Skąd i jaki torf do oczka?

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
Zablokowany
Awatar użytkownika
zimar
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 maja 2008, o 15:29

Skąd i jaki torf do oczka?

Post »

Witam serdecznie,

Jestem już po częściowym remoncie filtra i reorganizacji roślinnej mojego oczka.
Zainstalowałem filtr denny jako prefiltr, bo mój główny filtr musiałem często czyścić, co zabijało częściowo florę bakteryjną, poza tym, ciągle czekam na wkłady do filtra, które zamówiłem.

Posadziłem cały zestaw roślinek do oczka, co prawda większość z nich to jeszcze przedszkolaki, trochę miałem też swoich jak grążele, lilie, kaczeńce, tatarak. calle, sit i mozgę, lecz było ich stanowczo za mało, gdyż woda ostatnimi czasy jest zielona i pokryta białym kożuchem z glonów.
Przy okazji wymieniłem wkład w doniczkach, wcześniej w większości miałem ziemię ;(, która zamieniłem na podłoże piaszczysto-gliniaste i w przypadku bardziej żarłocznych roslin dodałem troszkę nieuprawianej ziemi lub troszkę torfu.
Oczyściłem również dno ze zgniłych liści i innych zanieczyszczeń, które mogłem wygrzebać rękoma. Rozsadziłem też chyba ze 3 lilie, bo miały już za ciasno, lub puściły dodatkowe odnogi (co mnie zresztą ucieszyło, bo nie muszę dokupować, tylko doczekałem się już własnej hodowli;) ) Rozsadziłem również grążele, w sumie mam dodatkowe 4 sztuki.

Kupiłem też torf z dwóch źródeł: jeden w OBI o pH 3.5-4 i jak producent pisał, bez żadnych dodatków, lecz jeśli go porównam z innym, takim włóknistym, to wydaje mi się że zawiera coś jakby ziemie w sobie ??????
Moje pytanie, to czy mogę go umieścić w oczku?

Inny kupiłem na allegro jako torf do oczka. Ma strukturę włóknistą i super zapach prawdziwego torfu, jest też zupełnie suchy. Ten z OBI był jakby prasowany, czy parowany ??? Sam nie wiem, w dużych żółtych workach 80L, producent zapewnia, że nie zawiera żadnych dodatków.

Ten z allegro jest dość drogi, bo za 1,5kg cena jest 12zł + przesyłka, w OBI za taką cenę kupiłem worek 80litrów.

Czy ktoś może się wypowiedzieć, gdzie i jaki torf najlepiej kupić??

Przy okazji jeszcze dopytam, jeśli mam już ok kilkadziesiąt mniejszych lub większych roślin w oczku (sporo jest maleńkich) to czy to już wystarczy? W końcu kiedyś się przecież rozrosną?

Postaram się niebawem umieścić parę fotek z moim oczkiem, ale póko co, woda zielona, więc dumny z niego jeszcze nie jestem, chociaż:
-2 lata temu miałem spore urodziny, bo z ok 20 rybek, które miałem, przybyło mi ok 150 sztuk.
Są one bardzo żywotne, ciągle widzę jakieś pluski w wodzie, bardzo dobrze też zimują .
-mam również sporą ilość żab, które regularnie co roku mają u mnie swoje gody;)

Nie mogę się doczekać, aż oczko będzie miało równowagę i będę mógł się cieszyć przejrzystą wodą.

Przy okazji jeszcze spytam, bardzo chciałbym posiadać KOI, gdzie i jakie najlepiej kupić i ile sztuk na moje 7m3 oczko?? Czy wymagają one dodatkowego karmienia, czy poradzą sobie same?

pozdrawiam
marcin
gg: 54754 lub 1961789
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Skąd i jaki torf do oczka?

