Przędziorek - pajęczyny na storczykach
Przędziorek - pajęczyny na storczykach
Od paru dni rano znajduję na moich storczykach cieniutkie nici pajęczyny. Wypatrywałam tego ktosia co to zrobił, ale nie widziałam nic.
Co to takiego? Czy jest groźne dla nich ? Co robić z tym?
Co to takiego? Czy jest groźne dla nich ? Co robić z tym?
martuś
Zę przędziorki , to prawie pewne ,ale moze być towarzystwo dodatkowe/wciornastki/.
Ale.... kwestia kiedy się zauważy i stopień inwazji decyduje o powodzeniu likwidacji brzydactwa.Fkt, uporczywe, nawracające itp.....
Polecam umycie storczyka wodą z dodatkiem plynu do mycia /kilka kropel/ + denaturat
Proporcja 150ml wody+50ml denaturatu.Przecierając roślinę we wszystklich miejscach
ściągnie sie intruzów troszeczkę.
To w pierwszym rzędzie, w drugim zaraz zastosować preparaty Provado -Bayerowskie.
Jest spray i sa pałeczki.
Poszukaj ,jest u nas informacja o stosowaniu.
pozdrawiam J :P VANKA
Ale.... kwestia kiedy się zauważy i stopień inwazji decyduje o powodzeniu likwidacji brzydactwa.Fkt, uporczywe, nawracające itp.....
Polecam umycie storczyka wodą z dodatkiem plynu do mycia /kilka kropel/ + denaturat
Proporcja 150ml wody+50ml denaturatu.Przecierając roślinę we wszystklich miejscach
ściągnie sie intruzów troszeczkę.
To w pierwszym rzędzie, w drugim zaraz zastosować preparaty Provado -Bayerowskie.
Jest spray i sa pałeczki.
Poszukaj ,jest u nas informacja o stosowaniu.
pozdrawiam J :P VANKA
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 lis 2008, o 14:13
Przędziorki na storczyku
Cześć kochani.
Pisałem już o tym, że mam na storczykach dziwną lepka rosę.
Okazało się, że zauważyłem jakieś czerwone i brązowe plamki<robaczki chyba>
W związku z tym pojawiła się maleńka pajęczynka czy cuś:)
Kochani jak to dziadostwo wygonić lub zneutralizować????????????????
Pisałem już o tym, że mam na storczykach dziwną lepka rosę.
Okazało się, że zauważyłem jakieś czerwone i brązowe plamki<robaczki chyba>
W związku z tym pojawiła się maleńka pajęczynka czy cuś:)
Kochani jak to dziadostwo wygonić lub zneutralizować????????????????
Ostatnio zmieniony 4 maja 2015, o 11:51 przez Wanda7, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Zmieniony jest tytuł- odpowiada opisowi i...efektom
Powód: Zmieniony jest tytuł- odpowiada opisowi i...efektom
-
- 200p
- Od: 13 mar 2009, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 lis 2008, o 14:13
-
- ZBANOWANY
- Od: 8 lip 2008, o 13:03
Te czerwone kropeczki domniemam, że to może być cokolwiek albo ścinek jakiejś nitki, albo grzybek (kiedyś miałem podobny na korzeniach reanimowanego phalaenopsisa), a może jakies robactwo (lecz nie wiem jakie)
Krople to nic innego jak wytrącająca się substancja z rośliny o słodkim smaku - kiedyś próbowałem z dendrobium .
Do czasu pełnego zidentyfikowania co to są te czerwone kropeczki radze jedynie obmyć liście wodą z piwem, wodą z sokiem z cytryny. Coś co je po prostu przemyje.
Krople to nic innego jak wytrącająca się substancja z rośliny o słodkim smaku - kiedyś próbowałem z dendrobium .
Do czasu pełnego zidentyfikowania co to są te czerwone kropeczki radze jedynie obmyć liście wodą z piwem, wodą z sokiem z cytryny. Coś co je po prostu przemyje.
- Agita
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Poczytaj o przędziorkach, są czerwone, malutkie, robia pajęczynki, a jak nadgryzą liście, to pojawia się na nich taka właśnie lepka rosa- wszystko wskazywałoby na nie.
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Ta lepka , słodka rosa przyciąga robactwo. Obejrzałeś może przez lupę te czerwone kropeczki, czy sie poruszają ?
Podobnie jak Ogrodnik i Agita obstawiam przędziorki.
Przy niewielkiej ilości mogą pomóc domowe sposoby. Przy inwazji polecam Provado w sprayu.
Łatwe w użyciu i skuteczne. (Stosowałam dla bezpieczeństwa na otwartej przestrzeni - na balkonie)
Podobnie jak Ogrodnik i Agita obstawiam przędziorki.
Przy niewielkiej ilości mogą pomóc domowe sposoby. Przy inwazji polecam Provado w sprayu.
Łatwe w użyciu i skuteczne. (Stosowałam dla bezpieczeństwa na otwartej przestrzeni - na balkonie)