświęcić (ma pewnie ok. 30cm średnicy i 50cm wysokości, kwiaciarnie mają tu w takich kwiaty cięte).
- Eliza52
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Aberracje na dzień dzisiejszy to moje lilie wszystkie siedzą w doniczkach ale wkopanych do gleby. Za dużo miałam donic i już nie było miejsca pod zabudowanym balkonem na donice , które stawiałam na czas zimy. Piwnicę mam ciepłą i nie stawiałam tam donic. Lilia może być w czasie zimy na zewnątrz ale pod okapem i oczywiście przykryta. Robiłam różne manewry, nawet robiłam boksy ze styropianu i dlatego dałam sobie spokój z liliami w donicach przenoszonych.
Donica produkcyjna ma wystarczające otwory, a dół wykop na wysokość donicy, nawet trochę mniejszy, żeby donica wystawała.
A ile cebul sadzić? różnie, zależy od gatunku lilii, wielkości cebuli
Donica produkcyjna ma wystarczające otwory, a dół wykop na wysokość donicy, nawet trochę mniejszy, żeby donica wystawała.
A ile cebul sadzić? różnie, zależy od gatunku lilii, wielkości cebuli
Pozdrawiam Ela
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Żona mi kołki na głowie ciosa, że nie popatrzyłem na wysokość odmian jak sadziłem cebulki, bo teraz te tutaj-o są zupełnie zagłuszone i w ogóle ich kwiatów nie widać…
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
-
Witam ,ależ piękne są te Wasze lilie
Tak patrzę i juz wiem ,wyrzucę z rabatki drobnicę, a zasadzę tam lilie gęsto ,jak u Poli
Okazuje się ,że gęsto posadzone wygladają przecudnie .
Tak patrzę i juz wiem ,wyrzucę z rabatki drobnicę, a zasadzę tam lilie gęsto ,jak u Poli
Okazuje się ,że gęsto posadzone wygladają przecudnie .
Cześć, około półtora miesiąca temu posadziłem w doniczce lilię drzewiastą. Zakopana płycej niż normalnie robi się to na zewnątrz, czyli około 1,5 grubości cebulki. Cebulka wyglądała na zdrową. Znajduje się w pomieszczeniu o temp. 16-20 stopni, podlewam delikatnie. Po jakim czasie powinna pokazać się nad ziemią ?
-
Irbis witaj Czy Ty na pewno chcesz by już zaczęła wypuszczać liście?
Jeśli ja potem przesadzisz do ogrodu ,czy nawet zostawisz w donicy to za wcześnie w lutym na jej wybudzenie.
Do kwietnia nie należy tego robić .
Mam cebule w ziemi próchnicznej w doniczkach ,skrzyneczkach ,a te w pudle styropianowym .
Nie podlewam żadnej od zakupu w grudniu,a niektóre od pażdziernika .
Pudło zamknięte nakryte ciepłym chodnikiem ,mają ciemno i nie zamierzają niczego wypuszczać.
A korzenie piękne już i zdrowe.
Jeśli ja potem przesadzisz do ogrodu ,czy nawet zostawisz w donicy to za wcześnie w lutym na jej wybudzenie.
Do kwietnia nie należy tego robić .
Mam cebule w ziemi próchnicznej w doniczkach ,skrzyneczkach ,a te w pudle styropianowym .
Nie podlewam żadnej od zakupu w grudniu,a niektóre od pażdziernika .
Pudło zamknięte nakryte ciepłym chodnikiem ,mają ciemno i nie zamierzają niczego wypuszczać.
A korzenie piękne już i zdrowe.
-
Witam W takim stanie wyjęłam dzisiaj z doniczek cebule ,
które w próchnicznej ziemi bez podlewania
przetrwały od wczesnej jesieni do teraz .
Metoda pierwszy raz zastosowana u mnie sprawdziła się .
Teraz są już na parapecie i ciut podlane.
Te które są jeszcze w torebeczkach i nie wykazują problemu
z wyrywaniem się na świat ,niech będą .
Może przetrwają do sadzenia w kwietniu i później .
które w próchnicznej ziemi bez podlewania
przetrwały od wczesnej jesieni do teraz .
Metoda pierwszy raz zastosowana u mnie sprawdziła się .
Teraz są już na parapecie i ciut podlane.
Te które są jeszcze w torebeczkach i nie wykazują problemu
z wyrywaniem się na świat ,niech będą .
Może przetrwają do sadzenia w kwietniu i później .
Witam,
Posadziłam 12 cebulek lilii orientalnych, niestety w 3 pędy zeżarły w jedną noc bezmuszlowe ślimaki. Czy taka lilia ma jeszcze szansę przeżyć?
Posadziłam 12 cebulek lilii orientalnych, niestety w 3 pędy zeżarły w jedną noc bezmuszlowe ślimaki. Czy taka lilia ma jeszcze szansę przeżyć?
- elaos
- 500p
- Od: 10 kwie 2016, o 17:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na alleg... (zmod). są lilie drzewiaste po 2 zł, kupował ktoś o takiej porze? Możliwe, żeby po roku czasu jeszcze się przyjęły, bo przecież tegoroczne dopiero co zakończyły kwitnienie i są zielone.
Pozdrawiam-Ela
Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
- Kleksik
- 200p
- Od: 24 mar 2012, o 19:12
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lilie-uprawa cz.7
Kupiłam... tak późno i był to pierwszy i ostatni raz. Cebulki zmaltretowane, wysuszone albo w większej części zgniłe. Zmoderowano. Iwona
Pozdrawiam
Katarzyna
Katarzyna