Pasta na kanapki.Pyszne i bardzo zdrowe "smarowidło"

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
Mija
200p
200p
Posty: 290
Od: 12 maja 2008, o 09:19
Lokalizacja: Pomorze (płd)

Pasta na kanapki.Pyszne i bardzo zdrowe "smarowidło"

Post »

Chciałabym podzielić się z Wami przepisem na bardzo zdrowe "smarowidło" na kanapki, które świetnie zastępuje masło, Almette i inne wynalazki :wink:

Potrzebujemy:
1 mały jogurt naturalny - 0%
1 kostka chudego twarogu
2 łyżki stołowe oleju lnianego

Wszystko miksujemy blenderem i gotowe. Przechowujemy pod przykryciem w lodówce.

Znana już na całym świecie PASTA, czyli mieszanina dwóch zupełnie naturalnych składników: oleju lnianego i chudego twarogu. Muszą one być spożywane razem, gdyż wzajemnie uzupełniając się, uruchamiają korzystne procesy biochemiczne. Białka twarożka są bogate w siarkę. Bardzo istotny składnik wszystkich tkanek oraz m.in. witaminy B1, kwasu pantotenowego i biotyny. Jest więc niezbędna do prawidłowego spalania białek, węglowodanów i tłuszczów. Zmiksowanie oleju lnianego z twarogiem powoduje związanie nienasyconych kwasów tłuszczowych z białkami. Ten prosty zabieg sprawia, że tłuszcz staje się rozpuszczalny w wodzie. Jest to bardzo istotna przemiana, która umożliwia bardzo szybkie i pełne przyswajanie w układzie pokarmowym oraz transportowanie we krwi i limfie.

A teraz o działaniu:
Olej lniany ma najwięcej kwasów tłuszczowych Omega 3 i pomaga w leczeniu takich schorzeń jak:
1. nowotwory łagodne i złośliwe,
2. miażdżyca,
3. atak i zawał serca,
4. arytmia,
5. obtłuszczenie wątroby,
6. astma oskrzelowa,
7. problemy trawienne,
8. wrzody żołądka,
9. wady wzroku i słuchu,
10. choroba Alzheimera,
11. artretyzm,
12. problemy dermatologiczne,
13. schorzenia wieku starczego,
14. stwardnienie rozsiane,
15. reakcje autoimmunologiczne,
16. schorzenia woreczka żółciowego,
17. schorzenia prostaty,
18. cukrzyca,
19. depresja,
20. problemy z pamięcią.
Monika
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1602
Od: 22 mar 2007, o 19:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Lublin

Post »

Nigdy nie używałam oleju lnianego,ale chyba spróbuję
Awatar użytkownika
Mija
200p
200p
Posty: 290
Od: 12 maja 2008, o 09:19
Lokalizacja: Pomorze (płd)

Post »

Naprawdę gorąco polecam. Jest pyszne i bardzo, bardzo zdrowe :wink:
Monika
Awatar użytkownika
Raven
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Posty: 12
Od: 3 maja 2008, o 09:17
Lokalizacja: z ogrodu

Post »

Rewelacja. Ja dodałam zioła :mięta,zielona cebulka ,lubczyk,sporo pieprzu .Pyszne ,polecam. :lol:
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6509
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Re: Pyszne i bardzo zdrowe "smarowidło" na kanapki

Post »

Też spróbowałam, ale dodałam do tego łyżkę chrzanu. Pycha!!!

Następnym razem zrobię z ziołami.

Byle tylko znaleźć olej lniany, bo nie zawsze można kupić świeży i pachnący... A może można z innego oleju? Sezamowego na przykład?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3326
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: Pyszne i bardzo zdrowe "smarowidło" na kanapki

Post »

Polecam,,gzik..po wielkopolsku z olejem lnianym i ziemniaczkami w ,,mundurkach,,
Twarożek mieszamy ze śmietanką cebulką drobno pokrojoną,kminkiem,sola i pieprzem.Można dodać zmiażdzony czosnek.
gorące ziemniaczki obieramy,obok gzik polany olejem lnianym.Pycha.To przepis mojej babuni,ktora także uważała ,że olej lniany działa na wszystko,przede wszystkim na zoładek ,włosty ,paznokcie i cerę.
gizela-75
100p
100p
Posty: 107
Od: 22 lis 2009, o 10:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Szprotawa

Re: Pyszne i bardzo zdrowe "smarowidło" na kanapki

Post »

Pychota i zdrówko przy okazji, dodatkowo jem z pomidorkiem (najlepiej własnym) MNIAM.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3326
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: Pyszne i bardzo zdrowe "smarowidło" na kanapki

