Dereń ( Cornus ) -jaka odmiana?
- kocica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 wrz 2007, o 16:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Dereń ( Cornus ) -jaka odmiana?
W zeszłym roku kupiłam kilka dereni u znajomego szkółkarza - twierdził, że to dereń kanadyjski. Ale jakoś nie jestem tego pewna. Dereń ten ma żółtawe łodygi i rozrasta się bardziej w poziomie niż w pionie, tzn jest niski,ma ok 50 cm wysokości i chyba jest to wysokość docelowa.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- Ziel-ona
- Od: 21 gru 2007, o 21:19
Tu masz trochę odmian derenia, może znajdziesz swój
http://www.kurowski.pl/pl/katalog.php?a ... 83&nazwy=1
http://www.kurowski.pl/pl/katalog.php?a ... 83&nazwy=1
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Mam obydwa które wymieniłeś i nie jest to 'Kesley" - ta ma ciemno bordowe,prawie buraczkowe pędy i mocno ciemnozielone ,wyraźnie pomarszczone liście.
Na pewno jest to druga wymieniona przez Ciebie - d.rozłogowy 'Flaviramea' ,zima ma intensywnie żółte pędy ,
teraz bardziej zielone ale zielone świeżą,młoda zielenią.
Rośnie mniej ekspansywnie jak np.c.alba ale jednak dobrze i mocno. Tnę drastycznie jak wszystkie moje derenie,
ale jest łatwy w uprawie.
Na pewno jest to druga wymieniona przez Ciebie - d.rozłogowy 'Flaviramea' ,zima ma intensywnie żółte pędy ,
teraz bardziej zielone ale zielone świeżą,młoda zielenią.
Rośnie mniej ekspansywnie jak np.c.alba ale jednak dobrze i mocno. Tnę drastycznie jak wszystkie moje derenie,
ale jest łatwy w uprawie.
- kocica
- Kontakt:
Że rozłogowy to wiem, że nie kanadyjski to też. Jest wyjątkowo niski, ale może coś przegapiłam w internecie i mądrych książkach:-). Mam kilka różnych dereni, i złotokore, i czerwonokore, a ten mi spokoju nie daje.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
Krzaczaste derenie na wysokość rosną wolno, może posadzony w miejscu bardziej suchym i mniej zasobnym w składniki pokarmowe od pozostałych roślin.
Dereń kanadyjski jednak istnieje, ale powinien być niższy niż 50cm i ma inne kwiaty:
http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=168
Dereń kanadyjski jednak istnieje, ale powinien być niższy niż 50cm i ma inne kwiaty:
http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=168
Roman
- kocica
- Kontakt:
Kanadyjski powinien być dużo niższy niż 50 cm o ile pamiętam i ma inne kwiaty. Te derenie rosną w dużych pojemnikach i zastanawiam się nad miejscem dla nich. Pięknie kwitną, mają mnóstwo kwiatów i były zasilane. Listki mają dodatkowo delikatną, kremową obwódkę na brzegach, dosłownie taką kreseczkę. Przyznam się, że podoba mi się pokrój tego derenia i jego nietypowa wysokość. Ale szkoda, że nie znam jego właściwej nazwy. Ale może ktoś na forum jednak coś wyszuka i będzie umiał na 100% powiedzieć jaki to gatunek.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
-
- 500p
- Od: 31 sie 2006, o 13:15
- kocica
- Kontakt:
No właśnie, ale miałam nadzieję, że może kanadyjskich jest kilka:-), może jakaś tajemnicza odmiana, ale nie umiem znaleźć nic podobnego. I tak to jest w tych szkółkach niektórych, sprzedają coś co nazwali sobie sami i potem ludziom wyrastają zupełnie inne krzaczory jak nie porównają w innych źródłach.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
-
- Od: 24 cze 2007, o 00:24
Re: Dereń ale jaki?
Mam pytanie - Kupiłem w tamtym roku derenia białego, prawdopodobnie bo pedy ma czerwone natomiast liście jasno żółte ( bez obwódek) a w miejscach cienistych miał kilka listków delikatnie zielonych - Czy to jest dereń biały ???
Jeśli tak to na jakie stanowisko go przenieść, bo zdania są podzielone. Pełne słońce czy cień ?
W tamtym sezonie zauważyłem że miał towarzystwo w postaci mszyc, potraktowałem go opryskiem i mszyce znikły.
Jeśli tak to na jakie stanowisko go przenieść, bo zdania są podzielone. Pełne słońce czy cień ?
W tamtym sezonie zauważyłem że miał towarzystwo w postaci mszyc, potraktowałem go opryskiem i mszyce znikły.
- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dereń ale jaki?
Dereń biały "Aurea" , stanowisko słoneczne , półcieniste . Praktycznie wszystkie odmiany o liściach czerwonych , bordowych , żółtych itd. wymagają więcej słońca (nie mówię tylko o dereniu).