Post »

zimar pisze:...Przy okazji wymieniłem wkład w doniczkach, wcześniej w większości miałem ziemię ;(, która zamieniłem na podłoże piaszczysto-gliniaste i w przypadku bardziej żarłocznych roslin dodałem troszkę nieuprawianej ziemi lub troszkę torfu.
Niepotrzebnie ten torf i ziemia, w zupełności wystarczy sam piasek z gliną w proporcji 2:1. Inaczej rośliny zamiast pobierać składniki odżywcze (azotany) z wody będą je pobierały z podłoża. Poza tym torf będzie się rozkładał już po ok 4 tygodniach, co dodatkowo użyźni wodę, a nie o to nam chodzi.
Rozsadziłem też chyba ze 3 lilie, bo miały już za ciasno, lub puściły dodatkowe odnogi (co mnie zresztą ucieszyło, bo nie muszę dokupować, tylko doczekałem się już własnej hodowli;) ) Rozsadziłem również grążele, w sumie mam dodatkowe 4 sztuki.
Roślin nigdy nie za wiele :D
Kupiłem też torf z dwóch źródeł: jeden w OBI o pH 3.5-4 i jak producent pisał, bez żadnych dodatków, lecz jeśli go porównam z innym, takim włóknistym, to wydaje mi się że zawiera coś jakby ziemie w sobie ??????
Moje pytanie, to czy mogę go umieścić w oczku?
Inny kupiłem na allegro jako torf do oczka. Ma strukturę włóknistą i super zapach prawdziwego torfu, jest też zupełnie suchy. Ten z OBI był jakby prasowany, czy parowany ??? Sam nie wiem, w dużych żółtych workach 80L, producent zapewnia, że nie zawiera żadnych dodatków.
Jakoś nie mam zaufania do OBI i aukcji internetowych, wolę pójść do sklepu ogrodniczego i tam kupić torf sphagnowy, a ostatecznie kwaśny torf ogrodniczy (surowy) o pH 3,0 - 4,5, a jak go nie
mają to bez większych problemów zamówią, tu się klienta traktuje jak człowieka, a nie element maszynki do robienia pieniędzy.
Ten z allegro jest dość drogi, bo za 1,5kg cena jest 12zł + przesyłka, w OBI za taką cenę kupiłem worek 80litrów.
Czy ktoś może się wypowiedzieć, gdzie i jaki torf najlepiej kupić??
To przepłaciłeś więcej jak podwójnie. Za 80 litrów torfu w ogrodniczym płacę ok 7 zł. A kupisz go w każdym dobrze zaopatrzonym sklepie ogrodniczym.
Przy okazji jeszcze dopytam, jeśli mam już ok kilkadziesiąt mniejszych lub większych roślin w oczku (sporo jest maleńkich) to czy to już wystarczy? W końcu kiedyś się przecież rozrosną?
Przyjmuje się docelowo ok 5 szt. roślin na 1m² powierzchni oczka, pamiętając oczywiście o tym, że po ok 3 latach ich ilość zwiększy się 10 krotnie.
Postaram się niebawem umieścić parę fotek z moim oczkiem, ale póko co, woda zielona, więc dumny z niego jeszcze nie jestem, chociaż:
-2 lata temu miałem spore urodziny, bo z ok 20 rybek, które miałem, przybyło mi ok 150 sztuk.
Są one bardzo żywotne, ciągle widzę jakieś pluski w wodzie, bardzo dobrze też zimują .
-mam również sporą ilość żab, które regularnie co roku mają u mnie swoje gody;)
Zastanawiam się, czy aby nie za dużo ich, zerknij TUTAJ
Nie mogę się doczekać, aż oczko będzie miało równowagę i będę mógł się cieszyć przejrzystą wodą.
Cierpliwości, cierpliwości, .... przyroda nie lubi pośpiechu, każda nasza ingerencja w ten mini biotop jakim są nasze oczka opóźnia ten moment, a Ty czyściłeś dno i przesadzałeś rośliny. Oczko wymaga i uczy cierpliwości i nic tu nie przyśpieszysz, to niestety wymaga czasu.
Przy okazji jeszcze spytam, bardzo chciałbym posiadać KOI, gdzie i jakie najlepiej kupić i ile sztuk na moje 7m3 oczko?? Czy wymagają one dodatkowego karmienia, czy poradzą sobie same?
Obawiam się że przy tej ilości karasia, dla koi zabraknie miejsca. One lubią mieć dużo przestrzeni, i głębokość oczka co najmniej 1,50 z dużą strefą wody głębokiej. Dodatkowo, rośliny w oczku trzeba tak umieszczać, aby koi nie miały do nich dostępu, kopią w podłożu okrutnie. to pływające podwodne koparki. Powinno się je trzymać w oczkach jedno gatunkowych. Poza tym oczko powinno być wyposażone w rozbudowane systemy filtracyjne i napowietrzające wodę, Wbrew pozorom, to bardzo delikatne ryby, nie tolerują zanieczyszczonej wody. Koi to ryba ciepłolubna. W okresie zimowym w naszym klimacie powinno się je zimować w pomieszczeniu, lub mieć podgrzewaną wodę w oczku.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
Pawel91
200p
200p
Od: 4 sty 2008, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Torf w oczku - proszę o pomoc.