Post »

TO ja może inne smarowidło na kanapki zapodam.
puszka fasoli czerwonej+kostka serka topionego.Reszta według uznania.Mozna dodać szczypiorek,przyprawy,rybę wędzoną.Ja jedna wolę tylko foasolkęz serkiem,a jak mam grilla to dodaję jeszcze jedną kostkę serka i mam dip do tacos :wink:
azalia40
50p
50p
Posty: 68
Od: 8 cze 2010, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Poczdam

Re: Pyszne i bardzo zdrowe "smarowidło" na kanapki

Post »

Ze smarowideł twarożkowych to u mnie prym wiedzie chudy twaróg z drobno posiekanym śledziem, czosnkiem, szczypiorkiem i ziołami. I kolejne smarowidło z wędzonej makreli, cebuli, jajek na twardo, majonezu i lekko podsmażonych pieczarek z pieprzem.
Jakie to piękne. Było i zniknęło.
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1359
Od: 21 lis 2012, o 18:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Gliwice

Re: Pyszne i bardzo zdrowe "smarowidło" na kanapki

Post »

Ja stosuję najprostszy zestaw :
Pół czerwonej cebuli drobno posiekanej , do tego łyżeczka sambal olek (albo harissy, ja lubię ostro dodaję dwie łyżeczki), Troche posolic.
Rozgniatam cząstki cebuli w miarę dokładnie widelcem i robi się czerwonawa masa smaczna o każdej porze roku !
Mozna dodac szczypiorek
ganio4
1000p
1000p
Posty: 1571
Od: 11 maja 2009, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Stąd

Re: Pyszne i bardzo zdrowe "smarowidło" na kanapki

Post »

PESTKA@ pisze:TO ja może inne smarowidło na kanapki zapodam.
puszka fasoli czerwonej+kostka serka topionego.Reszta według uznania.Mozna dodać szczypiorek,przyprawy,rybę wędzoną.Ja jedna wolę tylko foasolkęz serkiem,a jak mam grilla to dodaję jeszcze jedną kostkę serka i mam dip do tacos :wink:
Serek topiony do ,,zdrowych" nie należy, jest wręcz szkodliwy dla zdrowia. Do zblendowanej fasoli (lepiej ugotować samemu) można dodać podsmażoną cebulkę z jabłkiem, majeranek, lubczyk, sól i pieprz i mamy?.. wegański smalec, jak w tytule, bardzo zdrowe ,,smarowidło" na kanapki.
ps. Podczas blendowania fasoli należy dodać trochę wody z jej gotowania. Podczas smażenia cebulki z jabłkiem wrzucam liść laurowy, ziele angielski i gożdzik, które po usmażeniu wyciągam ;:3
Kasia
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2303
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Pyszne i bardzo zdrowe "smarowidło" na kanapki

Post »

Ser topiony zrobiony własnoręcznie zrobiony jest pycha, wariacji z dodatkami jest wiele.
Natomiast ja polecam paszetową słoikową wg mojego pomysłu. Jest b.smaczna i łatwa do zrobienia.
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
rosa13
100p
100p
Posty: 196
Od: 17 lip 2015, o 11:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pyszne i bardzo zdrowe "smarowidło" na kanapki

Post »

Z tego co czytałam to raczej tłustawa będzie.

Ostatnio zakochałam się w paście z suszonych pomidorów, też raczej kaloryczne ale smaczne bardzo.
3 jajka ugotowane na twardo
3-4 suszone pomidory w oleju osączone z zalewy
ząbek czosnku
0,5 łyżeczki musztardy
słodka papryka w proszku
oregano
suszona bazylia
pieprz, sól
Wszystko razem traktuję blenderem, przypraw daję niewiele, potem doprawiam konkretniej.
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1091
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Pyszne i bardzo zdrowe "smarowidło" na kanapki

Post »

Super pomysły na smarowidła. Od siebie dodam: Pasztet z zielonej soczewicy
400 g zielonej soczewicy
1 por
1 cebula
1 - 2 marchewki
1 pietruszka
ew. 1/2 selera
2- 3 ząbki czosnku
3 jajka
sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa, ostra papryka
olej
Soczewicę ugotować do miękkości, warzywa podsmażyć na oleju i dodać do soczewicy. Zmielić, dodać jajka i przyprawy - masa ma być jak gęsta śmietana. Przelać do wysmarowanej formy i piec ok 45 - 60 min. w temperaturze 180'C.

