Truskawki z nasion?
- hafciarz
- 200p
- Od: 20 lut 2007, o 09:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Truskawki z nasion ?
Czy ma ktoś jakieś doświadczenia z uprawą takich truskawek , czy jest wieloletnia i jak jest naprawdę z jej owocowaniem( termin i długość owocowania) ?
Pozdrawiam,
Marcin
Pozdrawiam,
Marcin
- karolina7787
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 15 mar 2007, o 19:30
Eksperyment
Rozumiem, że produkcja truskawek z nasion to tylko jakiś eksperyment. Prościej jest uprawiać truskawki wegetatywnie. Jedno jest pewne, że w pierwszym roku nie będą owocować. Muszą się wyrobić co do masy wegetatywnej. Ważne jest również podłoże. Pozdrawiam
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Nie byłabym taka pewna ,że nie zaowocują w pierwszym roku.
Co prawda moje doświadczenia dotyczą poziomek ale skoro obrodziły w pierwszym roku to śmiem twierdzić,że z truskawkami będzie podobnie.
Najważniejsza będzie ekspozycja - słoneczne i zaciszne miejsce oraz dobrze przygotowana,przepuszczalna i zasobna ziemia.
Skoro Krysiu masz siewki - proponuję przygotować (jeśli nie było to zrobione jesienią)odpowiednio ziemię tzn .nawieźć ją obornikiem a po 2 tygodniach przekopać.
Potem już można sadzić i czekać plonów - choć z góry wiadomo ,że nie będzie ich w czerwcu.
Co prawda moje doświadczenia dotyczą poziomek ale skoro obrodziły w pierwszym roku to śmiem twierdzić,że z truskawkami będzie podobnie.
Najważniejsza będzie ekspozycja - słoneczne i zaciszne miejsce oraz dobrze przygotowana,przepuszczalna i zasobna ziemia.
Skoro Krysiu masz siewki - proponuję przygotować (jeśli nie było to zrobione jesienią)odpowiednio ziemię tzn .nawieźć ją obornikiem a po 2 tygodniach przekopać.
Potem już można sadzić i czekać plonów - choć z góry wiadomo ,że nie będzie ich w czerwcu.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 kwie 2007, o 07:49
Truskawki z nasion
Jak uzyskać nasiona truskawki? Czy ktoś wie? .
Re: Nasiona truskawki
Ja swoje kupiłam w sklepie
-
- 0p - Nowonarodzony
Re: Nasiona truskawki
a jaką kupiłas odmianę?
-
- 0p - Nowonarodzony
- raistand
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2007, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hm... nasiona "uzyskują się same". Szczerze mówiąc nigdy nie próbowałem zbierać nasion truskawek. Prostsze jest rozmnażanie tradycyjne, przez rozłogi.maxkrzysztof pisze: Znam to,ale wiesz ja posiadam sześć odmian truskawki i chodzi mi o to jak uzyskac z nich nasiona i kiedy to zrobic?
No ale jeśli już zbierać nasiona to na pewno jak truskawki dojrzeją. Chyba nieco kłopotów sprawi oddzielenie właściwych owoców od pozornego. Pewnie mechanicznie się jakoś uda. Potem podsuszyć i wysiewać.
Ciekawy temat. Może znajdzie się ktoś kto próbował.