Calathea (Kalatea), Ctenathe, Stromanthe - problem z liśćmi
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 cze 2008, o 11:19
Calathea (Kalatea), Ctenathe, Stromanthe - problem z liśćmi
Czy ktoś może mi pomóc dowiedzieć się co jest z moją calatheą.Wypuszczają nowe liście,pięknie wybarwione ale zasychają na brzegach(tak na wysokości środka liścia).Podlewam ją dwa razy w tygodniu,zraszam każdego dnia,stanowisko ma jasne tj słoneczne z rozproszonym światłem.Nie wiem co robić.Czy jest to jakaś choroba grzybowa czy co.Szkodników nie ma bo ją dokładnie obejrzałam .Muszę jeszcze powiedzieć,że wypuściła też trzy kwiatki,tak więc warunki ma chyba dobre.Proszę o pomoc.Z góry dziękuję.
Witam!
Miałam podobny problem, ale dodatkowo liście mojej roślinki zwijały się w rurki. Zwiększyłam podlewanie - pozbyłam się "rurek", ale calathea nadal nie była w dobrej kondycji - z 30 liści pozostały 4! Przesadziłam, dodałam solidny drenaż, codziennie podlewałam i często zraszałam, nawoziłam raz w tygodniu - uratowała się i znów cieszy oko. Tylko ja mam odmianę niekwitnącą - Ty prawdopodobnie posiadasz Calathea croata. Wymagania mają podobne. Może zapewnij jej półcień?
Miałam podobny problem, ale dodatkowo liście mojej roślinki zwijały się w rurki. Zwiększyłam podlewanie - pozbyłam się "rurek", ale calathea nadal nie była w dobrej kondycji - z 30 liści pozostały 4! Przesadziłam, dodałam solidny drenaż, codziennie podlewałam i często zraszałam, nawoziłam raz w tygodniu - uratowała się i znów cieszy oko. Tylko ja mam odmianę niekwitnącą - Ty prawdopodobnie posiadasz Calathea croata. Wymagania mają podobne. Może zapewnij jej półcień?
-
- 0p - Nowonarodzony
Ja używam nawozu dla roślin zielonych. Gdzieś wyczytałam, że calateę należy nawozić co 2 tygodnie - ja nawoże co tydzień, na razie jej nie zaszkodziło
Jeszcze jedna sprawa, calateę najlepiej podlewać i zraszać miękką wodą (odstaną) i nie zbyt zimną. W ogóle roślina ta lubi mieć lekko kwaśne podłoże.
A, i nie znosi przeciągów!
Chyba już wszystko mi się przypomniało
Powodzenia!
Jeszcze jedna sprawa, calateę najlepiej podlewać i zraszać miękką wodą (odstaną) i nie zbyt zimną. W ogóle roślina ta lubi mieć lekko kwaśne podłoże.
A, i nie znosi przeciągów!
Chyba już wszystko mi się przypomniało
Powodzenia!
-
- 0p - Nowonarodzony
- m@jk@
- 500p
- Od: 9 wrz 2009, o 03:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Witam, mam problem - liście mojej Kalatei zaczęły robić się brzydkie - proszę Was o pomoc, bo nie mam pojęcia co jej może dolegać??
Czy człowiek nie umiejący liczyć, który znalazł czterolistną koniczynę, ma też prawo do szczęścia?
Poszukuję Calatea crocata i Calathea wavestar, rufibarba
Zapraszam do mnie
Zapraszam do mnie
- Taccanivea
- 1000p
- Od: 24 cze 2009, o 12:49
To raczej nie jest fizjologiczny objaw braku wilgotności w powietrzu czy w podłożu. Jeśli z liściem dzieje się coś na środku (nie na brzegach), to albo jest uszkodzony przez krople wody+słońce, albo choruje z nadmiaru/niedoboru jakiś pierwiastków, albo wdały się grzyby lub bakterie. Szukałam gdzie się dało, co to może być jak na tej kalatei - środek zaschnięty, brzegi jasne, ale niestety nie mam tak szerokiej wiedzy. Trochę podobne do choroby wywoływanej przez grzyba, ale nie wykluczone, że jest to błąd w nawożeniu.
Warto prewencyjnie wyciąć porażone liście i obserwować, czy nowe chorują. Przez ten czas zrobić rachunek sumienia co do nawożenia (przenawożenia), zacząć stosować wodę destylowaną do podlewania, NIE ZWIĘKSZAĆ NAWOŻENIA, co najwyżej dolistnie (jeśli to brak jakiegoś pierwiastka).
Warto prewencyjnie wyciąć porażone liście i obserwować, czy nowe chorują. Przez ten czas zrobić rachunek sumienia co do nawożenia (przenawożenia), zacząć stosować wodę destylowaną do podlewania, NIE ZWIĘKSZAĆ NAWOŻENIA, co najwyżej dolistnie (jeśli to brak jakiegoś pierwiastka).
pozdrawiam, Agata
moje parapetowce
moje parapetowce
- m@jk@
- 500p
- Od: 9 wrz 2009, o 03:23
- Kontakt:
Przelana nie jest na pewno. Cały czas pojawiają się nowe ładne listki, tylko te z dołu 3 chwyciło. Być może że przesadziłam z nawozem... Możliwości już jest tyle, że nie wiem, które brać pod uwagę. Ale cały czas ją obserwuję- co będzie to będzie.
Czy człowiek nie umiejący liczyć, który znalazł czterolistną koniczynę, ma też prawo do szczęścia?
Zapraszam do mnie
Zapraszam do mnie
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 lut 2010, o 10:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.