-- Pn, 25 stycznia 2016, 12:18 --

Drugie życie pasztetowej
Nie wiem jak była robiona ta co kupiłam, mało smaczna.
Miałam dać ją psiakom, ale doszłam do wniosku, że trochę szkoda. Poszperałam w Internecie i chciałam zrobić z nią naleśniki, ale była tak smaczna po doprawieniu, że została pastą kanapkową - ledwo zdjęcie zdążyłam zrobić :D
pasztetowa
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
cebula, por
olej
ew. Vegeta
Kroimy drobno cebulę i por (pora miałam w lodówce i nie chciałam go wyrzucać - nie jest konieczny) i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy pokrojoną pasztetową i doprawiamy do smaku. Chwilę przesmażyć i zostawić do ostygnięcia. Lekko ciepłą możemy posmarować naleśniki (potem robimy z nich krokiety) lub wystudzić i używać do kanapek.

-- Pn, 25 stycznia 2016, 12:19 --

Pasztet z cukinii
3 szklanki startej cukinii
1,5 szklanki bułki tartej
1 duża cebula
20 dkg sera żółtego (jak jest za mało to pasztet jest za kruchy)
1 - 2 marchewki
4 jajka surowe
4 jajka ugotowane na twardo
0,5 szklanki oleju
natka pietruszki
sól, pieprz, Vegeta
masło
Cukinię osączamy z soku, lekko solimy. Dodajemy starte na tarce (grube oczka); cebulę, marchewkę, jajka, ser. Dodajemy olej, bułkę tartą, surowe żółtka, sól, pieprz, Vegetę i posiekaną natkę pietruszki.
Dokładnie mieszamy, do masy dobrze wyrobionej dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy do mocno wysmarowanej masłem i wysypanej bułką formy keksowej.
Pieczemy ok. 70 minut w temp. 160 - 180 stopni.
Beata
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1091
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Pyszne i bardzo zdrowe "smarowidło" na kanapki

Post »

Pikantny dip dyniowy z kuchni polskich Żydów
Podaje się go z pieczywem i pokrojonymi w słupki świeżymi warzywami.
3 - 4 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
5 - 8 ząbków czosnku, grubo posiekanych
1 kg dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
1 - 2 łyżeczki mielonego kminku
1 łyżeczka mielonej papryki
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki curry
4 - 5 pokrojonych w kostkę świeżych pomidorów (ew. z puszki)
1 - 2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 papryczka chili, posiekana lub pieprz cayenne
do smaku cukier, sok z 1/2 cytryny, sól
2 łyżki posiekanej kolendry, do przybrania
Na patelni rozgrzać oliwę. Włożyć cebulę oraz połowę czosnku i smażyć, aż będą miękkie. Dodać dynię i smażyć pod przykryciem przez 10 minut, aż zacznie mięknąć.
Dodać przyprawy i smażyć przez 2 minuty. Dodać pomidory i papryczka chili, doprawić cukrem i solą. Gotować bez przykrycia, aż płyn odparuje i dynia będzie miękka.
Następnie dynię rozgnieść na mniejsze kawałki i dodać pozostały czosnek. Doprawić do smaku sokiem z cytryny. Posypać posiekaną kolendrą i podawać o temperaturze pokojowej.
Przepis pochodzi z książki Marleny Spieler ?Kuchnia żydowska ? 75 potraw na różne okazje?, wyd. Siedmioróg, 2005

-- Pn, 25 stycznia 2016, 12:34 --

Pasta z tuńczyka
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
2 ogórki kiszone
1 łyżka majonezu
2 łyżeczki ostrej musztardy
Pieprz
Posiekać ogórki i wymieszać z resztą składników (tuńczyka odsączyć).

-- Pn, 25 stycznia 2016, 12:36 --

Pasta z resztek wędliny i jajek
4 jajka na twardo,
30 - 40 dag resztek wędlin
szczypiorek
sól, pieprz
Wędlinę (kiełbasa, szynka, itp) zmielić w maszynce do mięsa, jajka ugotowane na twardo również, szczypiorek posiekać, wymieszać ze wszystkim i odczekać aż się przegryzie i ew. doprawić.
Jajeczna pasta do chleba
5 jaj ugotowanych na twardo
2 pęczki rzodkiewki
Pęczek szczypiorku
20 dag sera żółtego
3 łyżki majonezu
Sól, pieprz
Jaja, ser i rzodkiewki ucieramy na tarce o grubych oczkach. Drobno siekamy szczypior. Do składników dodajemy majonez i pieprz.
Beata
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”