Czym, jak wydrążyć pień?
Czym, jak wydrążyć pień?
Pytanie jak w w temacie. Mam parę ładnych pieńków i pomyślałam, że można by zrobić z nich donice, które by się super prezentowały. Tylko nie wiem jak mam wydrążyć środek. Może ma ktoś jakiś pomysł jak można to zrobić używając "podstawowych" narzędzi, tzn. nie kupując jakiś specjalnie do tego przeznaczonych narzędzi.
No nie pomyślałam o tym, a wykonalne to jest. troszkę pracochłonne ale to nic do przyszłej wiosny pewnie się uwinę z tym
To samo pewnie też można robić z pniem pozostałym po ścięciu drzewa, tak że i konar nie będzie brzydko wystawał z ziemi a i jeszcze ozdobi ogród jak się go wydrąży i posadzi tam kwiaty.
Jak ma ktoś jeszcze jakieś pomysły jak to zrobić to proszę o podpowiedzi.
Pozdrawiam Beata.

Jak ma ktoś jeszcze jakieś pomysły jak to zrobić to proszę o podpowiedzi.
Pozdrawiam Beata.
Właściwie to kwas powinnaś wlać do dziurek bliżej środka, te zewnętrzne zostaw w spokoju tak żeby został pierścień około 5cm żeby pniaczek się trzymał, musisz zrobić to z wyczuciem, ja tak zrobiłem i problemu nie było.... A kwas to nawet ze starego akumulatora tylko ostrożnie i uwaga na ręce
:D:D Pozdrawiam

Myślę że to nie ma znaczenia bo przecież ten kwas nie dotrze wszędzie bo gdyby tak się stało to cały pieniek zmiękłby i nie nadawałby się do niczego. Ale znając mnie to nie użyję kwasu z bardzo prostego powodu, czyli z obawy że wleję go za dóżo i zniszczę pieńki co najwyżej wleję tam na parę dni wody może troszkę zmięknie jak tak z tydzień dwa postoi z wodą, trzeba będzie tylko wciąż dolewać. Albo będę się bawić w dłubanko 

Ja wlasnie jestem w trakcie wydrazania srodka z pienka sosnowego. Nacielam dwa krotsze boki pila a reszte juz tylko dlutko o szerokosci 2,5 cm i mloteczek. Bardzo pracochlonne ale ile radosci sprawia. Jezeli masz bardzo duzy pien to mozna wyciac siekierka srodek w ksztalcie trojkata.
Pozdrawiam Dorota
Pozdrawiam Dorota
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ja również robiłem to piła łańcuchową - jeśli łańcuch jest ostry, to na prawdę nie ma żadnego problemu. Żadnych kwasów nie polecałbym do takich prac, chociażby ze wzglądu na bezpieczeństwo.eMZet pisze: Ja wydrążałem pień piłą łańcuchową. Najpierw świdrem wywierciłem otwór a następnie drążyłem piłą.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
Można spróbować jeszcze coś takiego jak nawiercenie otworów i zalanie ich benzyną. Następnie benzynę trzeba podpalić. Ogień jaki pojawi się, będzie się tlił.
Wypróbował to mój kolega. Zrobił to wieczorem i miał fantastyczną atmosferę w trakcie spotkania ze znajomymi. A przy okazji wypalił sie jemu cały pieniek.
A przecież historia pokazuje, że kiedyś w ten sposób wydrążano pnie ściętych drzew aby następnie wykorzystywać je jako "łodzie".
Wypróbował to mój kolega. Zrobił to wieczorem i miał fantastyczną atmosferę w trakcie spotkania ze znajomymi. A przy okazji wypalił sie jemu cały pieniek.
A przecież historia pokazuje, że kiedyś w ten sposób wydrążano pnie ściętych drzew aby następnie wykorzystywać je jako "łodzie".
Waldemar