Post »

Czytałem kilka tematów o dawaniu Torfu do oczka wodnego, w celu zwalczania glonów.
Moje oczko jest niewielkie, mieści się w nim ok. 1000 l wody, w najgłębszym miejscu ma 20 cm :D
Dlatego, że w temacie dawania torfu do oczka jestem "zielony" jak woda w moim oczku, proszę was o pomoc :D
jackon
500p
500p
Od: 6 sty 2008, o 07:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

nie przejmuj się,ja też jestem zielony,ale wodę mam w oczku krystalicznie czystą :)
rośliny i jeszcze raz rośliny :)
pozdrawiam
Jacek
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Kontakt:

Re: Torf w oczku - proszę o pomoc.

Post »

Pawel91 pisze:Czytałem kilka tematów o dawaniu Torfu do oczka wodnego, w celu zwalczania glonów. Moje oczko jest niewielkie, mieści się w nim ok. 1000 l wody, w najgłębszym miejscu ma 20 cm :D
Do czego ma Ci służyć to oczko, bo 20 cm w najgłębszym miejscu to trochę mało nawet dla roślin, nie mówiąc już o rybkach. W zimie będzie przemarzać do dna, i oczko zostaje bez wody. Widzę że masz trochę miejsca , aby je trochę powiększyć i pogłębić do 120 cm (te okolice oczka przykryte folią, po co tam ta folia ? :shock: ), wtedy masz pewność, że rośliny i ryby przezimują bez problemów. Poczytaj jeszcze tematy związane z budową oczka, ze szczególnym uwzględnieniem półek na rośliny. Zapraszam TUTAJ do działu TECHNIKA, piszę tam trochę na temat zaprojektowania i budowy oczka.
Pamiętaj że to rośliny, w głównej mierze, odpowiadają za brak glonów w oczku. Torf stosujemy jedynie profilaktycznie wczesną wiosną, jak jeszcze wegetacja roślin nie ruszyła
Dlatego, że w temacie dawania torfu do oczka jestem "zielony" jak woda w moim oczku, proszę was o pomoc :D
Mało że "zielony", to jeszcze leniwy. :wink:
O glonach w oczku, jest już kilka wątków na forum i wystarczy je tylko przeczytać choćby TUTAJ. Zanim zadasz pytanie przeczytaj tematy związane z tym pytaniem, i w 80% znajdziesz na nie odpowiedz.
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
Pawel91
200p
200p
Od: 4 sty 2008, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oczko służy do ozdoby, na zimę wypuszczam z niego wodę ...
Powiększenie oczka mam w planach na przyszły rok, bo na ten już chyba nie ma sensu ...
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Kontakt:

Post »

Pawel91 pisze:Oczko służy do ozdoby, na zimę wypuszczam z niego wodę ...
Powiększenie oczka mam w planach na przyszły rok, bo na ten już chyba nie ma sensu ...
A niby dlaczego, to kwestia maksimum dwóch tygodni pracy, a na wiosnę będziesz już miał dojrzałą wodę, aby móc wpuścić do niej ryby, jeśli jeszcze we wrześniu nasadzisz rośliny, do wiosny ukorzenią się i zaczną się rozmnażać, co będzie oznaką tego że się przyjęły. Wtedy wpuszczaj ryby, najpierw dwie trzy sztuki i z czasem dojdziesz do planowanej obsady ryb, tylko się nie spiesz. Niech się rośliny rozrosną i zaczną dobrze czyścic wodę z azotanów.

Wątek zamykam, ze względu na dublowanie się postów, dotyczących walki z glonami. Na dalszą dyskusję zapraszam TUTAJ
Moderator forum,
Paweł Woynowski
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Zablokowany

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”