Dolne liście drzew owocowych po posadzeniu

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
5iersciuch
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 lip 2007, o 08:52

Dolne liście drzew owocowych po posadzeniu

Post »

Witam!

Sadziłem tego roku na wiosnę parę drzewek owocowych m. in. jabłoń, śliwy, grusze
Wszystko pięknie rośnie i chce aby rosło jak najszybciej :))
I dlatego mam takie pytanie. Otóż każde drzewko jest obsypane liśćmi od góry do dołu. Będę je formował tak, żeby można było pod nimi "normalnie" stanąć. Można więc poobrywać te liście od dołu, tam gdzie nie będę chciał mieć gałęzi?? Oczywiście nie mówię o wszystkich. Zauważyłem też że jak na złość przy jednej jabłoni małe "baciki" wyrastają zaraz przy ziemi. Można tak w ogóle zrobić?? Trzeba potem smarować pastą FUNABEN? Nie osłabi to wzrostu drzewek??
Awatar użytkownika
bigaczzz
200p
200p
Od: 16 lut 2008, o 10:43

Post »

Zanim dojdzie do tego, że będziesz mógł stanąć pod drzewem minie nawet kilkanaście lat. Jak wiadomo drzewa rosną bardzo długo i z czasem zaczynają być widoczne z dołu gołe pnie. Nie musisz teraz niczego przycinać/obrywać, gdyż to nic nie da. Na efekty trzeba poczekać dosyć długo. Jedyne czym możesz przyspieszyć rozwój swoich drzewek to ich systematyczne nawadnianie i nawożenie. To przyspieszy nieco ich wzrost.
Zapraszam do mojego ogrodu, w którym widoczna jest różnica wielkościowa między drzewkami z tej młodszej części. Z tym że młodszej należy czytać ok 5-8 letniej części. Ten przykład pokazuje, ze aby być sadownikiem trzeba mieć wiele cierpliwości...
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To nie do końca tak... już od początku powinno się rozpocząć właściwe formowanie drzewek... im później się do tego zabieramy, tym trudniej to robić i efekty są gorsze. Oczywiście wszystko zależy od gatunku i odmiany, ale pędy które już znajdują się zbyt nisko należy usunąć - są nie tylko niepotrzebne, ale mają negatywny wpływ na późniejszy wzrost drzewka... piszesz "baciki" - jak nisko? czy to nie odrosty ?
Pozdrawiam :wink:
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Baciki poodcinaj i odcinaj sukcesywnie-nic nie ma prawa oprócz pędu wyrastać z ziemi-to dziki z podkładki.Wszystko co odrasta od pnia na wysokość ok.50-80 cm licząc od ziemi-ja odskubuję- na bieżąco.Cięcia formujące koronę to inna sprawa i Roman ma rację, że trochę czasu minie zanim drzewka uzyskają oczekiwana formę i będzie można pod nimi ewentualnie chodzić. :)
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oczywiście zbyt niskie niepotrzebne odrosty należy obcinać. Natomiast kiedyś wyczytałem, że krótkie pędy liściowe [bez odrostów] lepiej jest zostawić aż drzewko podrośnie, bo to wpływa na wzmocnienie pnia - ja tak mam na młodych czereśniach i jest ok.
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Ja mam sad .... hmmm ... 40-to może 50-cio letni i nie można w nim pod drzewami "normalnie"chodzić :) Gałęzie są nisko rozłożone. Piękne grube konary na wysokości ok 1m, 1,5m no i oczywiście wyżej. Dzięki temu łatwo zrywać jabłka. Nie podcinaj gałęzi zbyt wysoko. Pozdrawiam Aga
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”