Wysoki Bawole Serce w gruncie?
Wysoki Bawole Serce w gruncie?
Od kilku lat uprawiam na dzialce pomidory gruntowe 'Malinowy Ożarowski' wysoki. w tym roku kupiłem nasiona Bawole Serce' wysoki, mam nieduże sadzonki.Czy udadzą się na gruncie bez okryć.
o rany jaki piękny- ja też chcę mieć takie!!!!!! jakie czynności wykonałeś żeby dorósł taki okaz?? moje bawole dopiero wypuszczają liście właś. co mam potem zrobić- na pewno przepikować, po 15 wsadzić do gruntu- pewnie dosypać kwaśnego torfu..........
wsadzić paliki- ale jak długie??
czym podsypać i w jakiej ilości?? kiedy dokładnie przyciąć ?? i w którym miejscu i czym ( tzn wyciąć czy uszczyknąć?? i ostatnie pytanie-
czy pryskałeś chemią i jak często?? ewentualnie czym( ja na razie zaopatrzyłam się w karate i topsin (jest napisane ze dobre na szarą pleśń)
ps ale wolałabym nie pryskać. a pomidory oczywiście do ogródka...
pozdrawiam monika
wsadzić paliki- ale jak długie??
czym podsypać i w jakiej ilości?? kiedy dokładnie przyciąć ?? i w którym miejscu i czym ( tzn wyciąć czy uszczyknąć?? i ostatnie pytanie-
czy pryskałeś chemią i jak często?? ewentualnie czym( ja na razie zaopatrzyłam się w karate i topsin (jest napisane ze dobre na szarą pleśń)
ps ale wolałabym nie pryskać. a pomidory oczywiście do ogródka...
pozdrawiam monika
Pomidory te uprawia się podobnie jak inne,informacje na ten temat znajdziesz na tym forum.Ja pomidory wysadzam do gruntu po 20 maja nie wcześniej.Najistotniejsza jest ochrona pomidora przeciw zarazie ziemniaczanej stosując dostępne środki chemiczne.Zwykle pod koniec czerwca przeprowadzam pierwszy zabieg ,a następne w zależności od warunków atmosferycznych. Nawożenie stosuje gnojówką z odchodów ptasich.W okresie intensywnego wzrostu roślin,a także wiązania owoców dobrze jest stosować zasilanie pomidorów saletrą wapniową,która jest skuteczna przy zapobieganiu i zwalczaniu suchej zgnilizny wierzchołkowej.
Pomidory Bawole Serce należy przywiązywać do tradycyjnych palików o wys. 150-160 cm.Można je prowadzić na na jeden lub na dwa pędy,ja prowadzę na jeden.Oznacza to,że wszystkie pędy boczne wyrastające z kątów liści należy usunąć,gdy mają ok. 2-3 cm. Gdy owoce na pierwszym gronie mają wielkość orzecha włoskiego usuwa się dolne liście,przyśpiesza to dojrzewanie pomidorów i poprawia zdrowotność.Jako pierwsze usuwa się liście stare i porażone, pozostawiając 1 lub 2 pod gronem.Jednorazowo można usunąć max. 3-4 liście.
- MagdaMisia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.