Rosliny w oczku - jak dobrac??

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zimar
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 maja 2008, o 15:29

Rosliny w oczku - jak dobrac??

Post »

Od kilku lat posiadam oczko wodne, po przebudowie postanowiłem zorganizować życie roślinne od nowa, wcześniej rosliny oprócz lilii były przypadkowe.

proszę o poradę, jak je dobrać w jakiej ilości, żeby jednocześnie spełniały role oczyszczająca.
Oczko moje ma ok 7m3 wody, głębokość max ok. 130cm.

Są oczywiście półki. nie ma kaskady, jest filtr 120L, woda z niego wypływa na płyciznę.
W oczku jest ok 200 rybek, głównie karasie.

pozdr
zimar

UWAGA! Proszę używać polskiej czcionki. Obrazek
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Rosliny w oczku - jak dobrac??

Post »

zimar pisze: proszę o poradę, jak je dobrać w jakiej ilości, żeby jednocześnie spełniały role oczyszczająca.
Oczko moje ma ok 7m3 wody, głębokość max ok. 130cm.
Są oczywiście polki. nie ma kaskady, jest filtr 120L, woda z niego wypływa na płyciznę.
W oczku jest ok 200 rybek, głownie karasie.
Po pierwsze, zacząłeś od tyłu.
Najpierw obsadza się oczko roślinami, ok 5 szt roślin na 1m2 powierzchni oczka. Najpierw sadzi się rośliny żarłoczne (tatarak, oczeret, kosaćce, pałka, jeżogłówka, grzybienie, itp),a dopiero po kilku miesiącach, a nawet po roku, jak rośliny dobrze się przyjmą, i zacznie spadać w wodzie, poziom amoniaku i azotanów, wprowadza się ryby. Wtedy możemy nasadzić rosliny dobierane pod względem dekoracyjności (kaczeńce, niezapominajki, łączeń baldaszkowy, strzałka szerokolistna, kosaciec żółty itp TUTAJ znajdziesz ich więcej, chociaż jeszcze nie wszystkie). Bo to rośliny odpowiadają w głównej mierze za czystość wody. Pisząc czystość wody, mam na myśli zawartość w wodzie amoniaku, i jego pochodnych azotynów i azotanów. Te ostatnie to wynik tzw. "Cyklu Azotowego". Azotany są główna przyczyną powstawiania w oczku tzw. zakwitów glonów.
A największym producentem amoniaku w oczku są właśnie ryby.
W nowym oczku suma długości wprowadzanych ryb nie powinna przekraczać 25 cm na każdy m2 powierzchni oczka. Oczko np o powierzchni 5m2 może przyjąć na początek ryby o łącznej długości 125 cm, tzn ok tuzina dziesięciocentymetrowych ryb. Daje to rybom wystarczająco dużo powierzchni do przystosowania się, wzrostu i rozrodu. W kolejnych latach gdy oczko osiągnie w pełni zrównoważone warunki, można powiększyć obsadę. Maksymalna, zalecana obsada ryb w oczku, o zrównoważonych warunkach, może mieć w sumie 75 cm długości na każdy metr powierzchni. Oczko można zarybić większą ilością ryb pod warunkiem, że woda jest bardzo dobrze natleniana, a jej jakość systematycznie kontrolowana. Zastanów się jednak nad celowością takiej intensywnej obsady.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
zimar
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

[NIe zaczalem od tylu, gdyz oczko mam od 5 lat iryby byly wprowadzone po roku.

Rosliny mialem wsadzane z przypadku, troche jest lilii, kaczence, grazele i jakies trawki.
W ub roku musialem wykonac przebudowe wraz z wymiana folii na PCV;)
Mialem w krzyniach troche roslin ze stawu, pałka, tatarak itp, ale strasznie sie to rozkrzewilo, musialem zrobic porzadek.

Teraz pozostawilem lilie, grazele i jakies trawki mam jeszcze i żółte kaczence.
Rybek mialem na pczatku ok 15 takich po mx 10 cm. W 2006 roku strasznie mi sie rozmnozyly, teraz bedzie ich ok 170, wiekszosc malych, kilka jest tylko wiekszych ok 15cm.

Chcialem dlatego prosic tu o jakies porady, jakie rosliny uzyc do zalesienia oczka zeby spelnialy fukcje oczyszczajaca przede wszystkim, gdzie je sadzic i w jaki sposob.

pozdr
zimar
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

zimar pisze:[Chciałem dlatego prosić tu o jakieś porady, jakie rosliny użyć do zalesienia oczka żeby spełniały funkcje oczyszczające przede wszystkim, gdzie je sadzić i w jaki sposób.
A czytałeś mój poprzedni post, wypisałem Ci nazwy roślin oczyszczających wodę, a o sposobie sadzenia, dowiedział byś się na stronie do której podałem Ci link, wystarczy tam tylko zajrzeć. Można też kliknąć w link do mojej strony w stopce tego postu i przejść do działu "Flora", a tam w dziele "Strefa płytka" Atlasu roślin, znajdziesz wskazówki dotyczące projektowania nasadzeń w oczku.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
zimar
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

A czytałeś mój poprzedni post, ...
Tak czytałem i dziękuję za wszelkie wskazówki. Tak jak pisałem wcześniej, oczko mam po przebudowie. Pozbyłem się niepotrzebnie (teraz już to wiem) sporej ilości roślin, które strasznie się rozrosły. Teraz czas na uzupełnienie braków.

Zamówiłem już cały zestaw roślin oraz doniczki i w przyszły dłuższy weekend będę miał co robić ;)

Posiadam filtr, produkcji superstaw w którym gąbki osiągnęły już wiek sędziwy i czas na ich wymianę. kruszywo z pierwszej warstwy też muszę wymienić gdyż skruszyło sie na drobne ziarna, które nie są atrakcją dla bakterii.

Planuję wykonać dodatkowy mniejszy zbiornik, tylko nie wiem, czy ma być płytki z przeznaczeniem jako naturalny filtr korzenny.
Czy lepsza będzie jakaś choćby nieduża kaskada, z której woda ściekać będzie przez ten drugi mniejszy zbiornik do właściwego oczka.

Moje oczko we wczesnym stadium budowy - to jest rok 2003 zdaje się ;)

W ubiegłym roku zaniedbałem oczko po przebudowie i teraz wiem, że zabrakło w nim roślin.

Mam przy okazji pytanie, co można zastosować zamiast tej glinki porowatej? może peszel taki jak na instalacje elektryczne? może szczotki taki jak do mycia butelek?? Czy zamiast gąbek można użyć czegoś innego, oczyszczają one mechanicznie wodę z mułu, resztek roślin, wszelkiego drobnego robactwa itp.

Tak jak pisałem, na początku miałem ok. 20 rybek, ale widocznie dobrze im sie mieszkało u mnie, skoro obecnie mam ich ok.170 (miałem spore urodziny w 2006 roku). Z żabkami też nie mam problemu, uwielbiają widocznie moje oczko, bo co roku mam żabie gody, jest ich cała masa i muszę nieco ograniczać ich przyrost zbierając skrzek z powierzchni wody;)

Ponieważ działka na której mam oczko będzie niedługo zamieszkała (budowa domu na ukończeniu) dlatego chcę wszelkie przeróbki zrobić już teraz, abo potem nie żałować, ze czegoś nie przewidziałem.

Przy okazji jeszcze spytam, jaką funkcję w filtrach spełnia mata kokosowa??

Proszę zatem o "dobre rady" i z góry dziękuję ;)

Pozdrawiam
Marcin
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”